Ironii și furie în Rusia după vizita lui Biden la Kiev: ”A ajuns înaintea lui Putin”

Luni, 20 Februarie 2023, ora 18:49
9266 citiri
Ironii și furie în Rusia după vizita lui Biden la Kiev: ”A ajuns înaintea lui Putin”
Joe Biden a stat aproximativ 6 ore la Kiev FOTO Twitter / Nexta

Vizita la Kiev a președintelui SUA, Joe Biden, a provocat un val de furie și ironii în Rusia.

Bloggeri militari ruşi - favorabili campaniei militare contra Ucrainei - au acuzat puterea rusă că, după eşecurile succesive pe câmpul de luptă, a dat din nou dovadă de slăbiciune în Ucraina, transmite CNN.

Igor Girkin, un fost ofiţer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) implicat în organizarea anexării Crimeii şi a trupelor proruse din estul Ucrainei, a apreciat că Biden ar fi putut să meargă chiar până în oraşul ucrainean asediat Bahmut şi nu i s-ar fi întâmplat nimic.

La rândul său, jurnalistul Serghei Mardan a descris vizita lui Biden la Kiev drept o ”umilire demonstrativă a Rusiei”. ”Poveştile despre hipersonica miraculoasă pot fi lăsate copiilor. La fel ca vrăjile despre războiul sfânt pe care îl purtăm cu întregul Occident. Probabil că există pauze de masă într-un război sfânt”, a adăugat el ironic.

Pe un cont de Telegram al militarilor ruşi aceştia au scris, ironic, că Biden a ajuns la Kiev înaintea preşedintelui rus Vladimir Putin, a cărui armată ajunsese în martie anul trecut la porţile capitalei ucrainene, de unde mai apoi a decis să se retragă.

”La aproape un an de la începutul operaţiunii militare speciale, îl aşteptam în oraşul rus Kiev pe preşedintele Federaţiei Ruse, dar nu şi pe cel al Statelor Unite”, este mesajul de pe canalul Telegram gestionat de membri ai armatei ruse şi ai serviciilor navale, Zapiski micimana Pticikina.

Vizita, planificată în secret în ultimele luni

Potrivit unor consilieri ai lui Biden, vizita la Kiev a fost planificată cu participarea unui număr restrâns de consilieri ai Casei Albe, de responsabili ai Pentagonului şi ai serviciilor de informaţii, Moscova fiind informată cu câteva ore înainte ca liderul SUA să plece de la Washington.

Despre vizita lui Biden s-a aflat abia atunci când el a ajuns la Kiev şi a fost păstrată în secret până în ultimul moment, din raţiuni de securitate.

După o discuţie avută vineri în Biroul Oval cu colaboratorii săi apropiaţi, Biden însuşi a luat decizia finală de a merge la Kiev, estimând că, deşi existau riscuri, acestea erau gestionabile.

Sub aspect logistic deplasarea a fost complicată în special de faptul că preşedinţii americani nu obişnuiesc să viziteze zone de război, iar atunci când totuşi o fac, cum s-a întâmplat în ultimii ani în Irak sau Afganistan, în acele zone există pe teren trupe americane care le garantează securitatea, ceea ce nu era cazul acum, fapt care a necesitat o planificare mai atentă, a declarat consiliera pentru comunicare a Casei Albe, Kate Bedingfield.

În pofida riscurilor, Biden a decis să meargă la Kiev cu scopul de a demonstra astfel angajamentul SUA de a susţine Ucraina în războiul cu Rusia, cu patru zile înaintea împlinirii unui an de când a început acest război.

Liderul SUA s-a întâlnit la Kiev cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi a anunţat acolo un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de circa 500 de milioane de dolari.

Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#razboi Rusia Ucraina, #vizita joe biden kiev, #ironii, #furie, #bloogeri rusi , #stiri Joe Biden