Reacția șefului NATO după ce Papa Francisc a declarat că războiul din Ucraina ”poate a fost într-un fel provocat”

Joi, 16 Iunie 2022, ora 21:03
7860 citiri
Reacția șefului NATO după ce Papa Francisc a declarat că războiul din Ucraina ”poate a fost într-un fel provocat”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg FOTO Hepta

Jens Stoltenberg a reiterat joi, 16 iunie, făcând referire la o declarație a Papei Francisc, că NATO este o aliață defensivă.

Într-o conferință de presă, șeful NATO a fost întrebat ce părere are despre declarația Papei conform căruia războiul din Ucraina „a fost poate într-un fel provocat”.

„NATO este o alianță defensivă, iar războiul din Ucraina este războiul președintelui Putin. Ceea ce face NATO de mulți ani este să sprijine o națiune suverană independentă în Europa. Aceasta nu este o amenințare pentru nimeni. Aceasta nu este o provocare. Și asta vom face în continuare. Președintele Putin și Moscova sunt responsabili pentru această agresiune brutală împotriva Ucrainei”, a răspuns Stoltenberg, potrivit Digi24.

Papa Francisc: Războiul din Ucraina a fost poate într-un fel provocat sau nu a fost împiedicat

Recent, vorbind despre invazia Rusiei și încercările de pace, Papa Francisc a declarat că „trebuie să ne îndepărtăm de tiparul obişnuit conform căruia Scufiţa Roşie era bună şi lupul era rău. Se conturează ceva global, cu elemente foarte interconectate”.

Suveranul pontif a precizat că, înainte de război, s-a întâlnit cu un șef de stat care şi-a exprimat îngrijorarea „cu privire la modul în care se mişcă NATO”.

„Cu două luni înainte de conflict, un şef de stat mi-a spus că Alianţa Atlantică risca să dezlănţuie ceea ce s-a întâmplat.

L-am întrebat de ce şi mi-a răspuns: „Ei latră la porţile Rusiei. Iar ei nu înţeleg că ruşii sunt imperiali şi nu permit niciunei puteri străine să se apropie de ei” şi a concluzionat spunând că „situaţia ar putea duce la război. Acest şef de stat a ştiut să citească semnele a ceea ce se întâmpla”, a povestit Papa.

Suveranul pontif a subliniat că există pericolul de a ne concentra doar pe „brutalitatea şi ferocitatea cu care acest război este purtat de trupe, de obicei mercenare, folosite de ruşi, care preferă să trimită ceceni, sirieni şi mercenari”, un lucru ”monstruos”, „fără a vedea şi toată drama din spatele acestui război, care poate că a fost într-un fel provocat sau nu a fost împiedicat.”

”Şi sesizez un interes în testarea şi vânzarea de arme. Este foarte trist, dar până la urmă, asta este miza”, a mai spus Papa Francisc.

El a adăugat că este ”simplist și greșit” să se înțeleagă din declarațiile sale că ar fi în favoarea preşedintelui rus. ”Sunt pur şi simplu împotriva reducerii complexităţii la distincţia dintre bine şi rău, fără să mă gândesc la rădăcini şi la interese, care sunt foarte complexe”, a explicat suveranul pontif.

Eveniment Quarterly Report

21 de diplomați și consilieri ai Papei Francisc, provenind de pe patru continente, au fost ridicați la rangul de cardinali
21 de diplomați și consilieri ai Papei Francisc, provenind de pe patru continente, au fost ridicați la rangul de cardinali
Papa Francisc a ridicat sâmbătă la rangul de cardinal un număr de 21 de prelaţi, în special diplomaţi şi consilieri apropiaţi provenind de pe patru continente şi care, la un moment dat...
Șeful NATO, vizită-surpriză la Kiev. Jens Stoltenberg a criticat atacurile ”nesăbuite” ale Rusiei în apropierea României VIDEO
Șeful NATO, vizită-surpriză la Kiev. Jens Stoltenberg a criticat atacurile ”nesăbuite” ale Rusiei în apropierea României VIDEO
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut joi, 28 septembrie, o vizită surpriză la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, relatează AFP. ”Astăzi,...
#razboi ucraina rusia, #Jens Stoltenberg NATO, #Papa Francisc, #provocare , #Razboi Ucraina