”Unghiul mort” al legii care le permite ucrainenilor care vor să fugă de război să obțină pașapoarte românești. Investigație jurnalistică

Miercuri, 01 Martie 2023, ora 17:36
3797 citiri
”Unghiul mort” al legii care le permite ucrainenilor care vor să fugă de război să obțină pașapoarte românești. Investigație jurnalistică
Pașaport românesc FOTO Facebook / Prefectura Municipiului București

Cetățenii ucraineni care vor să fugă din calea războiului plătesc prețul unei mașini vechi pentru a obține un pașaport românesc, arată o investigație a publicației ucrainene Vesti.

”În investigația sa, Vesti.ua nu dorește să acuze niciunul dintre vecinii Ucrainei, ci doar să identifice problema existentă: mii și, probabil, chiar zeci de mii de cetățeni ai noștri obțin de ani de zile pașapoarte din alte țări. Iar odată cu izbucnirea războiului, procesul nu a făcut decât să se accelereze - poți cumpăra cetățenia română sau bulgară prin scheme ilegale la prețul unei mașini vechi”, au scris jurnaliștii ucraineni.

Legea pe care se bazează avocații care intermediază ”afacerea”

Legea cetățeniei, adoptată de România în 1991, recunoaște dreptul rezidenților din fostele teritorii ale Regatului României și al descendenților acestora până la a treia generație (adică nepoții) de a-și redobândi cetățenia natală.

Persoana care vrea să obțină un pașaport semnează un contract cu casa de avocatură, care îl va însoți din momentul în care se ridică documentele și până la eliberarea cărții de identitate cu stema României. În prima etapă, se va colecta un ”dosar”, care va include un document care să confirme că strămoșii au locuit în Basarabia sau Bucovina. Aceasta este o pantă alunecoasă în întreaga procedură, arată jurnaliștii ucraineni, potrivit Adevărul.

Dosarul este depus apoi la Ministerul Justiției din România. Teoretic, e nevoie de prezența personală a clientului, dar, după cum au explicat consultanții, o pot face avocații companiei, iar ”verificarea” nu este solicitată foarte des: românii vin în întâmpinarea nevoilor ucrainenilor care au dificultăți în a trece granița din cauza războiului.

Cât costă cetățenia română

Clientul primește, după depunerea documentelor, un cod digital, ”DOSAR”, care poate fi folosit pentru a urmări evoluția cazului pe site-ul ANC. Verificarea documentelor depuse și a identității solicitantului poate dura până la un an. În acest timp, clientului i se cere să memoreze textul jurământului - trei rânduri în care un român neofit jură să ”fie loial” noii sale patrii și poporului român, să ”apere drepturile și interesele naționale” și să învețe noțiunile de bază ale limbii române, arată Vesti.ua, citată de Știri Diaspora.

Procedura costă până la 3.500 de euro, iar plata se face în trei tranșe, dar sunt și costuri suplimentare, de aproximativ 600 de euro.

”Scenariul” pus la cale de jurnaliștii ucraineni

Jurnaliștii ucraineni au arătat cum poate fi contrafăcută întreaga procedură. Potrivit ”scenariului” cu care a pornit la drum investigația, jurnalista Vesti.ua nu are rude nici în regiunea Cernăuți, nici în regiunea Odesa, dar vrea e să obțină cetățenia UE.

”Vom lucra cu arhivele. Și, dacă vom găsi datele dumneavoastră, minunat, vom lucra cu ele. Dar pentru că au existat două războaie mondiale și represiuni din partea URSS, mai mult de 70% din informațiile din arhive pur și simplu lipsesc. În acest caz (și în majoritatea cazurilor exact asta se întâmplă), firma noastră de avocatură, în conformitate cu legea privind restaurarea fondului arhivistic al Ucrainei, poate restaura și produce documentele necesare”, a explicat un consultant juridic.

Acesta a susținut că nu este nimic ilegal în acest demers.

”Deci, conform documentelor, bunica mea va fi ”stabilită” undeva în Cernăuți, chiar dacă a locuit într-un loc complet diferit?”, a întrebat jurnalista care urma scenariul obținerii cetățeniei române.

”De fapt, da. Oficiile de stare civilă nu au aceste informații din 1918 până în 1940, iar atât România, cât și Ucraina nu au baze de date comune de documente”, a precizat consultantul.

Din perspectiva statului ucrainean, chestiunea adăugării de date la metricele arhivistice este ilegală.

Întrebându-se de ce nimeni nu este tras la răspundere pentru aceste fapte, jurnaliștii ucraineni concluzionează că obținerea pașapoartelor intră în ”unghiul mort” al legii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, a anunțat că Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi...
#razboi Rusia Ucraina, #pasaport romanesc, #ucraineni, #lege cetatenie, #pret pasaport, #investigatie jurnalistica , #Razboi Ucraina