Verdictul privind războiul lui Putin: Când va veni momentul decisiv al încleștării cu Ucraina

Marti, 11 Aprilie 2023, ora 05:00
5255 citiri
Verdictul privind războiul lui Putin: Când va veni momentul decisiv al încleștării cu Ucraina
Războiul Rusiei din Ucraina ar putea fi decisiv în 2024 FOTO: ABC

Iarna a trecut atât în Rusia, cât și în Ucraina, iar războiul a intrat deja în cel de-la doilea an de când Vladimir Putin a pornit invazia. Ambele țări se pregătesc intens pentru ofensiva de primăvară, dar etapa decisivă nu va fi acum, apreciază experții.

În Ucraina există un sentiment puternic că lunile următoare vor însemna totul pentru Kiev, deși războiul rămâne unul imprevizibil. Totuși, se pare că punctul culminant ar putea veni în 2024, se arată într-o analiză din ABC Net.

„Ucraina are o vară, și doar o vară, pentru a încerca să câștige acest război”, a spus un fost ofițer australian, aflat la Kiev. „După aceea, ei s-ar putea să nu se mai bazeze pe nivelul continuu militar de sprijin din partea altor țări, pe care îl primesc în prezent”.

Țările care s-au alăturat Rusiei în privința Ucrainei. SUA au aflat ce le-a oferit Putin la fiecare

Această viziune ajută la explicarea efortului internațional frenetic pe care Ucraina l-a făcut în ultimele luni pentru a aduce cât mai multe tancuri și alte echipamente în țara lor înainte ca zăpada să se topească.

Mulți ucraineni cred că armata lor va încerca să recupereze Crimeea pe motiv că acest lucru ar produce o lovitură importantă împotriva președintelui rus Vladimir Putin.

Peter Tesch, un fost ambasador australian la Moscova, spune că Ucraina a demonstrat că unitatea de scop, hotărârea profundă, comunicarea pricepută și agilitatea militară sunt atuuri puternice chiar și atunci când se confruntă cu „agresiunea brutală și violentă a unui adversar superior numeric”.

Până acum, spune el, Ucraina câștigă pe câmpul de luptă și în arena opiniei publice globale. „Rusia duce un război de uzură. Istoria demonstrează disprețul pe care Kremlinul l-a avut întotdeauna față de victimele umane, fie ei proprii, fie adversarii săi, în uniformă sau civili.

Un fost comandant rus vorbește din interior: Dezvăluie adevărul despre unde se îndreaptă armata lui Putin

Războiul lung va favoriza Rusia

În ceea ce privește cine este mai bine plasat pentru a îndura un război lung, Tesch spune că Ucraina are „avantaje semnificative”. „Își apără propriul teritoriu împotriva agresiunii goale și incontestabil neprovocate – în ciuda justificărilor care își schimbă forma și care se contrazic de la Kremlin, pentru acțiunile sale”, spune el.

Dr. Matthew Sussex, Senior Fellow la Centrul de Cercetare în Apărare de la Colegiul Australian de Apărare, spune că „Ucraina este țara care are ocupanți pe pământul său, nu Rusia. Ea rămâne vulnerabilă: Kievul se bazează pe asistența internațională continuă și a suferit daune uriașe infrastructurii sale critice. Și refacerea restului teritoriului său va fi o problemă foarte mare”.

„Forțele armate ale Rusiei au suferit pierderi enorme, iar Kremlinul a fost forțat să se bazeze pe companii militare semi-private și pe valuri de recrutați prost pregătiți”, a spus expertul.

O țară unde au fugit zeci de mii de ruși anunță schimbări: Ia o măsură drastică față de Moscova

„Trupele ucrainene sunt, de asemenea, mult mai angajate în luptă, iar poporul ucrainean are mai mult de pierdut decât soldații ruși de câștigat. În esență, Ucraina luptă pentru supraviețuirea națională, în timp ce forțele armate și recruții Rusiei luptă pentru ambițiile imperiale ale preşedintelui lor”.

În schimb, Ian Parmeter, expert la Australian National University, susține că: „Nu cred că președintele Putin și-a abandonat obiectivul general de schimbare a regimului sau „denazificarea” în Ucraina, dar aș spune că vede asta acum ca un obiectiv pe termen mai lung”.

În evaluarea lui Parmeter, cu cât războiul va continua mai mult, cu atât va favoriza mai mult Rusia. Și dacă Ucraina își va menține scopul de război declarat de a îndepărta forțele ruse de pe fiecare centimetru de sol ucrainean, inclusiv din Crimeea, adaugă Parmeter, victoria ar putea dura mult timp sau nu va veni deloc.

„Chiar și cu armamentul și antrenamentul occidental continuu, victoria în acest sens este cel puțin probabilă deocamdată, fiind dincolo de capacitățile Ucrainei”, spune el.

Investigația care dezvăluie cruzimea lui Putin: Câte zile supraviețuiește un deținut rus pe frontul din Ucraina VIDEO
Investigația care dezvăluie cruzimea lui Putin: Câte zile supraviețuiește un deținut rus pe frontul din Ucraina VIDEO
Războiul declanșat de Putin în Ucraina a provocat zeci de mii de morți în rândul militarilor ruși. Cu toate astea, dictatorului rus nu-i pasă și continuă fără scrupule bătălia. O...
Ucraina a atacat din nou în Rusia. Instalațiile energetice din Smolensk sunt în flăcări, locuitorii sunt evacuați VIDEO
Ucraina a atacat din nou în Rusia. Instalațiile energetice din Smolensk sunt în flăcări, locuitorii sunt evacuați VIDEO
Un incendiu a izbucnit la instalațiile energetice din regiunea Smolensk din Rusia, după un atac cu dronă lansat de Ucraina. Mare parte din locuitorii din Lipetsk, localitate aflată în...
#razboi Rusia, #razboi Ucraina, #razboi putin, #Ucraina razboi Rusia, #Rusia razboi, #ucraina rusia , #Razboi Ucraina