Zelenski, o nouă demitere la vârful armatei ucrainene. Generalul care a fost acuzat de incompetență

Luni, 24 Iunie 2024, ora 23:11
2482 citiri
Zelenski, o nouă demitere la vârful armatei ucrainene. Generalul care a fost acuzat de incompetență
Liderii europeni discută despre sprijinul acordat Ucrainei Foto: X/Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський

Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, a anunţat, luni, 24 iunie, că l-a demis pe comandantul forţelor comune ale armatei ucrainene, generalul Iuri Sodol, care fusese acuzat de incompetenţă în gestionarea războiului împotriva Rusiei.

Preşedintele ucrainean nu a dat nicio explicaţie pentru decizia sa în discursul său nocturn. El a precizat că Iuri Sodol, care tocmai fusese avansat în acest an, a fost înlocuit de generalul Andri Hnatov în această funcţie, care se ocupă de planificarea strategică a operaţiunilor.

Demiterea lui Iuri Sodol vine după ce un mesaj al şefului regimentului Azov, o unitate foarte respectată în Ucraina, a sugerat că iniţiativele generalului au condus la eşecuri majore pe câmpul de luptă.

Într-o postare pe Telegram, Bohdan Krotevich, şeful regimentului Azov, nu l-a numit pe Iuri Sodol, dar a spus că un anumit general "a ucis mai mulţi soldaţi ucraineni decât orice general rus".

"Ceea ce contează pentru mine este că toţi comandanţii de batalioane sau brigăzi de luptă sunt aduşi în faţa justiţiei pentru pierderea unui post de observaţie, dar un general nu este adus în faţa justiţiei pentru pierderea unor regiuni, a zeci de oraşe şi a mii de soldaţi", a scris Bohdan Krotevich.

"Tot personalul militar înţelege acum despre cine vorbesc pentru că 99% din armată îl urăşte pentru ceea ce face", a subliniat el

Andri Hnatov a fost din 2022 vicecomandant al forţelor ucrainene pe frontul de sud şi a jucat un rol principal în recucerirea de către armata ucraineană a celei mai mari părţi a regiunii Herson.

În primăvara anului 2023, acesta a comandat apărarea oraşului Bahmut din estul Ucrainei, cucerit în cele din urmă de forţele ruse după mai multe luni de lupte crâncene.

Pe reţelele de socializare, Bohdan Krotevich a lăudat decizia lui Volodimir Zelenski şi l-a descris pe Andri Hnatov drept un "ofiţer foarte valoros".

În timp ce ruşii avansează lent în estul Ucrainei de mai multe luni, comandamentul armatei ucrainene a cunoscut, de asemenea, convulsii, prin înlocuirea, în februarie, a şefului Statului Major, Valeri Zalujnîi, care se afla în conflict deschis cu Volodimir Zelenski cu privire la conducerea războiului.

Cel puțin 42.000 de persoane sunt date dispărute în Ucraina, susțin oficiali de la Ministerul de Interne
Cel puțin 42.000 de persoane sunt date dispărute în Ucraina, susțin oficiali de la Ministerul de Interne
Circa 42.000 de persoane sunt date dispărute în prezent în Ucraina, cifră ce include atât soldaţi, cât şi civili, a anunţat miercuri, 17 iulie, un oficial al Ministerului de Interne...
Rusia critică propunerea lui Zelenski de a organiza "al doilea summit internaţional de pace". "Primul nu a fost deloc de pace”
Rusia critică propunerea lui Zelenski de a organiza "al doilea summit internaţional de pace". "Primul nu a fost deloc de pace”
Rusia nu înţelege încă ce vrea să spună Volodimir Zelenski cu al doilea summit pentru pace, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, comentând astfel, la postul de...
#razboi ucraina rusia, #Volodimir Zelenski, #armata ucraineana , #Razboi Ucraina
  1. Un mort şi şase răniţi la Paris după ce o mașină a intrat pe terasa unei cafenele. Șoferul a fugit de la locul faptei și e căutat de polițiști VIDEO FOTO
  2. Ce a lipsit din „discursul regelui“. Cinci mari probleme pe care guvernul laburist britanic trebuie să le rezolve
  3. Un val de jafuri a pus pe jar poliția suedeză. Deși zeci de locuințe au fost sparte în centrul capitalei Stockholm, nu există niciun suspect
  4. Strigătul disperat al fermierilor: „E totul uscat. Ne vom duce toate animalele la abator”. „Ar trebui să nu stăm la mâna Comisiei Europene”
  5. Liderul extremei drepte din PE a votat împotriva rezoluției de susținere a Ucrainei. "Fragilizează unitatea europeană"
  6. Una dintre gărzile de corp care au intervenit în timpul tentativei de asasinat asupra lui Trump este o rusoaică
  7. Atac dur la adresa lui Biden al unui înalt oficial american. "E doar o marionetă. O unealtă prin care stânga își impune agenda"
  8. Un britanic este noul reprezentant al Alianței Nord-Atlantice în Ucraina. Cine este el și care este scopul trimiterii sale la Kiev
  9. Trump renunță la diplomație. Taiwanul trebuie să plătească pentru că SUA îl apără. "Nu suntem diferiţi de o companie de asigurări"
  10. Angela Merkel împlinește 70 de ani: omagii şi regrete