Ruptura între Rusia și Occident se adâncește. Ce prevede noua doctrină de politică externă adoptată de Putin

Vineri, 31 Martie 2023, ora 17:38
2903 citiri
Ruptura între Rusia și Occident se adâncește. Ce prevede noua doctrină de politică externă adoptată de Putin
Președintele Rusiei, Vladimir Putin FOTO Twitter / Nexta

Rusia a adoptat vineri, 31 martie, o nouă doctrină de politică externă în care desemnează SUA şi Occidentul ca origine a ”ameninţărilor existenţiale” la adresa Moscovei, pe fondul unei crize diplomatice legate de conflictul declanşat de Kremlin în Ucraina, relatează France Presse.

Noul concept de politică externă al Rusiei, potrivit EFE, aprobat prin decret de preşedintele rus Vladimir Putin, identifică în mod direct Statele Unite ale Americii drept principalul motor al ”liniei antiruse” în Occident.

”Bulversări pe scena internaţională obligă Rusia să-şi adapteze documentele de planificare strategică, în special cele privind conceptul de politică externă a Federaţiei Ruse”, a argumentat Putin în cursul unei reuniuni a Consiliului său de Securitate.

SUA şi politica Occidentului în general sunt identificate ca principalii instigatori şi lideri ai liniei antiruse care vizează subminarea completă a Rusiei”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a prezentat conceptul de politică externă actualizat în timpul acestei reuniuni.

Lavrov a subliniat ”un nivel de tensiuni internaţionale fără precedent în ultimii zece ani” şi a susţinut ”natura existenţială a ameninţărilor la adresa securităţii şi dezvoltării Rusiei, create de acţiunile unor ţări neprietenoase”.

”La modul general, politica Occidentului vizând slăbirea Rusiei prin orice mijloace este caracterizată printr-un război hibrid de un tip nou”, a adăugat Lavrov.

Noua doctrină de politică externă a Rusiei se bazează pe principiul că ”măsurile antiruseşti luate de ţările neprietenoase vor fi contracarate în mod constant, cu severitate dacă va fi necesar”, a subliniat el.

Lavrov a precizat că noul document adaugă posibilitatea de a fi folosite forţele armate pentru a ”respinge sau preveni” un atac împotriva Rusiei.

”Se adaugă teza privind utilizarea forţelor armate pentru respingerea sau prevenirea unui atac armat împotriva Rusiei şi a aliaţilor săi. Astfel, declarăm fără echivoc că vom apăra dreptul poporului rus la existenţă şi dezvoltare liberă”, a afirmat Serghei Lavrov, citat de EFE.

Cu toate acestea, el a precizat că noul document nu prevede ca Rusia să se izoleze ”de ţările anglo-saxone şi de Europa continentală”. ”Nu avem intenţii ostile prin definiţie împotriva lor”, a spus ministrul rus de Externe.

Adoptarea acestei noi doctrine de politică externă confirmă ruptura profundă care există între Moscova şi ţările occidentale după lansarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei.

Noul concept de politică externă a Rusiei afirmă că ”dezvoltarea progresivă a dreptului internaţional trebuie să ţină cont de realităţile actuale”, a declarat Lavrov.

”În condiţiile de ameninţări externe acute se confirmă disponibilitatea noastră de a respecta principiul indivizibilităţii securităţii, dar numai în raport cu ţările şi uniunile care dau dovadă de reciprocitate în această privinţă”, a spus el.

Prin urmare, a subliniat Lavrov, ”logica acestui document (...) reflectă realităţile geopolitice în schimbare, evoluţiile într-adevăr revoluţionare în perimetrul exterior care s-au accelerat aparent odată cu începerea operaţiunii militare speciale ruse în Ucraina”.

Acest conflict a provocat o criză diplomatică de o gravitate amintind de perioada Războiului rece, notează AFP.

Washingtonul şi aliaţii săi au instituit sancţiuni economice severe împotriva Moscovei, care, la rândul său, îi acuză că poartă un război prin procură în Ucraina, în special prin livrarea de arme către Kiev.

Izolată în Occident, Rusia caută să se apropie în plan economic şi diplomatic de Asia, în special de China.

Spre deosebire de Occident, politica externă reactualizată a Rusiei ”stabileşte cursul spre creşterea potenţialului de parteneriat strategic cu marii noştri vecini, China, India, ţările musulmane şi, de asemenea, cu ţările din Asia-Pacific, Africa, America Latină şi Caraibe”, a adăugat Lavrov.

La rândul său, Putin a calificat drept ”echilibrat” noul concept de politică externă, în cursul reuniunii Consiliului de Securitate al Rusiei.

”În termeni practici, îi invit pe toţi colegii implicaţi în implementarea politicii externe comune să acorde o atenţie deosebită extinderii legăturilor cu partenerii constructivi şi creării condiţiilor pentru ca statele neprietenoase să renunţe la politica lor ostilă faţă de ţara noastră”, a declarat Putin.

#razboi Rusia Ucraina, #Vladimir Putin presedinte Rusia, #doctrina politica externa rusia, #ruptura rusia occident , #stiri Vladimir Putin