Vasile Dîncu, după anunțul Rusiei privind extinderea obiectivelor în Ucraina: ”Cu siguranţă că ne îngrijorează”

Miercuri, 20 Iulie 2022, ora 22:29
5860 citiri
Vasile Dîncu, după anunțul Rusiei privind extinderea obiectivelor în Ucraina: ”Cu siguranţă că ne îngrijorează”
Ministrul Apărării, îngrijorat de intenția Rusiei de a merge spre Odesa FOTO Facebook / Vasile Dîncu

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a vorbit miercuri, 20 iulie, despre procesul de rusificare a zonelor cucerite de ruși în Ucraina, în special în Donbas, și despre intenția președintelui Vladimir Putin de a ocupa și sudul țării.

Dîncu a precizat că ruşii nu s-au oprit în Ucraina, ci doar şi-au refăcut stocurile.

El a adăugat că în teritoriile ocupate s-au distribuit paşapoarte noi ruseşti, s-a lucrat la sistemul de pensii şi la salarizare, lucru îngrijorător, mai ales că Rusia se apropie de Republica Moldova.

”E adevărat că ruşii nu s-au oprit, este clar că în această vară, chiar dacă operaţiunile au fost mai degrabă locale sau regionale şi a fost o perioadă în care s-au refăcut resursele, stocurile, în care s-au adus forţe proaspete, este clar că există un proces care este completat acum, cel de cucerire teritorială este completat cu cel de integrare a republicilor din această zonă, în sistemul sovietic, în sistemul rusesc”, a spus Dîncu miercuri seară la Digi24.

Ministrul Apărării a explicat că în teritoriile ocupate, ruşii lucrează la punerea la punct a administraţiei.

”În teritoriile ocupate au început să se distribuie paşapoarte, s-a trecut deja la posturi de televiziune care fac emisiuni doar în limba rusă şi în stilul televiziunilor ruse. De asemenea, a început chiar să se lucreze la sistemul de pensii, la sistemul de salarizare, deci administraţia cumva este pusă în loc. Despre acest proces cred că vorbea Lavrov. Şi despre procesul, sigur, în care ei spun că nu au renunţat să recupereze toate teritoriile care sunt cu majoritate etnică rusă. Deşi este foarte greu în Ucraina de astăzi să faci diferenţieri foarte clare pentru că istoric a fost un mozaicde etnii, istoria este complicată”, a mai declarat Dîncu.

Ministrul Apărării a subliniat că toate aceste lucruri sunt îngrijorătoare.

”Cu siguranţă că ne îngrijorează şi pe noi acest lucru, chiar dacă în acest moment rămân foarte multe asemenea declaraţii fără urmări în zilele care vin, dar este clar că ruşii nu au renunţat să meargă spre Odesa, să închidă, de fapt, acest cerc pe care vor să îl facă în zona sudică, de blocare a Ucrainei la Marea Neagră şi sigur că de aici până la Transnistria şi a-i avea pe ruşi foarte aproape, o ameninţare pentru Republica Moldova, de asemenea, nu este decât un pas. Deocamdată forţele ucrainene rezistă”, a mai subliniat Dîncu.

Precizările au fost făcute după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunțat că obiectivele militare ale Rusiei în Ucraina nu se mai limitează doar la estul țării.

#razboi Rusia Ucraina, #vasile dincu, #ministrul apararii, #Odesa, #Republica Moldova , #Stiri Vasile Dincu