Rusia aruncă pe ONU responsabilitatea rezolvării crizei cerealelor. Condiția pusă de Moscova pentru deblocarea exporturilor din Ucraina

Miercuri, 20 Iulie 2022, ora 18:24
4387 citiri
Rusia aruncă pe ONU responsabilitatea rezolvării crizei cerealelor. Condiția pusă de Moscova pentru deblocarea exporturilor din Ucraina
Peste 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în porturile şi silozurile ucrainene de ofensiva Rusiei FOTO Twitter

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri, 20 iulie, că a insistat pe lângă ONU să obţină un acord care să faciliteze exporturile agricole ale țării sale, afectate de sancţiunile occidentale, în schimbul trecerii cerealelor ucrainene blocate, relatează AFP.

”Am transmis ieri (marţi - n.r.) un semnal secretarului general (al ONU) spunându-i: Poftiţi, este iniţiativa dvs, haideţi să luăm o decizie în privinţa ucrainenilor, apoi în privinţa ruşilor”, a afirmat Lavrov într-un interviu pentru agenţia de presă rusă RIA Novosti.

El a afirmat că Ucraina a refuzat să includă un punct în legătură cu cerealele ruse în negocierile derulate săptămâna trecută la Istanbul cu medierea ONU şi a Turciei.

”Ne-am înţeles asupra principiilor de bază care să permită exporturile de cereale ucrainene, însă, când delegaţia noastră a cerut să se adauge o a doua parte (privind producţia rusă - n.r.), ucrainenii au refuzat categoric. Delegaţia ONU a păstrat tăcerea, în mod ruşinos”, a adăugat Lavrov.

Marţi, în vizită la Teheran, preşedintele rus, Vladimir Putin, a cerut ca restricţiile occidentale care afectează cerealele ruse să fie ridicate pentru a permite un acord asupra exporturilor ucrainene.

Importanta producţie agricolă ucraineană este în mare parte blocată în porturile ţării de la declanşarea ofensivei rusă, din cauza luptelor, existând temerea că ar putea izbucni o criză alimentară mondială.

Exporturile ruse de cereale şi de îngrăşăminte sunt la rândul lor afectate de sancţiunile occidentale care lovesc lanţurile logistice şi financiare ruse.

Pe de altă parte, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi-a exprimat miercuri speranţa că în ”această săptămână” se va ajunge la un acord cu Rusia şi Ucraina asupra exporturilor de cereale ucrainene, au relatat miercuri media turce.

”Avem un memorandum pe care sperăm să îl vedem transformat într-un text scris în această săptămână”, a declarat preşedintele turc pentru presa locală, la întoarcerea de la Teheran, unde s-a întâlnit cu o zi în urmă cu omologii săi rus şi iranian, Vladimir Putin şi Ebrahim Raisi.

”Putin a exprimat un aviz pozitiv în privinţa eforturilor noastre. El ne-a mulţumit şi ne-a făcut diferite propuneri”, a precizat Erdogan.

”Sperăm că acest plan va începe să fie pus în aplicare în zilele următoare, de la un centru de coordonare de la Istanbul”, a insistat el.

O nouă reuniune între experţi militari ai Rusiei, Ucrainei, Turciei şi ai unei delegaţii a Naţiunilor Unite a fost anunţată pentru această săptămână la Istanbul, posibil miercuri sau joi, conform unor surse turce.

Organizarea acestei reuniuni nu fusese confirmată încă până miercuri după-amiază.

Ea ar trebui să urmeze celei organizate la 13 iulie pe malul Bosforului, la capătul căreia Moscova şi Ankara au exprimat o relativă încredere.

Ministerul rus al Apărării a dat asigurări că ”un document final” va fi gata în scurt timp.

Un proiect de acord, negociat cu ONU, prevede deschiderea unui centru de coordonare la Istanbul între ţările vizate.

Planul ar urma să permită ieşirea prin Marea Neagră a peste 20 de milioane de tone de cereale blocate în porturile şi silozurile ucrainene de ofensiva Rusiei.

Proiectul ar trebui să faciliteze totodată exporturile ruse de cereale şi îngrăşăminte, afectate de sancţiunile occidentale care lovesc lanţurile logistice şi financiare ruse.

Eveniment Quarterly Report

Concert la Moscova pentru a celebra un an de la anexarea a patru regiuni ucrainene. Vladimir Putin nu a participat
Concert la Moscova pentru a celebra un an de la anexarea a patru regiuni ucrainene. Vladimir Putin nu a participat
Mii de persoane s-au adunat vineri în Piaţă Roşie din Moscova pentru a celebra un an de la anexarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia, relatează AFP. Concertul nu este difuzat de...
Deținuții care au murit pe front în Ucraina și-au ”răscumpărat” datoria față de societate, susține Putin
Deținuții care au murit pe front în Ucraina și-au ”răscumpărat” datoria față de societate, susține Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin apreciază vineri că miile de condamnaţi recrutaţi în închisori ruseşti care au murit pe front în Ucraina şi-au ”răscumpărat” datoria faţă de...
#razboi Rusia Ucraina, #cereale ucraina, #ONU, #Serghei Lavrov , #Razboi Ucraina