Putin confirmă mutarea armelor nucleare tactice în Belarus: ”Aceasta este prima parte”

Vineri, 16 Iunie 2023, ora 18:49
2063 citiri
Putin confirmă mutarea armelor nucleare tactice în Belarus: ”Aceasta este prima parte”
Președintele Rusiei, Vladimir Putin FOTO Twitter/Nexta

Liderul de la Kremlin a confirmat vineri, 16 iunie, că Moscova a mutat deja arme nucleare tactice în Belarus, aşa cum declarase zilele trecute şi preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, informează Reuters şi Bloomberg.

Declaraţia a fost făcută de Vladimir Putin la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, unde a luat cuvântul.

El a declarat că Rusia a transferat deja primele arme nucleare către Belarus. ”S-a întâmplat, primele arme nucleare au fost livrate pe teritoriul Belarusului”, a spus Putin, citat de Bloomberg News.

”Aceasta este prima parte. Până la sfârşitul verii, până la sfârşitul anului, vom finaliza această acţiune”, a adăugat liderul de la Kremlin.

El a insistat că Rusia îşi îndeplineşte obligaţiile de neproliferare prin păstrarea controlului asupra armelor, dar a instruit trupele belaruse în ceea ce priveşte ”depozitarea şi utilizarea muniţiilor speciale tactice”.

Rusia anunţase anterior că intenţionează să depoziteze unele arme nucleare tactice în Belarus, dar care ar fi sub controlul deplin al Moscovei.

Liderul Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat într-un interviu difuzat miercuri de postul public rusesc Rossia-1 că ţara sa a început deja să primească arme nucleare tactice ruseşti, despre care a spus că unele sunt de trei ori mai puternice decât bombele atomice lansate de SUA asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki în 1945. Declaraţia sa a surprins oarecum, întrucât în urmă cu câteva zile, Vladimir Putin spunea că mutarea armelor nucleare tactice în Belarus ar urma să aibă loc abia la începutul lunii iulie.

Summitul NATO este programat să aibă loc în Lituania, ţară vecină Belarusului, pe 11-12 iulie, iar mişcarea Moscovei se vrea a fi un răspuns la adresa Occidentului, care se pregăteşte să îşi consolideze printr-un mecanism oficial legăturile militare cu Ucraina.

Liderul rus Vladimir Putin anunţase în martie un plan de desfăşurare de arme nucleare tactice în Belarus, prima mutare a Moscovei a unor astfel de focoase în afara Rusiei de la căderea Uniunii Sovietice în 1991. Dacă armele ar fi amplasate la baza aeriană de la Lida, la 40 km de graniţa cu Lituania, vehiculele lor purtătoare ar putea atinge o mare parte din Europa de Est, inclusiv România.

Pe de altă parte, potrivit Interfax, Vladimir Putin a declarat vineri că are o atitudine negativă faţă de posibilitatea utilizării armelor nucleare tactice.

Moderatorul Forumului Economic de la Sankt Petersburg l-a întrebat pe Putin ce părere are despre ideea de a folosi arme nucleare tactice ca factor de descurajare nucleară. ”Negativă”, a răspuns Putin. El a reamintit că Rusia ar putea folosi arme nucleare dacă integritatea sa teritorială, independenţa, suveranitatea şi însăşi existenţa statului ar fi ameninţate.

”Armele nucleare sunt create pentru a ne asigura securitatea în sensul cel mai larg al cuvântului şi existenţa statului rus. Dar, în primul rând, nu avem o astfel de nevoie şi, în al doilea rând, simplul fapt de a specula pe acest subiect scade deja posibilitatea de a coborî pragul de utilizare a armelor”, a explicat Putin.

În acelaşi timp, liderul rus a dat asigurări că Rusia nu are de gând să îşi reducă arsenalul nuclear. ”Avem mai multe astfel de arme decât ţările NATO. Ei ştiu acest lucru şi continuă să încerce să ne convingă să începem negocieri privind reducerea arsenalului nostru”, a declarat Putin.

Quarterly Report - Editia 4

Zelenski îi cheamă pe Biden și Xi să conducă summitul de pace de luna viitoare. Putin a refuzat să participe
Zelenski îi cheamă pe Biden și Xi să conducă summitul de pace de luna viitoare. Putin a refuzat să participe
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis duminică, 26 mai, o invitație către liderii din Statele Unite Și China de a participa la summitul de pace din Elveția, programat pentru...
Conservatorii britanici vor armată obligatorie, după ce șeful forțelor terestre a cerut "o armată cetățenească" pentru a lupta împotriva Rusiei
Conservatorii britanici vor armată obligatorie, după ce șeful forțelor terestre a cerut "o armată cetățenească" pentru a lupta împotriva Rusiei
Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a anunțat duminică, 26 martie, că un guvern conservator ar reintroduce așa-numitul serviciu național obligatoriu, însemnând un an de armată pentru...
#razboi Rusia Ucraina, #Vladimir Putin presedinte Rusia, #arme nucleare tactice, #Belarus , #Razboi Ucraina