Cum a dat-o în bară Occidentul în estimarea capacității de luptă a Rusiei și Ucrainei. Decalaj în colectarea de informații

Miercuri, 30 Martie 2022, ora 23:44
5711 citiri
Cum a dat-o în bară Occidentul în estimarea capacității de luptă a Rusiei și Ucrainei. Decalaj în colectarea de informații
Tancuri si blindate rusesti care au fost atacate de ucraineni într-o ambuscada FOTO Twitter

Șeful Comandamentului European al SUA a declarat marți, 29 martie, că „ar putea exista” un decalaj în colectarea informațiilor americane care a determinat SUA să supraestimeze capacitatea Rusiei și să subestimeze abilitățile defensive ale Ucrainei înainte ca Moscova să-și atace vecinul.

Când Rusia a lansat luna trecută invadarea Ucrainei, serviciile secrete americane au evaluat că atacul la nivel național ar putea duce la cucerirea Kievului de către Rusia în câteva zile. Războiul a intrat deja în a doua lună, iar armata Rusiei nu a ocupat Kievul. Unele dintre cele mai vehiculate motive sunt problemele de sustenabilitate și logistică, împreună cu rezistența neașteptată a luptătorilor ucraineni, dacă într-adevăr presupunem că Putin avea drept scop cucerirea capitalei.

Generalul Tod Waters a depus mărturie în fața unei comisii din Senat. Acesta a fost întrebat dacă există un decalaj de informații care a determinat SUA să supraestimeze puterea Rusiei și să subestimeze apărarea ucraineană, potrivit CNN.

„Ar putea fi”, a răspuns Wolters. „Așa cum am procedat întotdeauna în trecut... când această criză se va termina, vom realiza o analiză cuprinzătoare a acțiunilor în toate domeniile și în toate departamentele și vom afla unde au fost zonele noastre slabe și ne vom asigura că putem găsi modalități de a ne îmbunătăți, iar acesta ar putea fi unul dintre acele domenii”.

Rusia nu și-a folosit toate resursele

În timp ce serviciile de informații americane au prezis că Rusia plănuia să invadeze Ucraina, aceleași servicii nu au evaluat performanța slabă a Armatei ruse.

Michal Baranowski, directorul biroului din Varșovia al German Marshall Fund, a declarat pentru Newsweek că „atât Occidentul, cât și Rusia, au supraestimat capacitățile militare ale Rusiei. Din perspectiva lui Putin, acest război trebuia să fi durat doar câteva zile. Acum este clar că Putin nu își va atinge obiectivul politic principal de a face ca Ucraina și poporul ucrainean să fie integrată în sfera de influență a Rusiei". În același timp, analistul atrage atenția că Rusia nu și-a folosit toate resursele în războiul din Ucraina, tocmai pentru că spera la o operațiune rapidă. „Am sărbători prea devreme înfrângerea Rusiei pe propriul nostru risc".

Analiștii militari spun că liderii ruși se așteptau, probabil, ca procesul de modernizare militară care a început în 2008, combinat cu experiența operațională, dobândită în special în Siria, să sporească eficiența forțelor. În schimb, „dovezile sugerează că problemele rămân în domenii precum logistica, moralul trupelor și eșecul de a câștiga supremația aeriană", a explicat Tracey German, profesor în conflicte și securitate la King's College din Londra.

Subestimarea forțelor ucrainene

În orele de început ale războiului, oficialii americani s-au oferit să-l ajute pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să fugă din țară, în timp ce trupele lui Putin se îndreptau spre Kiev, temându-se că va fi ucis. Zelenski a refuzat, cerând în schimb arme pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva Rusiei. "Lupta e aici. Dați-mi arme, nu taxiuri", a spus Zelenski, o replică ce va rămâne în istorie ca simbol al unui lider eroic.

„Se pare că analiștii au supraestimat capacitățile convenționale rusești și, la fel de important, le-au subestimat pe cele ucrainene. Putin a investit foarte mult în reconstruirea puterii militare ruse de la intrarea în funcție. A crescut cheltuielile militare, s-a îndreptat către o armată permanentă formată din voluntari și a căutat să modernizeze toate ramurile armatei ruse. Dar multe din avioanele de vânătoare din generația a cincea, munițiile de precizie și rachetele hipersonice au avut, în general, un efect redus asupra războiului până acum", a afirmat Ian Ona Johnson, profesor de istorie militară la Universitatea Notre Dame din Indiana.

Aliații SUA și NATO au continuat să ajute la reaprovizionarea armatei Ucrainei cu arme, inclusiv rachete antitanc Javelin și rachete antiaeriene Stinger care au fost folosite împotriva forțelor ruse. Deși cifrele variază foarte mult, surse familiare cu estimările spun că mii de soldați ruși au fost uciși în conflict. Oficialii americani spun că au dovezi anecdotice ale problemelor morale din armata rusă.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, a anunțat că Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi...
Rusia ar fi pierdut cel puțin 50.000 de militari pe frontul din Ucraina, susține o analiză BBC. Soldat rus: "Dacă te înrolezi acum, pregăteşte-te să mori!"
Rusia ar fi pierdut cel puțin 50.000 de militari pe frontul din Ucraina, susține o analiză BBC. Soldat rus: "Dacă te înrolezi acum, pregăteşte-te să mori!"
O analiză BBC relevă faptul că, în a doua perioadă de 12 luni pe linia frontului deschis de Rusia în Ucraina - pe măsură ce Moscova şi-a impus aşa-numita strategie a ”maşinii de tocat...
#razboi Rusia Ucraina, #armata Rusia, #invazie ucraina, #invazie rusa, #militari rusi, #militari rusi Ucraina , #Razboi Ucraina