Emmanuel Macron a ajuns în România. Mesajul puternic transmis de președintele Franței în contextul războiului din Ucraina VIDEO

Marti, 14 Iunie 2022, ora 20:10
4486 citiri
Emmanuel Macron a ajuns în România. Mesajul puternic transmis de președintele Franței în contextul războiului din Ucraina VIDEO
Președintele Franței a fost întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă FOTO Twitter

Aeronava în care se află președintele Franței, Emmanuel Macron, a aterizat marţi seară, 14 iunie, pe Aeroportul Internaţional ”Mihail Kogălniceanu” din judeţul Constanţa, în jurul orei 19:40.

UPDATE 21:15 Premierul Nicolae Ciucă a transmis mulţumiri Franţei pentru prezenţa sa militară în ţara noastră.

”Am avut plăcerea să îl primesc pe preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, în România. Bine aţi venit, domnule preşedinte! O dată în plus, un mare ”mulţumesc” Franţei pentru prezenţa sa militară în România, în cadrul forţei de reacţie rapidă a NATO”, a scris Ciucă, într-un mesaj pe pagina de Twitter a Guvernului.

Știrea inițială:

Liderul de la Paris a fost întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă. Macron îi va vizita pe militarii francezi staționați în țara noastră, iar miercuri se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis.

Preşedintele francez îşi începe astfel primul turneu în sud-estul Europei direct afectat de conflictul din Ucraina declanşat de Moscova la sfârşitul lunii februarie.

El va discuta cu forţele misiunii Aigle, dislocate în cadrul procesului de întărire de către NATO a „posturii sale de descurajare şi defensivă pe flancul său estic al Europei”. Franţa a instalat recent acolo un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie.

Mesajul transmis înainte de vizita în România

Preşedintele francez s-a adresat poporului francez înainte de vizita de marţi în România. Liderul francez a subliniat că vizita sa semnifică angajamentul Franţei pentru protejarea ”graniţei din estul Uniunii Europene” şi ”evitarea extinderii războiului din Ucraina”.

Macron a făcut apel la poporul francez să îşi exprime votul în turul al doilea al alegerilor legislative de duminică, 19 iunie, cu scopul de a înregistra o ”majoritate solidă”, care să asigure ”ordinea” în ţară şi în afara ei şi să apere ”economia ţării”. Astfel, Franţa poate deveni ”ţara tehnologiilor anului 2030” prin investiţiile pentru un viitor ”fără petrol, fără gaze, fără cărbune şi, deci, fără carbon”.

”Voi fi în România în această seară pentru a sprijini în numele dumneavoastră soldaţii noştri care sunt dislocaţi acolo de câteva luni. Acesta a fost angajamentul pe care l-am luat faţă de ei. Franţa este într-adevăr mobilizată de câteva luni, în cadrul NATO, pentru a ne proteja graniţa din estul Uniunii Europene şi a evita extinderea războiului din Ucraina”, a declarat Macron.

El a subliniat că războiul din Ucraina, pe care ”Franţa a încercat din răsputeri să îl evite” şi pe care, împreună cu Europa, Franţa încearcă să îl oprească, ”seamănă dezordine pretutindeni”.

Este vorba, în primul rând, de o ”dezordine geopolitică”, având în vedere că pentru prima dată, ”un război de mare intensitate implică o putere nucleară” pe continentul european.

În al doilea rând, preşedintele francez a amintit ”dezordinea economică, cu perturbarea economiei mondiale şi ameninţarea în următoarele luni, printre altele, a crizelor alimentare în sudul şi estul Mediteranei”.

De asemenea, el a precizat că războiul din Ucraina provoacă ”dezordine în viaţa de zi cu zi”, pe fondul creşterii preţurilor alimentelor, dar şi al combustibilului, situaţie care se va agrava în următoarele luni, în pofida ”măsurilor excepţionale luate de Guvernul” francez.

Macron a amintit în cadrul discursului turul al doilea al alegerilor legislative, care se va desfăşura duminică, 19 iunie, iar ”alegerea este mai crucială ca niciodată”, ţinând cont de ”aceste vremuri tulburi”.

”În primul tur, aţi pus majoritatea prezidenţială în frunte şi vă mulţumesc călduros pentru asta”, a afirmat şefului statului francez.

”Aud preocupările şi dificultăţile care au fost exprimate şi respect fiecare voce, fiecare sensibilitate. Dar pentru că este în interesul Naţiunii, vreau să vă conving astăzi să acordaţi ţării o majoritate solidă duminica viitoare”, a continuat el.

”Avem nevoie de o majoritate solidă pentru a asigura ordinea, atât în ​​afara, cât şi în interiorul graniţelor noastre”, a adăugat Macron, susţinând că ”nimic nu ar fi mai rău decât să fie adăugată o dezordine franţuzească peste cea a întregii lumi”.

”Dimpotrivă, trebuie să susţinem ferm libertatea, egalitatea, fraternitatea şi secularismul. Trebuie să ne apărăm instituţiile împotriva tuturor celor care le provoacă şi le slăbesc. Trebuie să facem alegerile istorice care, în ceea ce priveşte Apărarea şi Europa, sunt cele ale Franţei”, a mai precizat Macron.

El a spus că majoritatea solidă ”apără economia” ţării şi ”economiile” populaţiei.

El a evocat că investiţiile pentru un viitor ”fără petrol, fără gaze, fără cărbune şi, deci, fără carbon”, sunt imperative pentru a face din Franţa ”ţara tehnologiilor anului 2030”.

Investiţiile sunt necesare pentru transformarea serviciilor publice, a sistemului educaţional şi al sănătăţii, pentru ”respectarea promisiunii republicane de ascensiune socială”, a spus el.

El a promis că prin obţinerea unei majorităţi absolute, Franţa va avea garantată ”independenţa”, care îi va permite scăderea taxelor, reducerea datoriilor, creşterea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

”Munciţi mai mult pentru a câştiga, prin efortul nostru colectiv, putere economică”, a fost îndemnul preşedintelui francez pentru alegători.

Macron a făcut apel la alegători să nu lipsească de la alegeri, deoarece majoritatea solidă exprimată la urnele de vot poate ”face faţă tuturor provocărilor vremii şi poate construi speranţă”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rusia afirmă că noul ajutor american pentru Ucraina nu va schimba situația de pe front. „Va suferi pierderi mai mari”
Rusia afirmă că noul ajutor american pentru Ucraina nu va schimba situația de pe front. „Va suferi pierderi mai mari”
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat luni, 22 aprilie, că noul pachet de ajutor militar al SUA pentru Ucraina, în valoare de peste 60 de miliarde de dolari, nu va schimba situaţia de...
Rusia afirmă că „Occidentul se balansează periculos pe marginea unei ciocniri militare directe între puterile nucleare”
Rusia afirmă că „Occidentul se balansează periculos pe marginea unei ciocniri militare directe între puterile nucleare”
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a avertizat luni, 22 aprilie, că sprijinul SUA, Marii Britanii şi Franţei pentru Ucraina implică riscuri strategice grave privind o confruntare directă...
#razboi ucraina rusia, #Emmanuel Macron vizita Romania, #nicolae ciuca , #stiri Emmanuel Macron