Cât de departe va merge SUA în schimbul de informații cu Ucraina. Responsabilitatea oficialilor americani în lichidarea generalilor ruși

Sambata, 07 Mai 2022, ora 15:05
6385 citiri
Cât de departe va merge SUA în schimbul de informații cu Ucraina. Responsabilitatea oficialilor americani în lichidarea generalilor ruși
Pentagonul a negat că a ajutat Ucraina să scufunde crucișătorul rusesc Moskva FOTO Twitter/World News 24

La două luni de la debutul războiului dus de Rusia în Ucraina, administrația Biden a sporit cantitatea de informații pe care le împărtășește cu Kievul, contribuind la lovituri de succes împotriva liderilor ruși de rang înalt și a navei amiral a marinei ruse, Moskva.

Dar efortul ridică întrebări cu privire la cât de departe este dispusă Casa Albă să meargă pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva rușilor, încercând, de asemenea, să evite să provoace Moscova și să se implice mai direct în conflict, notează CNN.

Oficialii administrației insistă că există limite clare ale informațiilor pe care le împărtășesc cu Ucraina, inclusiv interdicția furnizării de informații de precizie care vizează lideri ruși nominal, parte a unui efort al Casei Albe de a evita trecerea unei linii roșii pe care Moscova o poate considera prea agresivă.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Cu toate acestea, unii actuali și foști oficiali au sugerat că limitele pe care le-a trasat administrația Biden sunt arbitrare, în parte pentru că rezultatul final este același - lovituri ucrainene care ucid lideri ruși de rang înalt. În plus, orice evaluare a SUA asupra acțiunilor care ar putea provoca Moscova depinde de gândirea unui singur om, președintele rus Vladimir Putin.

„Încerci să intri în mintea lui Vladimir Putin și încerci să vezi ce consideră el că depășește linia roșie?” s-a întrebat retoric generalul locotenent în retragere Robert Ashley, fost șef al Agenției de Informații pentru Apărare. „Acea linie roșie este una care există probabil doar în capul lui Putin – și poate să fie ceva la care el nici măcar nu s-a gândit pe îndelete sau nu a transmis”.

Surse familiare cu abordarea administrației spun că deciziile de a extinde treptat informațiile pe care este dispusă să le împărtășească s-au bazat în primul rând pe judecățile oficialilor administrației Biden, mai degrabă decât pe orice evaluări în schimbare cu privire la gradul în care Rusia ar putea vedea o anumită acțiune.

Ele reflectă, de asemenea, realitatea în evoluție de pe teren în Ucraina. Liniile directoare ale SUA privind partajarea informațiilor au fost actualizate în ultimele săptămâni, de exemplu, pentru a ajuta Ucraina să desfășoare operațiuni ofensive în regiunea Donbas, unde Rusia și-a reorientat eforturile militare după ce nu a reușit să cucerească Kievul.

„Nu aș descrie nicio linie ca fiind subțire sau imaginară”, a spus secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby. "Informațiile pe care le oferim Ucrainei sunt legale. Sunt legitime și limitate. Și suntem foarte atenți la ceea ce împărtășim și când le împărtășim".

Administrația Biden a furnizat, de asemenea, miliarde de dolari în arme și a recunoscut public că oferă informații tactice ucrainenilor. Dar, pe măsură ce războiul a continuat și Ucraina a eliminat numeroase ținte de mare profil, Casa Albă a căutat să calibreze cu atenție modul în care descrie impactul pe care informațiile le au asupra câmpului de luptă.

Pentru unii foști oficiali, este o distincție care nu face diferența

„Toată lumea știe că oferim informații. Oferim informații despre țintirea artileriei, pentru alte sisteme pe care ucrainenii le folosesc și, deci, nu văd acest lucru în niciun fel ca un fel de escaladare a relației”, a explicat fostul secretar al Apărării și fostul director CIA, Leon Panetta, pentru CNN. „În principiu, o văd ca menținerea relației pe care am stabilit-o la începutul acestui război”.

Panetta a adăugat: „În mod evident, furnizăm sistemele de rachete, furnizăm artileria, furnizăm Stingers și celelalte arme care sunt furnizate, dar ucrainenii sunt cei care decid cum să le folosească și în ce ținte să tragă".

Până acum, Rusia nu a întreprins nicio acțiune directă cunoscută împotriva Statelor Unite sau a NATO ca răspuns la sprijinul militar și de informații în curs.

Oficialii americani pot doar să speculeze de ce Moscova s-a oprit, în special când vine vorba de atacuri cibernetice, despre care SUA au avertizat înainte de război că Rusia le-ar putea folosi ca răzbunare pentru asistența SUA. De asemenea, Rusia nu a luat măsuri pentru a lovi Kievul în timpul vizitelor unei mulțimi de lideri americani de rang înalt, de la președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, până la secretarul de stat Antony Blinken.

Și cu siguranță nu a încercat să lovească transporturile de arme care trec prin Polonia, o țară NATO. Doar recent Rusia a început să vizeze căile ferate din interiorul Ucrainei despre care se crede că poartă arme occidentale spre punctele de luptă.

Unii oficiali occidentali sugerează că Kremlinul ar putea fi la fel de precaut față de escaladare ca și Casa Albă - și profund conștient de faptul că cel puțin atunci când vine vorba de puterea militară convențională, Moscova este într-un dezavantaj clar față de Washington.

Rusia se poate abține de la atacuri cibernetice din mai multe motive, spun sursele. Ar putea fi îngrijorată că SUA vor riposta printr-un atac cibernetic propriu, introducând încă un element de haos într-o operațiune militară care este deja dezorganizată și dezordonată. De asemenea, Rusia ar putea să-și păstreze acest instrument pentru cazul în care va intra în conflict direct cu SUA sau NATO.

Unii oficiali cred că de vină ar putea fi și incompetența absolută din partea Rusiei.

„Nu știm dacă este vorba de ineficiența Rusiei sau de ezitarea Rusiei cu privire la NATO”, a spus generalul în retragere Wesley Clark, analist militar și fost comandant suprem aliat al NATO. „Știu că dacă NATO s-ar implica cu adevărat, chestia asta s-ar termina în scurt timp, cu excepția resurselor pentru arme nucleare”.

Echipele cibernetice ale guvernului rus nu au avut nicio notificare prealabilă cu privire la război, potrivit unei surse familiare cu această problemă. Și având în vedere că apărările occidentale de securitate cibernetică sunt ridicate, în așteptarea unui posibil atac, este, de asemenea, posibil ca atacurile cibernetice rusești să eșueze.

În ciuda informațiilor ample pe care administrația Biden le-a împărtășit cu Ucraina, inclusiv a comunicațiilor interceptate și a informațiilor despre mișcările de trupe rusești, unii parlamentari republicani au acuzat Casa Albă că nu a făcut suficient.

Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#razboi Rusia Ucraina, #Rusia NATO, #Rusia SUA, #servicii de informatii, #armata ucraineana, #atacuri cibernetice, #atacuri cibernetice Rusia , #Razboi Ucraina