Volodimir Zelenski, aproape să fie capturat în primele ore ale invaziei. Trupele rusești au încercat de două ori să ia cu asalt complexul în care se afla

Vineri, 29 Aprilie 2022, ora 13:16
15170 citiri
Volodimir Zelenski, aproape să fie capturat în primele ore ale invaziei. Trupele rusești au încercat de două ori să ia cu asalt complexul în care se afla
Rușii au încercat să ia cu asalt complexul guvernamental în care se afla Zelenski FOTO Captura video

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris modul în care forțele ruse au ajuns aproape de a-l captura sau asasina în primele ore ale invaziei.

Zelenski a fost lăudat pe scară largă pentru răspunsul său de lider în cele 65 de zile de la intrarea primelor trupe ruse în Ucraina. S-a adresat Congresului SUA, Băncii Mondiale și Premiilor Grammy. Dar timpul său ca lider al unei țări atacate de un vecin mult mai puternic s-ar fi putut încheia în câteva ore de la începutul invaziei, potrivit inteerviului oferit revistei Time.

Vorbind cu reporterul Simon Shuster, care a petrecut două săptămâni în complexul prezidențial din Kiev, Zelenski a descris modul în care trupele ruse au fost aproape de a-l găsi pe el și pe familia sa, în timp ce încercau să captureze districtul guvernamental al capitalei în prima zi a conflictului.

În timp ce multe dintre amintirile sale din acele prime ore au rămas „fragmentate”, Zelenski a spus că zorii zilei de 24 februarie i-au rămas în minte.

După ce a început bombardamentul, el și soția sa, Olena Zelenska, s-au dus să le spună fiicei lor de 17 ani și fiului lor de nouă ani să se pregătească să fugă de acasă. „I-am trezit”, a povestit Zelenski pentru Time. „A fost zgomotos. Au fost explozii acolo”.

Armata ucraineană i-a transmis lui Zelenski că echipele rusești de atac s-au parașutat la Kiev pentru a-l ucide sau a-l captura pe el și pe familia lui. „Înainte de acea noapte, văzusem astfel de lucruri doar în filme”, a declarat Andrii Yermak, șeful său de cabinet, pentru sursa citată.

Lupte armate au izbucnit în jurul cartierului guvernamental, când s-a lăsat noaptea în prima zi a războiului, potrivit lui Shuster. „Gardienii din interiorul complexului au închis luminile și au adus veste antiglonț și puști de asalt pentru Zelenski și aproximativ o duzină de asistenți ai săi”.

Unul dintre puținii oficiali care au știut să folosească armele a fost Oleksii Arestovici, un veteran al serviciului de informații militare al Ucrainei. „Era o nebunie absolută”, a spus Arestovici pentru Time. „(Arme) automate pentru toată lumea”.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Trupele rusești au făcut două încercări de a lua cu asalt complexul în timp ce familia lui Zelenski se afla încă înăuntru, conform lui Shuster.

În noaptea următoare, după ce a refuzat o evacuare de către forțele americane și britanice care i-ar fi permis să înființeze un guvern în exil, Zelenski a ieșit în curte pentru a înregistra un mesaj video cu telefonul, acum celebru în toată lumea.

În acel moment, Zelenski a spus că a devenit cu adevărat conștient de rolul său în război. „Înțelegi că se uită la tine”, a spus el revistei. „Ești un simbol. Trebuie să acționezi așa cum trebuie să acționeze șeful statului”.

Fostul cancelar german susține că prietenia sa cu Putin poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina: „Lucrăm împreună cu înţelepciune de mulţi ani” FOTO/VIDEO
Fostul cancelar german susține că prietenia sa cu Putin poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina: „Lucrăm împreună cu înţelepciune de mulţi ani” FOTO/VIDEO
Gerhard Schröder, fostul cancelar german susţine în continuare că prietenia sa cu preşedintele rus Vladimir Putin ar putea contribui la încheierea războiului din Ucraina, notează joi, 28...
Mesajul lui Zelenski după ce Ucraina a devenit adversara României la EURO 2024
Mesajul lui Zelenski după ce Ucraina a devenit adversara României la EURO 2024
Naționala Ucrainei s-a calificat la EURO 2024, după ce eliminat Bosnia și Islanda și va face parte din grupa României, în care mai sunt Belgia și Slovacia. Președintele Ucrainei,...
#razboi Rusia Ucraina, #Volodimir Zelenski, #Volodimir Zelenski Ucraina, #Zelenski , #Razboi Ucraina