Comandantul armatei ucrainene avertizează că Rusia vrea să cucerească orașul Ceasiv Iar până pe 9 mai

Luni, 15 Aprilie 2024, ora 02:25
1833 citiri
Comandantul armatei ucrainene avertizează că Rusia vrea să cucerească orașul Ceasiv Iar până pe 9 mai
Blocuri din Ucraina bombardate de ruși FOTO Facebook/Volodimir Zelenski

Comandantul Oleksandr Sîrskîi a declarat că trupele rusești fac eforturi pentru a străpunge apărarea ucraineană de la vest de Bahmut pentru a cuceri orașul Ceasiv Iar până pe 9 mai, de Ziua Vitoriei asupra nazismului. Acest câștig ar crea condiţii pentru a avansa în continuare spre Kramatorsk, spune comandantul.

"Ameninţarea rămâne relevantă, întrucât conducerea militară rusă a stabilit ca sarcină pentru trupele sale să captureze Ceasiv Iar până la 9 mai", a afirmat comandantul Oleksandr Sîrski, după o vizită de două zile pe linia frontului, relatează Ukrainskaia Pravda.

Tocmai de aceea, a spus comandantul, trupele care apără oraşul Ceasiv Iar, punct fierbinte de pe frontul de est, au primit arme suplimentare, pentru a contracara mai bine forţa armatei ruse în eforturile ei de a cuceri acest oraş strategic.

"Punerea în aplicare a planurilor inamicului este împiedicată de apărarea eroică a brigăzilor noastre, care au muşcat literalmente din pământ, reţinând atacurile zilnice ale inamicului. Folosindu-se de superioritatea lor numerică şi de diverşi factori motivaţionali, inclusiv execuţii, unele grupuri de infanterie inamice au ajuns în cartierul Novi, dar au fost distruse de loviturile dronelor kamikaze şi de focul de artilerie", a explicat generalul Oleksandr Sîrski.

După vizita de două zile pe linia frontului, Sîrski a ajuns la concluzia că este necesar să se îmbunătăţească calitatea instruirii, inclusiv componenta morală şi psihologică, să se mărească numărul de drone de înaltă tehnologie pentru diverse scopuri, cu operatori instruiţi, şi să se îmbunătăţească calitatea acţiunilor asimetrice pentru a reduce potenţialul de luptă al inamicului.

"Au fost luate măsuri de întărire (...) a brigăzilor cu muniţie, drone şi echipamente de război electronic", a declarat comandantul-şef al forţelor ucrainene într-o postare pe Facebook, precizând că a vizitat unităţile în cauză.

Cu o zi înainte, el afirmase că situaţia de pe frontul de est s-a "deteriorat considerabil".

Cucerirea oraşului Ceasiv Iar le-ar oferi ruşilor ocazia de a avansa în regiune. Oraşul, aflat pe un deal, se află la mai puţin de 30 de kilometri sud-est de Kramatorsk, principalul oraş din zona aflată sub control ucrainean şi un important nod feroviar şi logistic pentru armata ucraineană.

Duminică, Oleksandr Sîrski a mai spus că Rusia "îşi concentrează eforturile pentru a sparge apărarea ucraineană la vest de Bahmut", referindu-se la oraşul cucerit de ruşi în mai 2023 după o bătălie deosebit de sângeroasă şi distructivă. Ceasiv Iar se află la aproximativ 20 km vest de Bahmut. Rusia vrea să "creeze condiţiile pentru o avansare mai profundă" spre Kramatorsk, a precizat comandantul-şef.

În ultimele săptămâni, armata rusă şi-a intensificat, de asemenea, bombardamentele asupra regiunii de frontieră Harkov, din nord-est, unde se află oraşul cu acelaşi nume, al doilea ca mărime din ţară. Sâmbătă seara, un atac a ucis două persoane într-un sat din acestă zonă, a declarat duminică guvernatorul Oleg Sînegubov.

De asemenea, atacurile ruseşti asupra reţelei energetice continuă să provoace întreruperi de energie electrică în regiune. O dronă rusă a ucis, de asemenea, o persoană, duminică dimineaţa, în regiunea vecină Sumî, potrivit Procuraturii Generale.

La rândul său, şeful administraţiei ruse de ocupaţie din regiunea sudică Herson, Vladimir Saldo, a declarat că lovituri ucrainene separate au ucis două persoane şi au rănit o a treia în mai multe sate din zonă.

Quarterly Report - Editia 4

Conferința pentru reconstrucția Ucrainei: ajutor de urgență
Conferința pentru reconstrucția Ucrainei: ajutor de urgență
Rusia bombardează termocentrale în Ucraina. Kievul este silit să se gândească înainte de conferinţa de reconstrucţie din Germania la reparaţii de urgenţă. Atacul asupra unui magazin...
Șeful diplomației europene cere un echilibru între riscul de escaladare și nevoia de apărare a Ucrainei: ”Nu există nicio contradicţie în a riposta”
Șeful diplomației europene cere un echilibru între riscul de escaladare și nevoia de apărare a Ucrainei: ”Nu există nicio contradicţie în a riposta”
Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, a cerut marţi, 28 mai, un „echilibru” între nevoia Ucrainei de a ataca ţinte pe teritoriul Rusiei cu echipamente donate de către Occident şi...
#razboi ucraina rusia, #oleksandr sirski, #ceasiv iar, #bahmut, #Rusia , #Razboi Ucraina