Ce semnale urmăresc Statele Unite ca să afle dacă Rusia va lansa o invazie în Ucraina. Peste 100.000 de militari masați la graniță

Vineri, 11 Februarie 2022, ora 18:34
4992 citiri
Ce semnale urmăresc Statele Unite ca să afle dacă Rusia va lansa o invazie în Ucraina. Peste 100.000 de militari masați la graniță
Oficialii militari și de informații examinează cele mai recente manevre tactice pentru a încerca să anticipeze când Moscova ar putea trece de la amenințarea cu o invazie la lansarea uneia

Ar putea fi un atac cibernetic care vizează rețeaua energetică a Ucrainei. Sau mișcarea batalioanelor și a tancurilor rusești de-a lungul graniței și în raza de tragere. Sau poate chiar un atac cu rachete cu rază lungă de acțiune.

Toate acestea sunt semne potențiale pe care oficialii americani și europeni le monitorizează îndeaproape și care ar putea dezvălui că președintele Vladimir Putin va da ordinul pentru o invazie a Ucrainei. 

Cu peste 100.000 de soldați ruși adunați de-a lungul graniței cu Ucraina, un număr care continuă să crească, oficialii militari și de informații examinează cele mai recente manevre tactice pentru a încerca să anticipeze când Moscova ar putea trece de la amenințarea cu o invazie la lansarea uneia.

Oficialii americani spun că monitorizează îndeaproape intruziunile cibernetice, cum ar fi atacul care a lovit guvernul Ucrainei luna trecută. Aceștia urmăresc nu doar trupele rusești care se adună la graniță, ci și unde sunt poziționate și sunt cu ochii pe ceea ce face Rusia cu echipamentul său, cum ar fi tancurile care ar fi esențiale pentru orice invazie terestră.

În același timp, actuali și foști oficiali au declarat pentru CNN că în cele din urmă s-ar putea să nu existe un indiciu clar pentru un atac asupra Ucrainei.

Fostul director al Serviciului Național de Informații, James Clapper, a declarat pentru CNN că SUA ar putea să nu depisteze începutul unei invazii la scară largă până nu o vor vedea. „Dacă trage în Kiev sau în alte orașe mari, atunci știi că este o invazie adevărată”, a spus Clapper.

Evaluarea explică de ce președintele Joe Biden și oficialii americani de top au avertizat că o invazie rusă este iminentă - o explicație care i-a înfuriat pe oficialii ucraineni - deoarece Kremlinul ar putea avea nevoie de foarte puțin timp înainte de lansarea unui atac.

Invazia ar putea avea loc „în orice moment”

În timp ce Casa Albă a spus că nu va mai califica o invazie rusă drept „iminentă”, un înalt oficial al administrației a afirmat că evaluarea că un atac ar putea avea loc „în orice moment” rămâne valabilă, pentru că rușii au adăugat logistică și susținere forțelor lor de la graniță, precum și arme ofensive și defensive suplimentare.

Oficialii ruși au negat în mod repetat că se pregătesc să invadeze Ucraina, acuzând Occidentul că este responsabil pentru escaladarea tensiunilor.

Casa Albă a aprobat miercuri, 10 februarie, un plan prezentat de Pentagon pentru cei aproape 2.000 de soldați americani din Polonia pentru a-i ajuta pe americanii care ar putea încerca să plece din Ucraina dacă Rusia invadează, potrivit unor oficiali americani, citați de CNN.

Forțele americane nu sunt în prezent autorizate să intre în Ucraina dacă izbucnește un război și nu există planuri ca acestea să efectueze o evacuare precum operațiunea SUA din Afganistan de anul trecut, au subliniat oficialii.

Biden a sugerat, de asemenea, că americanii ar trebui să părăsească Ucraina acum, iar oficialii Departamentului de Stat au spus că ar putea să nu fie în măsură să îi ajute pe cei care încă se află în țară în momentul unei invazii.

Oficialii spun că există o diferență între diferitele scenarii potențiale, dacă Rusia atacă Ucraina într-un mod țintit sau dacă Kremlinul se pregătește pentru o invazie la scară largă a țării pentru a încerca să răstoarne guvernul de la Kiev. În acest din urmă caz, rușii ar avea nevoie de mai multe trupe de-a lungul graniței, spun oficialii, iar imaginile din satelit ar surprinde acumularea continuă pe care Occidentul o urmărește de luni de zile.

