Rebelii sirieni înarmaţi au intrat vineri în Alep, la doar trei zile de la ofensiva lor surpriză, marcând prima dată când au pus piciorul în al doilea cel mai mare oraş al ţării de când forţele guvernamentale au recucerit oraşul în 2016, relatează CNN, citat de News.ro
Forţele rebele au lansat un atac surpriză în această săptămână, trecând prin mai multe sate din afara oraşului şi reaprinzând un conflict care a fost în mare parte îngheţat timp de ani de zile.
Într-un videoclip geolocalizat de CNN, un luptător rebel filmează în timp ce conduce pe străzile pustii din partea de vest a oraşului. El îl laudă pe Allah în timp ce vehiculul se apropie de moscheea Zine El Abidine din vestul oraşului Alep.
Un alt clip arată luptători rebeli în dreptul uriașei statui ecvestre a lui Bassel al-Assad, fratele defunct al actualului președinte sirian. Această zonă nu a fost vreodată sub control rebel.
The major landmark in the center of New Aleppo, the statue Bashar's deceased brother Bassel al-Assad is under Syrian rebel control. This area was never under rebel control before.pic.twitter.com/I8Epxas5iP
— (((Tendar))) (@Tendar) November 29, 2024
Pe social media au apărut și clipuri cu manifestări de bucurie și focuri de artificii în Alep. Orașul a revenit sub controlul regimului de la Damasc după o campanie deosebit de brutală și sângeroasă, susținută direct de Rusia cu avioane și rachete.
Meanwhile, in Aleppo, rebels are celebrating victory and setting off fireworks in the city center
Assad's army has effectively surrendered the country's largest city without a fight.
Aleppo in three days! Putin, what’s with your face? pic.twitter.com/SyzsOG9cns
— NEXTA (@nexta_tv) November 29, 2024
Într-o convorbire telefonică cu omologul său sirian, ministrul iranian de externe Abbas Araghchi a acuzat Statele Unite şi Israelul de „reactivarea” rebelilor şi a „subliniat sprijinul continuu” al Iranului pentru guvernul şi armata siriană.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut apel la autorităţile siriene să „restabilească rapid ordinea în această zonă şi să restabilească ordinea constituţională”.
Bashar al-Assad ar fi plecat deja la Moscova, ca să ceară ajutor de la Putin, au scris mai mulți jurnaliști de opoziție.
Atât Iranul, cât şi Rusia sunt aliaţi-cheie ai Siriei.
Războiul civil din Siria a început în timpul Primăverii arabe din 2011, când regimul a reprimat o revoltă pro-democraţie împotriva lui Assad. Ţara a intrat într-un război civil la scară largă odată cu formarea unei forţe rebele, cunoscută sub numele de Armata Siriană Liberă, care a intrat în luptă cu trupele guvernamentale.
Conflictul a luat amploare pe măsură ce alţi actori regionali şi puteri mondiale - de la Arabia Saudită, Iran, Statele Unite până la Rusia - au intervenit, escaladând războiul civil în ceea ce unii observatori au descris ca fiind un „război prin procură”. ISIS a reuşit, de asemenea, să se impună în ţară înainte de a suferi lovituri semnificative.
De la acordul de încetare a focului din 2020, conflictul a rămas în mare parte latent, cu ciocniri de nivel scăzut între rebeli şi regimul lui Assad.
Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, peste 300 000 de civili au fost ucişi în mai mult de un deceniu de război, iar milioane de oameni au fost strămutaţi în întreaga regiune.