Moscova a ordonat reluarea ofensivei în estul Ucrainei. Putin se laudă cu ”eliberarea” Luganskului, deși e contrazis de Kiev

Sambata, 16 Iulie 2022, ora 16:22
3553 citiri
Moscova a ordonat reluarea ofensivei în estul Ucrainei. Putin se laudă cu ”eliberarea” Luganskului, deși e contrazis de Kiev
Războiul din Ucraina a fost declanșat de Rusia în februarie 2022 FOTO Pixabay

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat extinderea atacurilor în estul Ucrainei, în timpul unei inspecţii la unităţile implicate în invazia din Ucraina, a informat sâmbătă, 16 iulie, dpa.

”După ce a audiat raportul (asupra situaţiei), ministrul rus al Apărării a dat instrucţiunile necesare pentru a extinde activităţile grupărilor armate în toate direcţiile de atac, pentru a priva regimul de la Kiev de posibilitatea de a continua să întreprindă atacuri masive de artilerie şi cu rachete asupra infrastructurii şi civililor în Donbas şi în alte regiuni”, a anunţat Ministerul Apărării rus, potrivit dpa.

La rândul său, Statul Major de la Kiev a anunţat în raportul său că Ucraina a respins în ultimele 24 de ore tentative de atacuri ale Rusiei în direcţia Bahmut şi lângă Doneţk. ”După ce s-a regrupat, duşmanul şi-a reluat atacul asupra centralei termice de la Vuhlehirsk şi luptele continuă”, se mai spune în comunicatul Statului Major ucrainean.

Experţi militari din cadrul Institutului pentru Studiul pentru Studiul Războiului (ISW) au constatat, de asemenea, că trupele ruse şi-au încheiat pauza pe care au luat-o după ce au capturat oraşele Severodoneţk şi Lisiciansk.

Deocamdată, luptele sunt la scară mică. ”Dacă pauza operaţională într-adevăr s-a încheiat, ruşii probabil îşi vor continua şi extinde aceste atacuri în următoarele 72 de ore”, potrivit analizelor ISW.

După ce, iniţial, a eşuat în operaţiunile din nordul Ucrainei ce au vizat capitala Kiev, trupele ruse au înregistrat cuceriri teritoriale în regiunea estică Donbas, printr-o masivă desfăşurare de artilerie.

Utilizarea lansatoarelor de rachete trimise de aliaţii occidentali i-au permis Ucrainei să provoace pierderi substanţiale ruşilor.

Pentru a contracara aceasta, SUA cred că Rusia intenţionează să achiziţioneze drone de lupte iraniene.

Putin a felicitat armata pentru ”eliberarea” regiunii Lugansk

Sâmbătă, în cadrul unei întrevederi televizate cu ministrul Apărării, președintele Vladimir Putin şi-a felicitat armata pentru „eliberarea” regiunii Lugansk, din estul Ucrainei.

Putin a afirmat că trupele care au contribuit la cucerirea regiunii Lugansk ar trebui să se odihnească și că alte unităţi militare ar trebui să continue bătălia.

Cu doar o zi înainte, liderul administraţiei militare ucrainene din Lugansk, Serhii Haidai, a afirmat că armata rusă nu reuşeşte să ajungă la frontiera administrativă a regiunii şi să distrugă apărarea armatei ucrainene.

”Ruşii nu reuşesc să spargă apărarea forţelor armate ucrainene în două aşezări”, conform lui Haidai, amintește Adevărul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Țintă grasă”: Un ofițer de rang înalt al armatei ruse, lichidat în Ucraina după un atac cu rachete Storm Shadow
”Țintă grasă”: Un ofițer de rang înalt al armatei ruse, lichidat în Ucraina după un atac cu rachete Storm Shadow
Un alt ofițer rus de rang înalt a fost eliminat pe frontul din Ucrainei. La Lugansk, comandantul Brigăzii 59 de Gardă a Forțelor Armate Ruse, colonelul Pavel Kropotov, a fost ucis într-un...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#razboi Rusia Ucraina, #ofensiva estul ucrainei, #Serghei Soigu, #Vladimir Putin presedinte Rusia, #lugansk , #Razboi Ucraina