Înaintea întâlnirii miniștrilor de Externe din țările NATO de la Bruxelles, Ucraina a anunțat oficial că aderarea la Alianță este obiectivul său. Ministerul de Externe de la Kiev a respins alte forme de garanții de securitate, care ar înlocui statutul de membru NATO, așa cum au fost ele vehiculate de diverși lideri occidentali în ultimele luni. Reacția de la Moscova a fost rapidă și furioasă.
Ministerul de Externe al Ucrainei a publicat un comunicat lung prin care arată că garanțiile de securitate alternative, indiferent cine le face, nu funcționează. Textul amintește că peste câteva zile se împlinesc 30 de ani de la semnarea Memorandumului de la Budapesta prin care Ucraina a acceptat să renunțe la arsenalul său nuclear, moștenit de la URSS, în schimbul unor garanții că îi vor fi respectate securitatea, suveranitatea și integritatea teritorială. Rusia și Statele Unite erau printre puterile garante, alături de Marea Britanie, Franța și China, adică membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU.
„Memorandumul de la Budapesta nu a putut preveni agresiunea din partea Federației Ruse, un stat cu armament nuclear, împotriva Ucrainei, stat care a renunțat la arsenalul său nuclear. Nici chiar consultările prevăzute de document nu au avut loc, deși Ucraina a încercat să ne inițieze.
Memorandumul de la Budapesta este un exemplu de gândire pe termen scurt în luarea unor decizii legate de securitatea strategică. Ar trebui să le arate actualilor lideri ai comunității euro-atlantice că o arhitectură europeană de securitate în detrimentul intereselor Ucrainei, în loc să se țină cont de ele, este sortită eșecului.
Neacordarea unor garanții de securitate reale și eficiente Ucrainei în anii 1990 a fost o greșeală strategică pe care Moscova a exploatat-o. Această greșeală trebuie corectată.
Suntem convinși că singura garanție reală de securitate pentru Ucraina, care ar descuraja noi agresiuni ale Rusiei asupra Ucrainei și altor state, este aderarea deplină la NATO.
Având experiența amară a Memorandumului de la Budapesta, nu vom accepta alte alternative” a transmis Ministerul de Externe al Ucrainei.
Andrii Sibiha, șeful diplomației ucrainene, participă la reuniunea ministerială a NATO și ar urma să discute de omologii săi despre acest comunicat.
În timp ce Kievul face presiuni asupra aliaţilor săi occidentali pentru a primi invitaţia să adere la alianţă, Kremlinul a avertizat marţi că aderarea Ucrainei la NATO ar reprezenta o ameninţare „inacceptabilă” pentru Rusia.
„O astfel de potenţială decizie este inacceptabilă pentru noi, pentru că ar fi un eveniment ameninţător pentru noi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un briefing de presă, citat de News.ro