Lavrov, dispus să discute despre un schimb de prizonieri cu SUA. Printre ei se află și baschetbalista Brittney Griner

Vineri, 29 Iulie 2022, ora 18:08
2140 citiri
Lavrov, dispus să discute despre un schimb de prizonieri cu SUA. Printre ei se află și baschetbalista Brittney Griner
Aceasta ar fi prima discuție între șeful diplomației SUA și omologul rus de la declanșarea războiului FOTO Hepta

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunțat vineri, 29 iulie, că este dispus să discute cu secretarul de stat american, Antony Blinken, despre un posibil schimb de prizonieri care să o includă şi pe jucătoarea din WNBA Brittney Griner, relatează AP.

Miercuri, Antony Blinken a anunţat că intenţionează să discute în curând cu omologul său rus, pentru prima data de la invazia rusă a Ucrainei. Oficialul american a precizat că Washington-ul i-a propus Rusiei o înţelegere care i-ar aduce acasă pe Griner şi pe un alt cetăţean american încarcerat, Paul Whelan. Potrivit unor surse, s-ar fi propus un schimb cu traficantul rus de arme Viktor Bout, care ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în SUA.

În Uzbekistan, Serghei Lavrov a afirmat că ministerul său a primit o solicitare oficială de la americani pentru un apel, după declaraţia lui Blinken. Ministrul rus de Externe a precizat că va fi pregătit de discuţii la revenirea la Moscova şi că se lucrează pentru stabilirea unei ore pentru apel.

El a menţionat că este dispus să discute un schimb de prizonieri. ”Voi asculta ce are el de spus”, a afirmat Lavrov.

Familiile lui Whelan şi Griner au cerut Casei Albe să le asigure eliberarea, inclusiv printr-un schimb de prizonieri, dacă este necesar.

Fostul pușcaș marin Paul Whelan a fost arestat în 2018 pentru presupuse acţiuni de spionaj în Rusia şi condamnat la 16 ani de închisoare, în iunie 2020.

Starul american de baschet Brittney Griner este judecată pentru posesie de droguri, după ce a fost reţinută în februarie pe un aeroport din Moscova, cu câteva zile înainte ca trupele ruse să invadeze Ucraina.

Cu câteva ore înainte de anunțul lui Lavrov, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a transmis că oficialul rus va discuta cu secretarul de stat american ”când timpul îi va permite.”

#razboi Rusia Ucraina, #Serghei Lavrov, #schimb detinuti, #Antony Blinken , #Stiri Serghei Lavrov