Apelul lui Zelenski către liderii mondiali adunați la Davos: ”Tirania avansează mai repede decât democraţiile” VIDEO

Miercuri, 18 Ianuarie 2023, ora 21:05
1808 citiri
Apelul lui Zelenski către liderii mondiali adunați la Davos: ”Tirania avansează mai repede decât democraţiile” VIDEO
Președintele Ucrainei a cerut, din nou, mai multe arme FOTO Facebook / Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat miercuri, 18 ianuarie, un ”apel la viteză” în luarea deciziei pentru ajutorarea Ucrainei, într-un discurs rostit prin videoconferinţă la Forumul de la Davos, relatează AFP.

”Tirania avansează mai repede decât democraţiile”, şi-a exprimat el regretul în cursul acestei intervenţii la reuniunea Forumului Economic Mondial care se desfăşoară în această săptămână în Elveţia.

”Mobilizarea lumii trebuie să meargă mai repede decât viitoarea mobilizare militară a inamicului nostru comun”, a insistat Zelenski.

Rusia a avut nevoie de mai puţin de o secundă pentru a începe războiul. Lumea a avut nevoie de zile pentru a reacţiona cu primele sancţiuni”, a spus el, amintind că în trecut lumea a ”ezitat” să reacţioneze la acţiuni ”fără ezitare” ale Moscovei, ca de exemplu ocuparea Crimeii.

Presiunea creşte în aceste ultime zile asupra cancelarului german Olaf Scholz pentru a autoriza rapid livrarea către Ucraina a unor tancuri de luptă foarte puternice Leopard.

Orice trimitere de material de război de fabricaţie germană trebuie de fapt să primească acordul Berlinului şi liderii finlandez, lituanian, polonez şi britanic ceruseră din nou marţi o decizie rapidă.

Olaf Scholz, care s-a exprimat imediat după preşedintele Zelenski la forumul ce se desfăşoară în staţiunea de schi Davos, nu a făcut niciun anunţ în această privinţă în discursul său, cu două zile înainte de o reuniune crucială a ţărilor occidentale consacrată ajutorului pentru Ucraina, ce va fi organizată vineri la baza militară americană Ramstein din Germania.

În timpul unei sesiuni de întrebări-răspunsuri în urma intervenţiei sale, Scholz a fost întrebat explicit despre trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina.

”Noi nu susţinem Ucraina doar cu mijloace financiare şi cu ajutor umanitar, ci şi cu multe arme”, s-a limitat el să spună, fără a pronunţa deloc cuvântul ”tancuri”.

La începutul discursului său la Davos, Volodimir Zelenski a cerut de altfel un minut de reculegere pentru victimele prăbuşirii unui elicopter miercuri în apropiere de Kiev.

Este vorba de elicopterul care îl transporta pe ministrul ucrainean de interne Denis Monastîrski, ucis în acest accident soldat cu 14 morţi, între care un copil de la o grădiniţă, în momentul în care aparatul se îndrepta spre linia frontului în plin război cu Rusia.

Tot miercuri, și șeful NATO, Jens Stoltenberg, a transmis că Ucraina are nevoie de mai multe arme sofisticate pentru a putea ajunge la negocieri de pace cu Rusia.

Citește și:
Finlanda anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina, în ziua în care președintele țării a semnat legea privind aderarea la NATO
Finlanda anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina, în ziua în care președintele țării a semnat legea privind aderarea la NATO
Ministerul finlandez al Apărării a anunțat joi, 23 martie, un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, în valoare de 161 de milioane de euro, relatează SkyNews. Noul pachet va cuprinde...
Slovacia a trimis Ucrainei primele avioane de vânătoare MiG-29: ”Ne-am înscris cu majuscule în istoria lumii moderne”
Slovacia a trimis Ucrainei primele avioane de vânătoare MiG-29: ”Ne-am înscris cu majuscule în istoria lumii moderne”
Ministrul Apărării din Slovacia, Iaroslav Nagy, a anunțat joi, 23 martie, că primele patru avioane de vânătoare MiG-29 promise Ucrainei au fost predate Forțelor Armate din această țară,...
#razboi Rusia Ucraina, #Volodimir Zelenski presedinte Ucraina, #Forum Davos, #ajutor militar Ucraina , #stiri Volodimir Zelenski