Lavrov, o nouă ieșire nervoasă la OSCE. De ce i-a numit ”lași” pe secretarul american de stat și pe șeful diplomației europene

Vineri, 01 Decembrie 2023, ora 17:37
4834 citiri
Lavrov, o nouă ieșire nervoasă la OSCE. De ce i-a numit ”lași” pe secretarul american de stat și pe șeful diplomației europene
Serghei Lavrov FOTO TASS

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, s-a arătat nemulțumit de o decizie a şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi a secretarului de stat american, Antony Blinken.

Lavrov i-a acuzat pe cei doi de ”lașitate” pentru că au refuzat să participe alături de el la reuniunea Organizaţiei de Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) de la Skopje, care s-a încheiat vineri, relatează EFE.

Ministrul rus de externe a mai spus că Borrell și Blinken vor să ”izoleze” țara sa.

”Sunt nişte laşi care vor să evite o conversaţie onestă despre fapte”, a declarat ministrul rus de Externe, referitor la absenţa lor de la Consiliul Ministerial al OSCE.

Miercuri, cu o zi înainte de începerea reuniunii, cei doi lideri au participat la un dineu la care ministrul rus de externe nu a fost invitat. Acolo, şeful diplomaţiei europene şi secretarul de stat american și-au exprimat susținerea pentru Ucraina.

Participarea lui Lavrov la reuniunea OSCE a fost permisă de Macedonia de Nord, care deţine preşedinţia rotativă. În semn de protest, Ungaria şi patru ţări NATO şi UE - Polonia, Letonia, Estonia, Lituania - nu și-au trimis miniştrii de externe la Consiliu.

Anul trecut, ministrul rus de Externe nu a participat la Consiliu pentru că Polonia, care deţinea preşedinţia OSCE, nu i-a permis să intre pe teritoriul său.

”Asistăm la o degradare totală a tot ceea ce a fost creat pe cele trei dimensiuni de securitate: politico-militar, economic, umanitar şi al drepturilor omului. Colegii noştri occidentali, aşa cum am văzut, nu au învăţat nicio lecţie din politica lor dezastruoasă de distrugere a OSCE. În Europa, se continuă- cu o perseverenţă care ar putea fi folosită mai bine - să punem capăt organizaţiei. Organizaţia a fost transformată în ceva care nu provoacă decât indiferenţă faţă de viitorul său”, a declarat Lavrov vineri.

Lavrov a criticat vehement Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa în timpul reuniunii sale anuale și în faţa a zeci de omologi ai săi.

Într-o sală plină de jurnalişti, ministrul rus a declarat că ”organizaţia a fost transformată în ceva care nu provoacă decât indiferenţă faţă de viitorul său”.

Rusia, cu sprijinul exclusiv al Belarusului, a împiedicat Estonia să deţină preşedinţia prin rotaţie a OSCE anul viitor, forţând o soluţie de urgenţă sub forma candidaturii Maltei.

De asemenea, refuză să reînnoiască mandatul secretarului general al organizaţiei şi al altor trei înalţi funcţionari fără care aceasta nu poate funcţiona în mod normal, fapt susţinut de majoritatea celorlalţi 57 de membri OSCE.

În acelaşi timp, Serghei Lavrov a declarat că Moscova nu vede niciun semn din partea Kievului sau a Occidentului că ar fi gata pentru o soluţionare politică a conflictului în Ucraina, potrivit EFE.

”Până acum nu am văzut niciun semnal din partea Kievului sau a patronilor săi că ar fi pregătiţi pentru un acord politic”, a declarat şeful diplomaţiei ruse într-o conferinţă de presă la Skopje.

El a reamintit că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret care interzice negocierile cu guvernul preşedintelui rus Vladimir Putin.

”Şi dacă îi ascultaţi pe şefii NATO şi Uniunii Europene, ei spun un singur lucru: avem datoria de a sprijini Ucraina, pentru că dacă Ucraina este înfrântă, va fi o înfrângere a întregului Occident”, a spus Lavrov, adăugând că ”pentru a începe un proces politic ai nevoie de doi, ca în tango, dar cei din cealaltă parte nu danseaza tango, ci breakdance”.

”Iar acolo trebuie să fii solist”, a reiterat ministrul rus, subliniind că Moscova nu vede niciun motiv pentru a-şi revizui obiectivele campaniei militare în Ucraina, pe care Putin le-a definit, atunci când a ordonat-o, drept ”demilitarizarea şi denazificarea” ţării vecine.

Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este o "insultă" la adresa valorilor OSCE, a declarat preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul de externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani, în deschiderea dezbaterilor.

Această declaraţie a fost urmată de zeci de condamnări, dar nu toate au fost auzite de Serghei Lavrov, care a părăsit sala de mai multe ori.

”Puţin îmi pasă de rezultatele acestei reuniuni a OSCE”, a spus ministrul rus de externe în timpul conferinţei sale de presă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FSB anunță arestarea unui cetăţean rus în tentativa de asasinare a unui fost ofiţer SBU, Vasili Prozorov, care a trecut de partea Rusiei VIDEO
FSB anunță arestarea unui cetăţean rus în tentativa de asasinare a unui fost ofiţer SBU, Vasili Prozorov, care a trecut de partea Rusiei VIDEO
FSB anunţă marţi, 16 aprilie, că a arestat un cetăţean rus care a încercat să asasineze un fost ofiţer al Serviciilor ucrainene de securitate SBU transfug, Vasili Prozorov, care a fost...
Zelenski anticipează o intensificare a acțiunilor ofensive ale Rusiei în următoarele săptămâni. ”Nebunia Kremlinului este în continuare nemăsurată” VIDEO
Zelenski anticipează o intensificare a acțiunilor ofensive ale Rusiei în următoarele săptămâni. ”Nebunia Kremlinului este în continuare nemăsurată” VIDEO
Volodimir Zelenski, preşedintele ucrainean a declarat luni seara, 15 aprilie, în discursul său adresat naţiunii, că are informaţii de la serviciile sale de secrete potrivit cărora Rusia va...
#razboi ucraina rusia, #Serghei Lavrov, #OSCE, #lasitate, #sef diplomatie europeana, #Josep Borrell, #Antony Blinken , #Razboi Ucraina