O națiune întreagă cu ochii-n patru după spioni. Frica de sabotori îi ține pe ucraineni cu nervii întinși la maximum

Joi, 31 Martie 2022, ora 23:59
2992 citiri
O națiune întreagă cu ochii-n patru după spioni. Frica de sabotori îi ține pe ucraineni cu nervii întinși la maximum
Aprarea teritorială ucraineană verifică mașinile și persoanele suspecte FOTO New York Times/Mauricio Lima

Ucrainenii își fac griji că sabotorii se amestecă între ei, care să semene neîncredere și să răspândească dezinformare. Există puncte de control, linii fierbinți și aplicații pentru raportarea activităților suspecte. 

La două săptămâni după ce Valeri, actor și fotograf amator, s-a stabilit în vestul Ucrainei, după ce a fugit din casa sa din Kiev, a fost oprit și audiat de poliția locală. Cineva îl raportase în timp ce se plimba prin oraș, fotografiind piețele, bisericile și alte repere – multe acum întărite cu saci de nisip.

Polițiștii l-au dus la mașina lor și au derulat fotografiile recente de pe telefonul său mobil, au răsfoit caietul de schițe și au verificat la ce canale s-a abonat pe aplicația de mesagerie socială Telegram.

„Chiar îmi citeau meme-urile pentru a verifica dacă îmi bat joc de noi sau de ei”, adică ucraineni sau ruși, a spus el într-un interviu pentru New York Times.  Spre norocul lui, ofițerii s-au convins că nu e sabotor și l-au lăsat să plece.

Valerii, în vârstă de 32 de ani, care a cerut ca numele său complet să nu fie folosit de teama unor posibile represalii, nu este singurul care trebuie să se uite peste umăr. Odată cu invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, intrată deja în a doua lună, suspiciunea s-a instalat ca o ceață asupra țării, alături de furie și unitate ca emoții dominante.

Civilii văd spioni peste tot

Ucrainenii au fost zguduiți de rapoartele despre „diversanti” – sabotori și grupuri de diversiune care lucrează pentru Rusia, care se amestecă în populația civilă, seamănă confuzie și neîncredere și, posibil, chiar alertează inamicul asupra potențialelor ținte. Civilii care trăiau deja în frică văd acum spioni peste tot.

„Cu acest nivel de anxietate și încercând să găsești surse de pericol, îți imaginezi și mai multe lucruri când nu știi cum arată fiara”, a spus Valerii.

Suspiciunile sunt deosebit de mari în Liov, lângă granița cu Polonia. Pentru că a fost scutit în mare măsură de distrugerea și oroarea orașelor mai de la est, a devenit un magnet pentru ucrainenii care caută siguranță, precum și un punct de tranzit pentru cei care se îndreaptă spre Polonia. Ca atare, populația sa a crescut temporar cu până la 400.000, spun oficialii locali. Astfel că sunt multe fețe necunoscute pe străzile din Liov și locuitorii permanenți sunt în alertă.

În primele săptămâni de război, poliția și administratorii au transmis peste 17.000 de apeluri pe zi despre activități presupuse suspecte, a declarat guvernatorul regional al Liovului, Maksim Kozițki. Acum, organele de aplicare a legii administrează aproximativ 10% din volumul respectiv, a spus el. Dar asta înseamnă mai mult de 1.000 pe zi.

Ofițeri de poliție și membri ai Apărării Teritoriale, o unitate de voluntari a armatei ucrainene, patrulează pe străzile din Liov și verifică mașinile la sensurile giratorii. Bărbații stau la punctele de control de la intrarea în fiecare oraș sau sat din apropiere, rezervându-și dreptul de a verifica documentele.

Opera neorenascentista din Liov a functionat de-a lungul celor doua razboaie mondiale. Dar acum, nu pune în scenă opere pentru public, din cauza temerilor că sabotorii ar putea încerca o provocare, a declarat directorul Vasil Vovkun, într-un interviu. În schimb, teatrul s-a concentrat pe filmări și publicații de spectacole, cum ar fi un balet scurt recent despre pledoaria Ucrainei de a impune o zonă de excludere a zborurilor deasupra țării.

Există motive legitime de suspiciune. În prima lună de război, agenția de informații a Ucrainei, SBU, a demontat 20 de grupuri de sabotori și a prins încă 350 de sabotori, a declarat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt, Artem Dekhtiarenko.

