Ucraina cere anchetarea marilor bănci din SUA și Europa pentru ”crime de război”. Pe listă se află JPMorgan, HSBC şi Citi

Marti, 26 Iulie 2022, ora 20:58
4282 citiri
Ucraina cere anchetarea marilor bănci din SUA și Europa pentru ”crime de război”. Pe listă se află JPMorgan, HSBC şi Citi
Ucraina acuză marile bănci că au sprijinit comerțul cu Rusia FOTO Daylife

Consilierul economic al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat marți, 26 iulie, că principalele bănci din SUA şi Europa ar trebui să fie urmărite penal pentru ”comiterea de crime de război”, din cauza finanţării comerţului cu regimul rus, potrivit CNBC.

Oleg Ustenko, consilier economic al lui Zelenski, a declarat că guvernul ucrainean crede că bănci precum JPMorgan, HSBC şi Citi ajută eforturile de război ale Kremlinului în Ucraina prin finanţarea companiilor care fac comerţ cu petrol cu ​​Rusia.

”Toţi cei care finanţează aceşti criminali de război, care fac aceste lucruri groaznice în Ucraina, comit şi crime de război în logica noastră”, a spus el pentru Hadley Gamble de la CNBC, la emisiunea ”Capital Connection”.

JPMorgan, HSBC şi Citi nu au răspuns imediat solicitării CNBC de a comenta aceste acuzaţii.

Întrebat direct dacă vrea să vadă aceste bănci urmărite penal pentru crime de război, Ustenko a spus: ”Exact”.

Oficialul ucrainean a precizat că și Zelenski crede că aceste bănci ar trebui trase la răspundere pentru prelungirea conflictului şi a războiului cu Ucraina.

Comentariile sale au venit ca răspuns la un articol FT de săptămâna trecută, care spunea că guvernul Ucrainei le-a scris şefilor băncilor americane şi europene - precum Jamie Dimon de la JPMorgan şi Noel Quinn de la HSBC - îndemnându-i să întrerupă legăturile cu grupurile care fac tranzacţii cu petrol rusesc.

În scrisori, Ustenko le-a cerut bancherilor să întrerupă finanţarea companiilor care comercializează petrol rusesc şi vând acţiuni către Gazprom şi Rosneft, două dintre companiile de petrol şi gaze susţinute de stat din Rusia.

Potrivit FT, scrisorile acuzau Citigroup şi Credit Agricole că ”prelungesc” războiul prin furnizarea de finanţare companiilor care transportă petrol rusesc.

Scrisorile au avertizat, de asemenea, că băncile respective nu vor avea voie să ia parte la reconstrucţia Ucrainei când războiul se va termina.

Guvernul Ucrainei adună toate dovezile pentru a le trimite Curţii Penale Internaţionale, a mai declarat Ustenko pentru CNBC.

”Colectăm toate aceste informaţii”, în ceea ce priveşte companiile care finanţează Rusia, a spus el.

”Ministerul nostru al Justiţiei şi serviciul nostru de securitate din Ucraina colectează. Şi apoi, mai târziu, acest lucru va fi transmis ICC”, a adăugat el.

Nu este prima dată când Ucraina critică unele companii occidentale pentru că au relaţii comerciale cu Rusia.

În martie, guvernul a criticat marile companii petroliere pentru că încă mai fac afaceri cu Rusia şi a avertizat că unele dintre aceste firme s-ar putea găsi pe partea greşită a istoriei.

Ustenko a spus că războiul a avut un impact semnificativ asupra economiei Ucrainei de când a început invazia Rusiei, pe 24 februarie.

”În prezent, ne aşteptăm ca economia ucraineană să prezinte o scădere de aproximativ 35-40%, ceea ce reprezintă un declin uriaş”, a spus el.

El a spus că declinul este determinat de faptul că aproape 50% dintre întreprinderi ”nu sunt operaţionale acum sau nu sunt capabile să funcţioneze la capacitate maximă”.

”Când economia este în declin, atunci veniturile bugetare sunt reduse. Din nou motivul pentru aceasta este invazia rusă”, a adăugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Numărul ucrainenilor, civili și militari, dați dispăruți de la începutul invaziei ruse și până acum. ”Cifră ar putea fi mult mai mare”
Numărul ucrainenilor, civili și militari, dați dispăruți de la începutul invaziei ruse și până acum. ”Cifră ar putea fi mult mai mare”
Aproape 37.000 de civili şi militari sunt dați dispăruţi după declanşarea invaziei ruse au anunţat marţi, 16 aprilie, autoritățile ucrainene, care susțin că acest număr este incomplet,...
Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Comercianții din Rusia și China fac afaceri cu sârmă de cupru, în pofida sancțiunilor vestice, și evită taxele, pretinzând că tranzacțiile se referă la resturi de metale, conform unei...
#razboi Rusia Ucraina, #ancheta crime razboi ucraina, #banci SUA, #banci Europa, #JPMorgan, #Citibank , #Razboi Ucraina