UPDATE Discursul lui Putin în fața națiunii. Liderul de la Kremlin a amintit o discuție cu Bill Clinton din 2000: "L-am întrebat ce părere ar avea dacă Rusia s-ar alătura NATO" VIDEO

Luni, 21 Februarie 2022, ora 16:26
36482 citiri
UPDATE Discursul lui Putin în fața națiunii. Liderul de la Kremlin a amintit o discuție cu Bill Clinton din 2000: "L-am întrebat ce părere ar avea dacă Rusia s-ar alătura NATO" VIDEO
Vladimir Putin anunță că va recunoaște independența autoproclamatelor republici din Ucraina FOTO Hepta

Serviciile americane de informații cred că a fost dat ordinul ca Rusia să invadeze Ucraina, iar situația devine tot mai tensionată luni, 21 februarie.

UPDATE 22:45 A venit și reacția Statelor Unite la anunțul Kremlinului.

"Am anticipat o astfel de mișcare din Rusia și suntem gata să răspundem imediat. Președintele Biden va emite în curând un ordin executiv care va interzice noi investiții, comerț și finanțare de către persoanele americane către, dinspre sau în așa-numitele regiuni DNR (Donețk) și LNR (Lugansk) din Ucraina. Acest ordin executiv va oferi, de asemenea, autoritatea de a impune sancțiuni oricărei persoane determinate să opereze în acele zone ale Ucrainei. Departamentele de Stat și Trezorerie vor avea detalii suplimentare în curând. De asemenea, vom anunța în curând măsuri suplimentare legate de încălcarea flagrantă de astăzi a angajamentelor internaționale ale Rusiei". Casa Albă a precizat că aceste măsuri sunt separate față de măsurile economice rapide și severe pe care Washingtonul le-a pregătit în coordonare cu Aliații și partenerii în cazul în care Rusia ar invada în continuare Ucraina.

UPDATE 22.30 NATO a reacționat la anunțul lui Putin prin vocea Secretatului General Jens Stoltenberg: "Condamn recunoașterea de către Rusia a Donețk/Lugansk din Ucraina. Erodează eforturile de a rezolva conflictul și încalcă Acordurile de la Minsk. NATO susține suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei. Îndemnăm Moscova să înceteze alimentarea acestui conflict și să aleagă calea diplomației".

UPDATE 22.15 După ce Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor Lugansk și Donețk, spectacole de artificii au început să apară în teritoriile separatiste. Însă la "spectacolul de lumini" nu au părut să participe și cetățenii.

UPDATE 21.45 Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat decizia președintelui rus. "Recunoașterea celor două teritorii separatiste din Ucraina este o încălcare flagrantă e legii internaționale, a integrității teritoriale a Ucrainei și a acordurilor de la Minsk. UE și partenerii săi vor reacționa unitar, ferm, cu determinare și solidaritate cu Ucraina".

Premierul Regatului Unit, Boris Johnson, a reiterat mesajul șefei Executivului european și a subliniat că decizia Moscovei este un "semn rău", care demonstrează că lucrurile se îndeaptă într-o direcție greșită.

UPDATE 21.40 Vladimir Putin a anunțat oficial că recunoaște independența așa-numitelor republici Donețk și Lugansk: "Cred că este necesar să iau decizia care trebuia luată, să recunosc imediat independența republicilor populare Donețk și Lugansk".

UPDATE 21.30 "Voi spune ceva ce nu am mai spus niciodată în public... în 2000, când Clinton vizita Moscova, l-am întrebat ce părere ar avea dacă Rusia s-ar alătura NATO. Nu pot da toate detaliile, dar reacția sa a fost... susținere pe față pentru teroriștii din Caucazul de Nord".

UPDATE 21.20 Discursul președintelui rus, care durează de peste 20 de minute, a fost, până acum, o incursiune personală în istoria Rusiei și a Ucrainei. Putin a subliniat că Rusia "a fost furată", după prăbușirea Uniunii Sovietice și că Ucraina "nu a avut niciodată propriile tradiții de statalitate".

UPDATE 21.10 "Maidan nu a adus democrația în Ucraina... după opt ani, țara este divizată, Ucraina trăieșe o criză economică și socială severă. 15% din populație a trebuit să părăsească țara ca să meargă la muncă", a declarat Vladimir Putin, în discursul său.

UPDATE 21.00 "De ce bolșevicii au trebuit să încurajeze atât de generos ambițiile naționaliste de la periferia imperiului? Să predai teritorii și o populație care aparțin Rusiei istorice... naționaliștii nici nu au visat la asta", a spus Vladimir Putin în discursul său care a început cu o amplă "lecție de istorie". [...] "O țară stabilă nu este ceea ce este Ucraina".

UPDATE 20.45 Vladimir Putin și-a început discursul în fața națiunii prin referiri istorice, spunând că "Ucraina modernă a fost creată de Rusia comunistă".