Iar Kozițki a scris pe canalul său Telegram că sâmbătă, 26 martie, o zi în care rachetele rusești au lovit două unități industriale din Liov, poliția a oprit o mașină suspectă și a verificat telefoanele celor doi bărbați din interior. El a spus că au găsit videoclipuri și fotografii care arată mișcările armatei ucrainene. „Au avut, de asemenea, fotografii cu pașapoartele bărbaților cu mașina înmatriculată la Lugansk și multe contacte cu numere rusești”, a spus el.

Aplicație dedicată raportării activităților suspecte

Ucrainenii de orice tip au încercat să ajute autoritățile în orice fel au putut. Muzica patriotică, militaristă, răsună din difuzoarele fiecărui restaurant și cafenele. Cântecul de protest italian „Bella Ciao” ​​a fost reformat în ucraineană, cu versuri care celebrează rachetele Javelin de fabricație americană și dronele turcești Bayraktar folosite de trupe.

Și civilii obișnuiți se pot alătura luptei raportând activități suspecte. O aplicație, eVorog, un joc de cuvinte care înseamnă „există un inamic”, le cere oamenilor să raporteze orice activitate militară suspectată. A primit peste 200.000 de sesizări într-o lună, potrivit Poliției de Patrulare, o subdiviziune a poliției, responsabilă de ordinea publică.

Cu războiul în mintea tuturor, oamenii sunt neliniștiți, în special cei nou-veniți. Anton Ivanov, un specialist IT în vârstă de 36 de ani din Kiev, care s-a stabilit în apartamentul unchiului său din Liov, a fost vizitat de poliție și de Apărarea Teritorială. Surprins că apărea cineva la ușa lui, i-a întrebat pe bărbații care băteau cine sunt. Bărbații înarmați și îmbrăcați în uniforme puneau aceeași întrebare.

„Ne-au cerut actele de identitate, au vrut să vadă cine suntem, încotro mergem și de ce stăm aici”, a spus Ivanov. „Au întrebat dacă ascundem pe cineva”.

S-a dovedit că vecinii din cartierul lor rezidențial înverzit deveniseră suspicioși cu privire la o mașină cu număr de înmatriculare care nu era din Liov și cineva a sunat la poliție. Odată ce documentele au fost verificate, autoritățile au plecat mai departe.

Într-un alt cartier, Natalia Kovtun, în vârstă de 71 de ani, a refuzat să deschidă adăpostul anti-bombă din subsolul clădirii sale de teamă că un sabotor ar putea pune o bombă acolo.

„Dacă cineva încearcă să pătrundă aici și să aducă o bombă aici?” a întrebat ea pe unul dintre vecinii ei. „Înțelegi ce se va întâmpla? Vom zbura cu toții în sus, toată casa. Avem uși cu adevărat neprotejate și este ușor să spargă lacătul pentru a intra în curtea noastră”.

Un aviator amator din Luțk, la nord-est de Liov, unde aeroportul militar a fost lovit de două ori, a furnizat informații serviciilor de securitate ruse din 2017, a constatat SBU după ce l-a reținut pe bărbat la începutul acestei luni. L-au acuzat că a comunicat cu rușii despre activitățile armatei în prima săptămână de război.

„Oamenii sunt furioși”, a spus primarul orașului Luțk, Igor Polișciuk, într-un interviu recent. „Persoana care a fost reținută s-a pozat ca un activist civic”. a spus el, adăugând că arestarea bărbatului a „crescut nivelul de suspiciune față de posibili spioni”.

SBU a raportat cazuri similare de asistență în atacurile asupra aeroporturilor militare din orașele Ivano-Frankivsk și Vinița.

Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
Kievul a suspendat serviciile consulare pentru ucrainenii din străinătate apți de luptă. ”Există un război în țara noastră”
Kievul a suspendat serviciile consulare pentru ucrainenii din străinătate apți de luptă. ”Există un război în țara noastră”
Furnizarea de servicii consulare bărbaților ucraineni din străinătate va fi suspendată, conform declarațiilor ministrului Afacerilor Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba. În curând vor fi...
#razboi Rusia Ucraina, #sabotori, #ucraineni , #Razboi Ucraina