Klaus Iohannis, anunț de la Bruxelles despre acordul european privind embargoul asupra petrolului rusesc VIDEO

Luni, 30 Mai 2022, ora 20:17
3738 citiri
Klaus Iohannis, anunț de la Bruxelles despre acordul european privind embargoul asupra petrolului rusesc VIDEO
Klaus Iohannis, la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles FOTO Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, 30 mai, la Bruxelles, că România sprijină un nou pachet de sancţiuni pe gaz şi petrol împotriva Rusiei, însă a admis că este un subiect foarte complicat pentru că multe economii europene depind de aceste materii prime.

”Avem în această seară o temă foarte complicată, evident legată de războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei, discutăm Ucraina din mai multe puncte de vedere, discutăm despre sprijinul umanitar pentru Ucraina, cât şi un sprijin bugetar. E vorba de a găsi căi pentru a sprijini economia Ucrainei, de exemplu pentru a înlesni exportul de grâu, cât şi o temă legată de securitatea alimentară, temă la care voi reveni imediat. Este vorba însă şi de deja aproape renumitul al şaselea pachet de sancţiuni, pachet despre care se discută la Bruxelles de câteva săptămâni. Este vorba de un pachet de sancţiuni pe gaz şi petrol. Este foarte complicat pentru că foarte multe economii europene depind de aceste materii prime. Aceste teme vor fi discutate în prima parte a sesiunii din această seară. Noi suntem de acord să promovăm acest nou pachet de sancţiuni, dar pentru a nu fi surprinşi de evoluţie, am insistat să fie cuprinsă o aşa-numită clauză de solidaritate în text, şi voi insista ca această clauză să rămână, asta însemnând ca în cazul în care se întâmplă ceva, statele membre şi Comisia Europeană să ia de urgenţă măsuri pentru veni, de exemplu în sprijinul nostru, în cazul în care se întrerupe alimentarea pe calea Mării Negre”, a afirmat luni Klaus Iohannis.

Șeful statului a afirmat că deocamdată nu s-a ajuns la un acord asupra embargoului privind petrolul rusesc.

”Deocamdată nu s-a ajuns la un acord pe acest embargo, dar majoritatea statelor doresc să continuăm pe pachetul 6 de sancţiuni. Vom vedea dacă vom reuşi să-i convingem pe toţi. Este posibil să se introducă o aşa-numită clauză de temporizare, adică să hotărâm pachetul de embargo, cum l-aţi numit, sancţiuni, însă unele să poată fi decalate în timp, ca unele economii naţionale care depind de importurile din Rusia să aibă timp să-şi găsească o aprovizionare alternativă. Iar în ce priveşte modificările pe taxonomie, ştim cu toţii că nu toată lumea a fost de acord cu această taxonomie care include pe tranziţie gaz şi nuclear. Însă majoritatea - şi aici nu a fost nevoie de consens - a fost de acord cu această taxonomie, deci nu pornesc de la premisa că rezultatul comunicării Comisiei se va schimba în Parlament. Sigur, sunt unii împotrivă, cum pentru noi este vital să rămână gazul şi nuclearul în mixul energetic, cum este şi pentru - cum am spus - o majoritate care a hotărât că este bine aşa”, a mai spus Iohannis.

El a adăugat, referitor la exportul de cereale cauzat de blocajul făcut la porturile din Marea Neagră, că începe să se vadă un soi de efect de domino care va ajunge până în Africa, America de Sud şi Asia.

„Avem în continuare o temă pe care am menţionat-o deja, securitatea alimentară. Prin evoluţiile economiilor în timpul acestui război nefericit purtat de Rusia împotriva Ucrainei au apărut sincope în lanţurile de aprovizonare. Una din sincopele cele mai grave este legată de faptul că Ucraina, prin blocajul făcut la porturile din Marea Neagră, nu mai are posibilitatea să exporte cereale, în special grâu, aşa cum ar trebui să se desfăşoare şi de aici începe un fel de efect de domino care se va duce până în Africa, până în America de Sud, în Asia şi temele sunt extrem de sensibile. Le vom discuta şi vom căuta soluţii. România poate să ofere un sprijin semnificativ. Deja o parte importantă de grâu este exportat din Ucraina prin România. Cu ajutorul nostru, sunt multe scutiri pe care le acordăm şi ajutoare semnificative pentru a înlesni această cale, însă trebuie făcut mult mai mult şi la aceste chestiuni vom lucra împreună şi le vom discuta”, a mai explicat şeful statului.

Iohannis participă, luni și marți, la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

#razboi ucraina rusia, #summit Bruxelles, #Klaus Iohannis presedinte, #embargou petrol rusesc , #stiri Klaus Iohannis