Ucraina avertizează că Rusia ar putea pregăti o provocare la centrala nucleară Zaporojie. Indiciul care a pus în alertă serviciul de informații militare

Joi, 18 August 2022, ora 20:15
2254 citiri
Ucraina avertizează că Rusia ar putea pregăti o provocare la centrala nucleară Zaporojie. Indiciul care a pus în alertă serviciul de informații militare
Centrala nucleară de la Zaporojie FOTO azernews.az

Direcţia principală de informaţii (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării a anunțat joi, 18 august, că Rusia ar putea pregăti o provocare pentru vineri la centrala nucleară din Zaporojie, situată în oraşul Energodar, în sudul țării, relatează agenţiile de presă Unian şi Reuters.

Cu câteva ore înainte, Ministerul rus al Apărării a anunţat că Ucraina este cea care intenţionează să comită provocări la această centrală, vizată de numeroase bombardamente în ultima perioadă.

”Ocupanţii au anunţat pe neaşteptate "zi liberă" (pentru vineri) la centrala nucleară din Zaporojie. Astfel, la 19 august aici se va afla doar personalul operaţional. Intrarea va fi închisă pentru toţi ceilalţi angajaţi”, a indicat serviciul de informaţii militare ucrainene pe aplicaţia Telegram, adăugând că, din informaţiile de care dispune, reprezentanţi ai Rosatom (Agenţia nucleară rusă), care s-au aflat în ultimul timp permanent la centrală, au părăsit urgent teritoriul obiectivului.

În cursul zilei, Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina ar pregăti o ”provocare răsunătoare” la centrală cu ocazia vizitei secretarului general al ONU, Antonio Guterres, în Ucraina.

Potrivit Moscovei, unităţi de artilerie ucrainene plănuiesc să tragă asupra centralei şi apoi să acuze Rusia că a provocat un accident nuclear, notează AFP.

În acelaşi timp, responsabilii GUR nu exclud ca, după un bombardament puternic asupra centralei, inamicul să ridice miza şi să organizeze un adevărat atac terorist la cea mai mare centrală nucleară din Europa, chiar dacă acesta ar coincide cu vizita lui Guterres în Ucraina.

De la sfârşitul lunii iulie, Rusia şi Ucraina îşi pasează una alteia responsabilitatea pentru tirurile care au vizat centrala, ceea ce a suscitat temeri privind posibilitatea producerii unei catastrofe.

ONU trebuie ”să asigure securitatea acestui obiectiv strategic, demilitarizarea sa şi eliberarea sa completă de trupele ruse”, a apreciat joi după-amiază preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în finalul întrevederii cu secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres. El a denunţat ”teroarea deliberată” provocată de Rusia, care ”poate avea consecinţe castastrofale majore pentru lumea întreagă”, potrivit AFP.

Anterior, Ministerul rus de Externe a respins propunerea ONU privind instituirea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare din Zaporojie, calificând-o drept inacceptabilă.

Secretarul general al Naţiunilor Unite a cerut joi demilitarizarea centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa, declarându-se profund îngrijorat de situaţia din interiorul şi din afara centralei.

Vorbind în faţa presei după convorbirea cu Zelenski, Antonio Guterres a afirmat că echipamentele şi personalul militar trebuie retrase de la această centrală şi a pledat să se depună eforturi pentru a asigura ca obiectivul să nu fie ţinta operaţiunilor militare.

”Facilitatea nu trebuie utilizată în cadrul unei operaţiuni militare. În schimb, este nevoie urgent de un acord pentru a restabili infrastructura pur civilă a centralei din Zaporojie şi pentru a asigura securitatea zonei,” a spus el, avertizând că orice daune aduse centralei ar fi un act de ”sinucidere”.

La rândul său, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a anunţat pe Twitter că directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, i-a spus că este pregătit să se deplaseze la centrala din Zaporojie în fruntea unei delegaţii. ”Mi-a comunicat că este pregătit, la invitaţia Ucrainei, să conducă o delegaţie a AIEA la centrala nucleară din Zaporojie”, a subliniat Kuleba.

Citește și:
Momentul când 15 soldați ruși sunt capturați de ucraineni. Printre cei ”demilitarizați” se află și doi ofițeri VIDEO
Momentul când 15 soldați ruși sunt capturați de ucraineni. Printre cei ”demilitarizați” se află și doi ofițeri VIDEO
Garda Națională a Ucrainei a făcut publice înregistrări cu momentul capturării a 15 soldați ruși, relatează publicația Pravda. Printre cei capturați se află și doi maiori. ”În...
SUA promit mai mult ajutor Ucrainei pentru recucerirea teritoriilor ocupate de ruși și noi sancțiuni împotriva Kremlinului
SUA promit mai mult ajutor Ucrainei pentru recucerirea teritoriilor ocupate de ruși și noi sancțiuni împotriva Kremlinului
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat marţi, 27 septembrie, că Statele Unite şi aliaţii săi nu vor recunoaşte niciodată anexarea de către Rusia de teritorii în Ucraina,...
Comentarii