"Ucraina contemporană ar trebui să se numească Republica Vladimir I. Lenin a Ucrainei. Și apoi i-au dărâmat statuite și au numit-o de-comunizare. Suntem pregătiți să vă arătăm ce înseamnă asta pentru Ucraina".

Discursul lui Putin:

UPDATE 20.43 Recunoașterea de către Moscova a teritoriilor separatiste va exacerba și mai mult tensiunile cu Occidentul. Practic, va însemna sfârșitul procesului de pace de la Minsk în estul Ucrainei, unde un conflict între forțele guvernamentale și separatiștii susținuți de Moscova a ucis peste 13.200 de oameni din aprilie 2014. Rusia a pus presiune pe Ucraina să implementeze acordurile de la Minsk care, potrivit Moscovei, prevăd un statut special pentru teritoriile controlate de separatiști, pentru a le oferi mai multă autonomie în cadrul Ucrainei. Kievul a respins însă noțiunea, spunând că este o încercare a Kremlinului de a federaliza Ucraina și, în cele din urmă, de a prelua controlul asupra țării.

UPDATE 20.35 Emmanuel Macron a anunțat convocarea de urgență, în seara zilei de luni, 21 februarie, a consiliului de securitate al Franței.

UPDATE 20.08 Vladimir Putin le-a transmis liderilor francez și german, Emmanuel Macron și Olaf Scholz, într-o discuție telefonică, că intenționează să semneze decretul privind recunoașterea independenței celor două republici, potrivit unui comunicat oficial al președinției ruse. Anunțul oficial va fi făcut la ora 21.00, când Putin se va adresa poporului în direct. "Președintele Franței și Cancelarul Federal al Germaniei și-au exprimat dezamăgirea față de această evoluție a situației. În același timp, aceștia și-au arătat disponibilitatea de a continua dialogul", se mai arată în comunicatul oficial.

UPDATE 20.00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a convocat, la rândul său, Consiliul de Securitate al Ucrainei, la ora 20:00, în contextul în care Vladimir Putin urmează să facă din moment în moment anunțul privind recunoașterea independenței celor două republici separatiste din estul Ucrainei. Acest anunț va fi transmis în direct de televiziunea de stat, potrivit presei ruse.

UPDATE 19.15 După reluarea ostilităţilor în Donbas joi, 17 februarie, cu atacuri ale separatiştilor proruşi împotriva armatei ucrainene şi localităţilor din zonă, Moscova intensifică de duminică starea de război cu o retorică precum că ar fi „victima” unor hărţuiri din partea Kievului.

Armata rusă a anunţat luni că a oprit două vehicule militare ucrainene care încercau să treacă frontiera şi a ucis cinci „sabotori”, relatează AFP. „În timpul unor confruntări, cinci persoane care făceau parte dintr-un grup de sabotori şi de informaţii care au încălcat frontiera Rusiei au fost eliminate”, susţine armata rusă.

Anterior, Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) a susţinut că armata ucraineană a distrus un post de frontieră din regiunea Rostov. Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a respins această acuzaţie, catalogând-o drept o dezinformare.

UPDATE 19.05 Ucraina a solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, în contextul ameninţării unei invazii ruse. Amintim că Rusia este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și are drept de veto.

UPDATE 18.50 Vladimir Putin a anunțat că va decide astăzi, 21 februarie, dacă va recunoaște independența autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk. Ministrul rus de Interne i-a sugerat lui Putin să recunoască independența acestor teritorii la granițele sale de dinainte de 2014. În prezent, separatiștii controlează mai puțin de jumătate din regiunile Donețk și Lugansk. Anunțul lui Putin a avut loc la sfârșitul unei ședințe extraordinare, în formulă extinsă, a Consiliului de Securitate a Rusiei, în condițiile în care Kremlinul consideră situația din Ucraina ”extrem de tensionată”, iar FSB susține că un bombardament ucrainean a distrus un punct de graniță rusesc.

Președintele Rusiei a spus la începutul ședinței că autoritățile de la Kiev nu ar avea nicio intenție să aplice prevederile Acordului de la Minsk. Putin a afirmat că ia în calcul recunoașterea independența regiunilor Donețk și Luhansk.

„E clar că acest acord nu va fi aplicat”, a transmis Putin în timpul conferinței de presă. „Totuși, Rusia a făcut eforturi să rezolve aceste probleme complexe. Întâlnirea e menită să analizeze situația, inclusiv apelul separatiștilor ruși ca Rusia să recunoască independența regiunilor Donețk și Luhansk”.

Știrea inițială:

Forțele ruse depășesc în număr forțele ucrainene de apărare, au declarat mai multe surse din serviciile secrete, potrivit CNN. Cea mai mare parte din armata lui Putin se află acum la 80 de kilometri de graniță.

