Parchetul ucrainean cere închisoare pe viață pentru soldatul rus de 21 de ani, acuzat că a ucis un civil. Declarațiile cutremurătoare ale văduvei

Joi, 19 Mai 2022, ora 19:36
4137 citiri
Parchetul ucrainean cere închisoare pe viață pentru soldatul rus de 21 de ani, acuzat că a ucis un civil. Declarațiile cutremurătoare ale văduvei

Parchetul ucrainean a cerut joi, 19 mai, închisoare pe viaţă pentru soldatul rus Vadim Şişimarin, la primul proces pentru crimă de război care se desfăşoară în țară după invazia Moscovei.

În timpul procesului, tânărul sergent de 21 de ani i-a cerut iertare văduvei bărbatului de 62 de ani pe care l-a împușcat mortal pe 28 februarie, în nord-estul Ucrainei.

Acuzatul, care a recunoscut faptele şi a declarat că a îndeplinit ordinul unui alt militar rus, nu a reacţionat la rechizitoriu. Audierile de joi au fost suspendate şi vor fi reluate vineri cu pledoaria avocatului său.

În ziua crimei, Vadim Şişimarin se afla în regiunea Sumî cu o coloană de blindate. După ce a fost atacat de forţele ucrainene, el a furat o maşină împreună cu alţi patru soldaţi.

”În timp ce mergeam cu maşina, am văzut un bărbat care vorbea la telefon”, a continuat Şişimarin. Potrivit lui, unul dintre soldaţii aflaţi la bordul maşinii i-a cerut să tragă pentru a evita să fie denunţat. Vadim Şişimarin a susţinut că a refuzat iniţial.

Însă un alt militar a insistat, potrivit lui: ”El mi-a spus pe un ton ferm să trag, că dacă eu nu voi trage noi vom fi în pericol”.

Presat de procuror, fostul soldat a admis cu toate acestea că acel militar nu avea un rang superior şi că el nu era obligat să-i respecte ordinele.

Declarațiile văduvei

Drama a avut loc la doi paşi de locuinţa lui Oleksandr Şelipov, iar soţia lui a fost martoră. Când a ieşit din casă, ea l-a descoperit pe soţul său cu capul însângerat. ”Am început să strig foarte tare”, a povestit ea la proces. Vocea ei, fermă până atunci, s-a frânt atunci când şi-a descris soţul. ”El era protectorul meu. Era foarte bun, toţi vecinii îl respectau”, a povestit ea.

În pofida tristeţii sale, Şelipova a precizat că nu se opune unui eventual schimb între ucigaşul soţului său şi prizonieri ucraineni, referindu-se la militarii ucraineni care s-au aflat mult timp în combinatul siderurgic din Mariupol şi care în final s-au predat zilele acestea.

Potrivit Parchetului ucrainean, Ucraina a declanşat peste 12.000 de anchete pentru crime de război după 24 februarie, data declanşării invaziei ruse.

În afară de Vadim Şişimarin, alţi doi militari ruşi vor fi judecaţi începând de joi pentru că au tras cu rachete asupra unor infrastructuri civile lângă Harkov, în nord-estul Ucrainei.

Curtea Penală Internaţională a trimis la rândul său 45 de experţi pe teren pentru a aduna dovezi.

Rusia neagă informațiile

Kremlinul a susţinut miercuri că nu are nicio informaţie despre cazul soldatului rus judecat îpentru crime de război în Ucraina, acuzând Kievul că fabrică acuzaţii de acest tip ce vizează Rusia.

”Nu avem până acum niciun fel de informaţii (despre proces), iar posibilităţile de a-l ajuta (pe arestat) sunt foarte limitate în absenţa unei reprezentări diplomatice”, a spus Dmitri Peskov, afirmând că numeroasele acuzaţii de crime de război aduse armatei ruse sunt ”fake-uri sau înscenări”.

Citeste si:
”Bunăvoința” otrăvită a lui Putin. Ucraina anunță noi atacuri cu bombe cu fosfor asupra Insulei Șerpilor, la o zi după retragere VIDEO
”Bunăvoința” otrăvită a lui Putin. Ucraina anunță noi atacuri cu bombe cu fosfor asupra Insulei Șerpilor, la o zi după retragere VIDEO
Armata ucraineană a acuzat vineri seară Rusia că a lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră, la o zi după ce forţele Moscovei au anunțat că se retrag ”în semn de...
Norvegia anunță un ajutor de 1 miliard de euro pentru Ucraina: ”Este vorba despre lumea pe care o vom oferi copiilor noştri”
Norvegia anunță un ajutor de 1 miliard de euro pentru Ucraina: ”Este vorba despre lumea pe care o vom oferi copiilor noştri”
Premierului norvegian Jonas Gahr Stoere a anunțat vineri, 1 iulie, în timpul unei vizite la Kiev, că țara sa va mai oferi Ucrainei un ajutor de un miliard de euro pentru o perioadă de doi ani,...