Unele țări NATO ar putea trimite trupe în Ucraina. Avertismentul fostului șef al alianței, actual consilier al lui Zelenski VIDEO

Joi, 08 Iunie 2023, ora 20:25
3905 citiri
Unele țări NATO ar putea trimite trupe în Ucraina. Avertismentul fostului șef al alianței, actual consilier al lui Zelenski VIDEO
Anders Fogh Rasmussen a condus NATO FOTO Twitter

Fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că unele state membre ale alianței ar putea lua decizia de a trimite trupe în Ucraina, dacă aliații nu vor oferi țării garanţii de securitate la summitul de la Vilnius, din 11-12 iulie, relatează The Guardian.

NATO nu poate intra în război alături de Ucraina, pentru că astfel ar generaliza conflictul - o linie roşie.Organizaţia nu are, de altfel, faţă de Kiev, obligaţia prevăzută de Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord, a principiului ”apărării comune”, deoarece Ucraina nu este membră NATO.

Însă unele dintre statele membre NATO ar putea încerca să acţioneze în mod independent, estimează fostul secretar general al NATO Anders Rasmussen.

Fostul om de stat, în prezent consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, nu exclude ca mai multe state membre NATO să trimită trupe, în cazul în care NATO nu oferă un ajutor concret Ucrainei la summitul de la Vilnius, prevăzut la 11-12 iulie.

Aceste state membre NATO cer să se acorde Ucrainei garanţii de securitate tangibile şi să se accelereze procesul aderării acestei ţări atacate de către Rusia la NATO şi Uniunea Europeană (UE).

”Dacă NATO nu reuşeşte să se înţeleagă asupra unei căi clare (de aderare a) Ucrainei, există o probabiulitate evidentă ca anumite ţări să acţioneze individual”, a spus fostul secretar general al Alianţei în perioada 2009-2014.

”Noi ştim că Polonia este foarte angajată în furnizarea unui ajutorn concret Ucrainei. N-aş exclude, aşadar, posibilitatea ca ea să se angajeze mai frontal, împreună cu ţările baltice şi să trimită, de exemplu, trupe la sol”, declară Rasmussen.

Aceste ţări ar putea decide ”să formeze o coaliţie de voluntari” care să se ducă să susţină Ucraina, a adăugat el.

”Polonezii consideră că Europa Occidentală nu le-a ascultat avertismentele cu privire la ameninţarea rusă” în ultimii ani, subliniază fostul premier danez.

Ei ar putea, astfel, să aleagă să-şi joace propria carte, estimează el.

Actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat, în podcastul Brussels Sprouts, organizat de către Center for a New American Security, că la summitul de la Vilnius se va transmite un semnal puternic al susţinerii Ucrainei.

Stoltenberg a anunţat că acordarea unor garanţii de securitate Ucrainei se află pe agenda summitului, însă a subliniat că NATO nu poate oferi Ucrainei granaţii de securitate mai importante decât membrilor cu drepturi depline ai Alianţei.

Aceste ţări din Europa de Est nu vor accepta, însă, acest ”refren”, estimează Rasmussen.

Ele cer garanţii de securitate scrise - inclusiv împărtăşirea informaţiilor clasificate, formarea militarilor ucraineni, o îmbunătăţire a producţiei de muniţie, interoperabilitatea cu NATO şi o aprovizionare cu armament suficientă.

În afară de aceste garanţii, ”un grup de aliaţi necondiţionaţi (ai Ucrainei) din Europa Centrală şi de Est cere o cale clară către aderarea Ucrainei la NATO”, subliniază el.

Rasmussen estimează că, în aceste condiţii, anumite state membre urmează să exercite presiuni puternice la summitul NATO de la Vilnius.

Însă, în dosarul aderării Ucrainei la NATO, ele sunt pregătite să aştepte până la summitul NATO de la Washington din 2024, estimează Rasmussen.

Eveniment Quarterly Report

Concert la Moscova pentru a celebra un an de la anexarea a patru regiuni ucrainene. Vladimir Putin nu a participat
Concert la Moscova pentru a celebra un an de la anexarea a patru regiuni ucrainene. Vladimir Putin nu a participat
Mii de persoane s-au adunat vineri în Piaţă Roşie din Moscova pentru a celebra un an de la anexarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia, relatează AFP. Concertul nu este difuzat de...
Deținuții care au murit pe front în Ucraina și-au ”răscumpărat” datoria față de societate, susține Putin
Deținuții care au murit pe front în Ucraina și-au ”răscumpărat” datoria față de societate, susține Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin apreciază vineri că miile de condamnaţi recrutaţi în închisori ruseşti care au murit pe front în Ucraina şi-au ”răscumpărat” datoria faţă de...
#razboi Rusia Ucraina, #state membre NATO, #trimitere trupe ucraina, #garantii de securitate, #Anders Fogh Rasmussen NATO , #Razboi Ucraina