Declarația Kremlinului în plin război pornit împotriva Ucrainei: ”Rusia nu are intenţii agresive şi nici planuri expansioniste în Europa”

Luni, 27 Noiembrie 2023, ora 16:16
3483 citiri
Declarația Kremlinului în plin război pornit împotriva Ucrainei: ”Rusia nu are intenţii agresive şi nici planuri expansioniste în Europa”
Serghei Lavrov FOTO Nexta/X

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a susținut luni, 27 noiembrie, că țara sa nu are planuri agresive în Europa. El a anunțat că va participa la reuniunea OSCE în Macedonia de Nord dacă Bulgaria îi va permite să treacă prin spaţiul aerian, relatează agenţiile EFE şi Reuters.

Rusia nu are şi nu a avut intenţii agresive şi nici planuri expansioniste (în Europa)”, a spus Lavrov la Moscova la forumul de dezbateri Primakov Readings, răspunzându-i astfel secretarului american al apărării Lloyd Austin, care a susţinut anterior că Rusia ”nu se va opri dacă cucereşte Ucraina”.

Dar restabilirea relaţiilor cu Europa nu ar trebui să fie acum o prioritate pentru Rusia, a apreciat ministrul rus. ”În acest stadiu, nu trebuie să ne gândim deloc la cum pot fi restabilite relaţiile cu Europa, consider eu”, a indicat şeful diplomaţiei ruse, potrivit agenţiei TASS. El crede că Rusia ar trebui să-şi axeze abordarea mai degrabă pe a nu depinde de acţiunile pe care politicienii europeni le întreprind ”sub influenţa Washingtonului”. Totuşi, a adăugat el, Rusia ”nu le va închide uşa (...) actorilor înţelepţi” din Europa.

Ministrul rus a precizat că va participa la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care va avea loc în Macedonia de Nord pe 30 noiembrie şi 1 decembrie, dacă Bulgaria îi permite accesul în spaţiul aerian şi a menţionat că unele state occidentale au cerut întrevederi cu el.

”Aparent, Bulgaria a promis Macedoniei de Nord că îşi va deschide spaţiul aerian. Dacă aceasta se confirmă, atunci voi fi acolo. Vom vedea (...) Sunt deja mai multe cereri de întâlniri, inclusiv din partea reprezentanţilor occidentali”, a spus Lavrov la acelaşi forum, potrivit Reuters. ”Dacă cineva ne abordează, niciodată nu vom fugi şi nu ne vom ascunde”, a promis el.

Referindu-se la sancţiunile occidentale împotriva Rusiei, despre care a estimat că nu vor fi ridicate nici după terminarea conflictului din Ucraina, Lavrov a apreciat că Rusia trebuie să-şi asigure o funcţionare independentă a tuturor sectoarelor economiei sale, ”să producă totul pe cont propriu”, pentru a nu depinde de ”capriciile” Occidentului, pe care l-a acuzat că încearcă să-şi perpetueze dominaţia şi să prospere pe seama altora, politică despre care a estimat că nu este însă agreată de majoritatea celorlalte ţări.

”Occidentul încearcă din greu să-şi perpetueze ce i-a mai rămas din dominaţia sa, folosind metode vădit neocoloniale pe care majoritatea ţărilor le resping. Obiectivul colegilor noştri occidentali este simplu şi cinic în acelaşi timp: să ia în continuare caimacul politicii globale, economiei şi comerţului, să-şi asigure propria prosperitate pe seama altora”, a remarcat şeful diplomaţiei ruse. Dar, ”la fel ca majoritatea ţărilor lumii, Rusia cu siguranţă nu este dispusă să accepte astfel de planuri şi nu le va accepta”, a continuat el, insistând că Rusia va continua ”să lupte pentru adevăr şi justiţie, pentru ca vocea tuturor ţărilor să fie auzită, independent de mărimea lor, de structura de guvernare sau de nivelul de dezvoltare economică”.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

10% dintre locuitori Europei mai cred că Ucraina poate învinge Rusia. Sondaj făcut în 12 țări UE
10% dintre locuitori Europei mai cred că Ucraina poate învinge Rusia. Sondaj făcut în 12 țări UE
Aproximativ 10% dintre europeni mai cred că Ucraina poate înfrânge Rusia şi consideră că cel mai probabil războiul se va încheia printr-un ”compromis”, potrivit unui amplu studiu...
Armata rusă susține că avansează și ocupă poziţii mai avantajoase în sectorul Avdiivka. "Un succes incontestabil"
Armata rusă susține că avansează și ocupă poziţii mai avantajoase în sectorul Avdiivka. "Un succes incontestabil"
Armata rusă a anunţat miercuri, 21 februarie, că şi-a îmbunătăţit poziţiile de-a lungul întregului front din Doneţk (estul Ucrainei) şi a ocupat "poziţii mai avantajoase" în sectorul...
#razboi ucraina rusia, #expansiune, #Serghei Lavrov, #ministru rus externe, #sanctiuni Occident Rusia , #Razboi Ucraina