Mesajul ferm al lui Zelenski după ce aliații nu au ajuns la un acord pentru trimiterea tancurilor grele în Ucraina: ”Nu există altă soluție” VIDEO

Vineri, 20 Ianuarie 2023, ora 23:29
3088 citiri
Mesajul ferm al lui Zelenski după ce aliații nu au ajuns la un acord pentru trimiterea tancurilor grele în Ucraina: ”Nu există altă soluție” VIDEO
Președintele Ucrainei le-a cerut occidentalilor să mărească ”în mod semnificativ” livrările de arme FOTO Facebook / Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri, 20 ianuarie, că nu există ”altă soluţie” decât trimiterea de către Occident de tancuri grele în ţara sa, în timp ce aliaţii Kievului nu au luat o decizie în cursul unei reuniuni la Ramstein, în Germania, relatează AFP.

”Da, va trebui în continuare să luptăm pentru furnizarea de tancuri moderne, dar în fiecare zi este mai evident faptul că nu există altă soluţie decât să luăm o decizie cu privire la tancuri”, a spus Zelenski în discursul său de seară transmis prin video.

”Partenerii noştri au o atitudine de principiu - ei vor susţine Ucraina atât cât este necesar pentru victoria noastră”, a continuat el.

Reuniţi la baza militară americană de la Ramstein, aliaţii occidentali ai Ucrainei nu au reuşit să convină cu privire la livrarea de tancuri grele, în special din lipsa de undă verde din partea Germaniei.

Aşteptările Kievului erau mari înaintea acestei reuniuni de aproximativ 50 de ţări, destinată să coordoneze ajutorul militar al aliaţilor împotriva Moscovei, Ucraina sperând să obţină armamentul necesar lansării unei noi ofensive împotriva trupelor ruse pe teritoriul său.

Zelenski, care le-a cerut joi occidentalilor să mărească ”în mod semnificativ” livrările de arme, a salutat totuşi reuniunea de la Ramstein, care ”ne va întări rezistenţa”.

El a citat ”sute de vehicule de luptă adăugate la arsenalul ucrainean”, ”rezultate semnificative în ceea ce priveşte rachetele şi sistemele antiaeriene”.

Creşterea ajutorului militar pentru Ucraina este ”urgentă” pentru ca aceasta să-şi poată recupera teritoriul ocupat înainte ca Rusia să lanseze noi ofensive, a transmis vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul reuniunii de la Ramstein, la care aliaţii Ucrainei au promis Kievului alte tipuri de arme, inclusiv vehicule de luptă pentru infanterie şi sisteme antiaeriene.

La finalul reuniunii, șeful Statului Major Interarme din SUA, generalul Mark Milley, a declarat că va fi ”foarte dificil” să fie alungată până la sfârşitul anului armata rusă de pe teritoriul Ucrainei.

#razboi Rusia Ucraina, #ajutor militar Ucraina, #tancuri grele, #Volodimir Zelenski presedinte Ucraina , #stiri Volodimir Zelenski