SUA au împărtășit, de asemenea, informații cu aliații săi că, pe lângă Kiev, și alte orașe mari din Ucraina ar putea fi vizate, inclusiv Harkov, Odesa și Herson.

Un alt semn alarmant este faptul că au apărut imagini cu tancuri rusești și vehicule blindate marcate cu litera „Z”, care se îndreaptă spre granița cu Ucraina. Vehiculele sunt marcate cu litere albe distinctive în interiorul unui pătrat pentru a evita focul prietenesc odată cu începerea acțiunilor militare, scrie presa britanică. Peste 200 de vehicule militare inscripţionate cu „Z” au fost suprinse la Berşakovo, Maksimovka şi Şebekino, în regiunea Belgorod.

Rusia poate invada Ucraina cu 200.000 de soldați și 500 de avioane de război, potrivit rapoartelor sumbre ale serviciilor de informații americane.

Imaginile arată că convoaiele de echipamente militare rusești, inclusiv rachete și tancuri, sunt mutate la o distanță de patru kilometri de granița cu vecinul său.

Pericolul informațiilor falsificate

Pe măsură ce Rusia a continuat să grupeze trupe în jurul Ucrainei, liderii occidentali au spus în mod repetat că oficialii săi vor produce știri false menite să creeze un pretext pentru invazie.

În ultimele zile, numeroase videoclipuri care se potrivesc acestei descrieri au circulat în presa rusă.

Acestea pretind să dezvăluie atacurile ucrainene asupra regiunilor separatiste Lugansk și Donețk, determinând o evacuare în masă a civililor care locuiesc acolo.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat duminică că o astfel de activitate ar putea avea „consecințe ireparabile”, aparent un eufemism pentru război.

Video manipulat despre atac chimic

Liderii separatiști din Donețk au publicat vineri, 18 februarie, un videoclip despre care pretind că arată o încercare a Ucrainei de a arunca în aer un depozit de clor din Horlivka.

Agențiile de presă ruse, inclusiv TASS și Ria Novosti, au susținut povestea, spunând că încercarea a fost dejucată.

Videoclipul presupusului incident ar fi fost recuperat de pe cadavrul unui sabotor vorbitor de poloneză, a scris fondatorul site-ului de ivestigații Bellingcat, Eliot Higgins, pe Twitter.

Dar, a remarcat Higgins, metadatele din videoclip au arătat o dată de creare de 8 februarie și un folder de proiect datat din 4 februarie, cu mult înainte de atacul care se presupune că a avut loc pe 18 februarie.

De asemenea, în metadate sunt indicii că la clip au fost adăugate alte surse audio și video.

Apel de evacuare „de urgență” aparent înregistrat în avans

Metadatele ridică îndoieli și asupra altor două clipuri postate de separatiști susținuți de Rusia.

Două videoclipuri separate, lansate pe 18 februarie, care îi arată pe liderii din Lugansk și Donețk ordonând evacuări aparent spontane, au fost etichetate ca fiind create pe 16 februarie, cu două zile înainte, după cum a subliniat CNN.

O mașină distrusă ridică multe semne de întrebare

Autoritățile separatiste proruse au susținut vineri, 18 februarie, că un jeep parcat și fără nimeni înăuntru a fost aruncat în aer lângă o clădire guvernamentală din Donețk. Autoritățile de la Donețk au dat vina pe ucraineni.

Mașina i-a aparținut șefului poliției separatiste din Donețk, Denis Sinenkov, conform jurnalistului de la Financial Times Max Seddon.

Un oficial american a acuzat Rusia că se află în spatele atentatului cu mașina cu bombă.„Anunțuri ca acestea sunt noi încercări de a ascunde prin minciuni și dezinformare că Rusia este agresorul în acest conflict”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA".

Imaginile care compară vehiculul bombardat cu o imagine veche a unui Patriot UAZ despre care se presupune că îi aparține lui Sinenkov au apărut online.

Deși plăcuța de înmatriculare era aceeași, corpul mașinii distruse părea a fi cel al unui vehicul mai vechi, mai puțin valoros.

Duminică, secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a declarat pentru CNN că a văzut că operațiunile rusești sub „steag fals” se concretizează, deși nu a oferit detalii.

Cu o zi înainte, premierul britanic Boris Johnson a avertizat, de asemenea, că Rusia creează „o rețea de informații false menite să prezinte orice atac rusesc ca răspuns la o provocare”.

Rusia amenință că atacă Polonia, după ce Varșovia s-a oferit să găzduiască arme nucleare
Rusia amenință că atacă Polonia, după ce Varșovia s-a oferit să găzduiască arme nucleare
Ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Riabkov, a avertizat joi, 25 aprilie, că facilitățile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate permanent pe teritoriul polonez, vor deveni o țintă...
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
#razboi Rusia Ucraina, #criza Rusia Ucraina, #Rusia NATO, #arme rusia, #dezinformare rusia, #stiri false Rusia , #Rusia