Vladimir Kliciko, în presa maghiară: Ungaria are o loialitate palpabilă față de Rusia. Ce spune fostul boxer despre Viktor Orban

Joi, 21 Aprilie 2022, ora 13:00
7569 citiri
Vladimir Kliciko, în presa maghiară: Ungaria are o loialitate palpabilă față de Rusia. Ce spune fostul boxer despre Viktor Orban
Vladimir Kliciko a criticat lipsa de reactie a lui Viktor Orban in legatura cu masacrul de la Bucea

„Libertatea nu are preț. Astfel încât merită să lupți pentru asta. […] Vrem să trăim cu capul sus, nu ca niște sclavi în genunchi”, a declarat Vladimir Kliciko într-un interviu pentru portalul conservator maghiar Válasz Online. Fostul campion mondial ucrainean la box, al cărui frate Vitali, de asemenea, fost boxer și în prezent primar al Kievului, nu este politician; în schimb, el se autointitulează activist. A fost întrebat despre războiul din Ucraina și despre rolul Ungariei în acest conflict.

Întrebat de ce a vrut să discute cu un jurnalist maghiar de mult timp, sportivul a răspuns: „De ce nu? Ungaria este o parte a Europei, ale cărei valori democratice le împărtășim. Deși Ucraina nu este membră a UE, ea luptă pentru aderare din 2014 în conformitate cu principiile europene. Am vizitat de multe ori țara, am și mulți prieteni acolo”, a subliniat el la începutul interviului, potrivit Hungary Today.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

„Nu vreau să mă implic în politică, dar cred că Ungaria are un fel de loialitate față de Rusia”, a precizat Kliciko în interviu, adăugând că această loialitate este încă palpabilă. Fostul boxer a fost întrebat și despre conferința de presă internațională a premierului Viktor Orbán din 6 aprilie, în care nu a numit în mod clar persoana responsabilă pentru masacrul de la Bucea, la care Kliciko a reacționat brusc:

"Cine crezi că ar fi putut să o facă? Cine a ocupat pe cine? Noi înșine am făcut-o? Ne-am fi ucis în masă propriul popor doar pentru a arăta lumii și a da vina pe alții? Bucea a fost un mesaj clar al președintelui rus, iar noi, ucrainenii, suntem victimele agresiunii sale de mai bine de 50 de zile. Dacă cineva își îndepărtează privirea și se preface că nu vede nimic, devine un conducător de război pasiv și are sânge pe mâini”.

Orbán și-a clarificat ulterior poziția față de masacru.

Kliciko însuși a fost la Bucea și a spus că pentru ruși „operațiunea specială” însemna uciderea ucrainenilor. „Au fost tineri întinși în stradă, un tanc a trecut peste mașina unei familii ale cărei cadavre se aflau încă în mașină. Alții aveau semne de tortură. Au fost împușcați în cap. Nu vreau să-mi amintesc tot ce am văzut, dar există dovezi de crimă. Pozele acelea, acel miros...”, și-a amintit Kliciko.

Acesta crede că Ucraina va fi mai puternică ca niciodată după război, dar continuă să ceară ajutor: "Avem nevoie de sprijin: militar, financiar, umanitar. Atât timp cât războiul nu se termină, nu poate fi suficient. Fiți alături de noi și vă vom fi alături. Și credeți-mă: vă vom întoarce tot ajutorul! De multe ori peste. Ajuta'i-ne doar să punem capăt războiului – pentru că vă vom proteja de răul care a venit în țara noastră!”

#razboi Rusia Ucraina, #Kliciko avertizeaza Rusia , #Stiri Vladimir Kliciko