„Nu cred că matematica este atât de simplă precum ar exista un număr magic de (grupuri tactice de batalion)”, a spus oficialul occidental. „Este doar vorbind la modul general, mai mult decât vedem acum”.

Dar oficialii au avertizat că Putin ar putea începe prin a folosi artileria cu rază lungă de acțiune pentru a ataca Ucraina, unde forțele terestre nu ar trebui să fie în raza de acțiune.

Cu toate acestea, unul dintre lucrurile-cheie pe care SUA le urmăresc este atunci când un număr semnificativ de forțe ruse își părăsesc zonele de antrenament din apropierea graniței și se deplasează în raza de tragere a țintelor lor, care sunt poziții terestre specifice, a spus un oficial al administrației.

Un alt semnal pe care oficialii americani îl monitorizează este mișcarea tancurilor rusești. Un semn că armata rusă s-ar putea pregăti pentru o invazie este dacă începe să deplaseze tancurile la graniță sau să le pornească sau să le oprească, a spus oficialul, pentru că, dacă stau acolo și nu se mișcă câteva zile, combustibilul ar putea îngheța.

Dacă le pornesc și le opresc împiedică înghețul, ceea ce înseamnă că rezervoarele ar fi gata să funcționeze rapid. Până acum, susține oficialul, tancurile sunt doar staționate acolo, conform imaginilor din satelit.

Vremea din Ucraina ar putea juca, de asemenea, un rol , evaluarea fiind că temperaturile mai scăzute și terenul înghețat ar facilita o incursiune rusă.

În alertă pentru posibile atacuri cibernetice

Oficialii americani și ucraineni spun că este de așteptat ca orice invazie rusă să fie efectuată în tandem cu acțiuni cibernetice ofensive împotriva Ucrainei.

Victor Zhora, un oficial ucrainean care a investigat atacul cibernetic din ianuarie asupra site-urilor guvernamentale ucrainene, a declarat luna trecută că „nu există nicio îndoială că (orice invazie rusă) poate fi susținută de agresiune cibernetică – sau cel puțin vor rămâne activi în spațiul cibernetic”.

Oficialii americani urmăresc cu atenție orice semne de atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice ucrainene și sunt în legătură cu omologii lor ucraineni cu privire la această problemă, a declarat un oficial american pentru CNN. O preocupare este că Rusia și-ar putea folosi priceperea în hacking pentru a încerca să erodeze încrederea publicului în guvernul ucrainean.

„Ar putea fi folosit cibernetic pentru a sugera că guvernul ucrainean este incapabil?” a întrebat oficialul american.

De când Rusia a anexat Crimeea în 2014, presupuși hackeri ruși au perturbat infrastructura critică ucraineană de mai multe ori, inclusiv prin tăierea energiei electrice în anumite părți ale țării în 2015 și 2016.

„Atacul cibernetic este un instrument ideal pe care îl poate folosi Rusia înainte de o invazie”, a declarat John Hultquist, vicepreședinte de analiză a informațiilor la firma de securitate cibernetică Mandiant, care urmărește îndeaproape grupul rus de hackeri acuzat de perturbările din 2015 și 2016. „Poți folosi (operațiunile cibernetice) pentru a fi agresiv, pentru a semnala (intenția) și potențial pentru a eroda influența adversarului înainte ca gloanțele să zboare sau fără a escalada situația la război".

Oficialii spun că Rusia folosește deja așa-numitele tehnici hibride de război – tactici neconvenționale precum atacurile cibernetice, războiul informațional și faimoșii „omuleți verzi” pe care Rusia s-a bazat în perioada premergătoare atacului său din 2014 asupra Crimeei, și este greu de identificat orice incident ca un semnal definitiv că Moscova se pregătește să escaladeze tensiunile. Departamentul de Stat a susținut săptămâna trecută că Rusia este pregătită să fabrice „un pretext pentru o invazie” printr -un videoclip sub steag fals .

Oficialul occidental a menționat că Ucraina a fost lovită de o operațiune cibernetică luna trecută care nu a precedat un atac rusesc convențional.

Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#razboi Rusia Ucraina, #atacuri cibernetice, #atacuri cibernetice Rusia, #tancuri rusesti Ucraina, #tancuri Rusia Ucraina, #tensiuni Rusia NATO , #Rusia-Ucraina