Ce ”cadou” îi pregăteșe UE lui Putin, după un an de război. Anunțul, făcut ”cu plăcere” de șefa Comisiei Europene, la Kiev

Joi, 02 Februarie 2023, ora 20:06
8641 citiri
Ce ”cadou” îi pregăteșe UE lui Putin, după un an de război. Anunțul, făcut ”cu plăcere” de șefa Comisiei Europene, la Kiev
Șefa Comisiei Europene și președintele Volodimir Zelenski, la Kiev FOTO Twitter / Ursula von der Leyen

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat joi, 2 februarie, la Kiev, că un Centru internaţional de Urmărire Penală a ”crimei de agresiune” din Ucraina urmează să fie înfiinţat la Haga, relatează CNN.

”Rusia trebuie să dea socoteală în justiţie pentru crimele sale odioase. Procurori din Ucraina şi din Uniunea Europeană (UE) lucrează deja împreună. Culegem probe, iar ca un prim pas îmi face plăcere să anunţ că un Centru Internaţional de Urmărire Penală a crimei de agresiune din Ucraina urmează să fie înfiinţat la Haga”, a declarat, alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Ursula von der Lyen.

ONU defineşte ”agresiunea” drept ”folosirea forţei armate de către un stat împotriva suveranităţii, integrităţii teritoriale sau independeţei politice ale altui stat sau în orice alt fel incompatibil cu Charta ONU”.

”Centrul va coordona culegerea de probe şi va fi integrat în Echipa de Anchetă Comună (JIT) susţinută de EUROJUST”, Agenţia UE de Cooperare în Justiţie Penală, a mai spus von der Leyen.

”Aşadar, vom fi pregătiţi să lansăm foarte rapid lucrări împreună cu EUROJUST, Ucraina, parteneri din Echipa noastră de Anchetă Comună şi Olanda”, a adăugat ea.

Ursula von der Leyen a făcut acest anunţ după ce Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a cerut săptămâna trecută, printr-un vot unanim, înfiinţarea unui Tribunal Internaţional Special care să-i judece pe liderii politici şi militari din Rusia şi Belarus cu privire la ”crima de agresiune din Ucraina”.

Politicieni britanici au cerut, luna aceasta, la rândul lor, înfiinţarea unui tribunal special care să ancheteze ”crima de agresiune” a Rusiei în Ucraina.

Ei propun, într-o declaraţie publicată vineri pe site-ul fostului premier britanic Gordon Brown, ”înfiinţarea unui Tribunal Special care să se concentreze în mod limitat asupra crimei de agresiune”, în completarea anchetei pe care o desfăşoară Curtea Penală Internaţională (CPI) cu privire la crime de război comise de Rusia în Ucraina.

CPI nu este în măsură să ancheteze crime de agresiune, în cazul în care actul agresiunii este comis de către un stat care nu este parte a Statului de la Roma, actul fondator al Curţii, atunci când Curtea nu este sesizată de către Consiliul de Securitate al ONU.

Rusia nu a ratificat Statutul de la Roma şi ”probabil că-şi va exercita dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU împotriva trimiterii” sale la CPI, iar Curtea nu poate, astfel, ”să ancheteze crime de agresiune împotriva Ucrainei”, se arată în această declaraţie.

Vineri, la Kiev, va avea loc un summit istoric UE-Ucraina.

Citește și:
Austria confirmă că îl va aresta pe Putin: ”Nimeni nu este mai presus de lege”
Austria confirmă că îl va aresta pe Putin: ”Nimeni nu este mai presus de lege”
Ministerul Justiției din Austria a confirmat vineri, 24 martie, că președintele Rusiei, Vladimir Putin, va fi arestat dacă va vizita această țară. Ministerul a precizat, pentru...
Fostul redactor al discursurilor lui Putin, pus pe ”lista neagră” a Kremlinului: ”Presupun că în mod oficial este o infracțiune de discreditare a armatei”
Fostul redactor al discursurilor lui Putin, pus pe ”lista neagră” a Kremlinului: ”Presupun că în mod oficial este o infracțiune de discreditare a armatei”
Abbas Gallyamov, un fost redactor al discursurilor lui Vladimir Putin, a fost inclus pe lista ”persoanelor urmărite” a autorităților ruse, cel mai recent pas într-o represiune radicală...
#razboi Rusia Ucraina, #centru international urmarire penala, #Haga, #Ursula von der Leyen, #crime de razboi , #stiri Ursula von der Leyen