Lecția pe care războiul Rusiei împotriva Ucrainei ne-o dă nouă, românilor. Ce șansă istorică formidabilă am avea

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Marti, 10 Mai 2022, ora 14:23
5612 citiri

Una dintre cele mai importante, fundamentale chiar lecții pe care războiul Rusiei împotriva Ucrainei ni le dă nouă, românilor, este lecția despre identitatea națională.

Asta, în condițiile în care noi, românii, traversăm de mai multe generații o cumplită criză de identitate.

O criză de identitate națională de care profită tot felul de oportuniști cinici, din rândurile noastre, dar și toți neprietenii noștri naționali, indiferent de nivelul de neprietenie la care se situează ei.

De aceea, orice lecție despre identitatea națională ar putea să ne fie de folos, atât la nivelul înțelegerii individuale, cât și la nivelul minții colective a neamului.

Iar lecția războiului rușilor din federația lui Putin cu ucrainenii (printre care sunt și foarte mulți ruși, desigur) este una esențială pentru români: în Ucraina se războiesc agresorii din Rusia, care își definesc identitatea cu repere istorice, confecționate, contrafăcute ori pur și simplu fanteziste, luate din trecutul locurilor pe care le populează ei astăzi, cu apărătorii din Ucraina, care își definesc identitatea națională cu repere de aspirație către un viitor național de civilizație euro-atlantică.

Astfel, agresorul (care se dovedește și barbar, și criminal, și izolaționist, și revanșard) se definește pe sine, ca națiune rusă, prin ce crede el că au fost și au făcut strămoșii săi. Așa că acțiunile sale prezente sunt doar despre repetarea faptelor memorabile ale acelor strămoși, iar aspirațiile sale de viitor sunt doar despre revenirea la gloria de altă dată, care îi definește identitar astăzi.

Pe când apărătorul (care se dovedește și civilizat, și patriot, și integraționist, și tolerant) se definește pe sine, ca națiune ucraineană (care include și ruși, dar și români, și polonezi, și lituanieni etc.), prin ceea ce vrea să devină, în viitor, dar cât de curând. Așa că acțiunile sale prezente sunt doar despre apărarea cu arma în mână a identității sale naționale, de națiune independentă și europeană, cu aspirații euro-atlantice și cu dorința de integrare prin compatibilitate cu restul lumii civilizate occidental.

De aceea sunt aceste două națiuni în război: deoarece, chiar dacă au un trecut comun, aproape identic, viitorul fiecăruia, așa cum și-l prefigurează pe bază identitară, este complet diferit, ca sens și ca aspirații.

Și de aceea, cei care se identifică cu trecutul sunt agresori, iar cei care se identifică cu viitorul sunt apărători.

Și încă o dată de aceea, cei care se identifică cu trecutul se auto-izolează, dar sunt și izolați de restul membrilor comunității internaționale, deoarece trecutul acela este numai al lor (mai ales că este și contrafăcut de ei înșiși), iar cei care se identifică cu viitorul sunt susținuți și ajutați de membrii comunității internaționale de aceeași factură identitară cu ei.

Lecția asta poate fi dezvoltată mai departe, pe diferite paliere de analiză și înțelegere.

Ce este însă important pentru acest moment este să ne dăm seama, ca români, cât de păguboasă pentru noi este retorica celor dintre noi care ne îndeamnă să ne rezolvăm criza prelungită, aproape cronică, de identitate națională românească, prin aderarea la repere istorice ale locurilor pe care le populăm noi astăzi, în jurul Arcului Carpatic și între câteva ape mai mari sau mai mici. Să ne dumirim cum o asemenea rezolvare de criză identitară ne-ar separa complet de restul lumii civilizate. Adică, ne-ar transforma în identitari prin excluziune.

Dar, învățată corect și complet, lecția asta ne-ar face și să ne dăm seama ce șansă istorică formidabilă avem în vremurile astea, să fim parte a unei civilizații occidentale orientată spre viitor. În care viitor noi ne putem alege ce identitate națională vrem noi să avem, pentru a ne individualiza de toți ceilalți conlocuitori ai acelui viitor.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Putin salută ”eroii autentici ai poporului”, cu ocazia Zilei ”Apărătorilor Patriei”. Cu ce se laudă președintele rus
Putin salută ”eroii autentici ai poporului”, cu ocazia Zilei ”Apărătorilor Patriei”. Cu ce se laudă președintele rus
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei îi salută pe ”eroii autentici ai poporului” care luptă pentru Kremlin în Ucraina, în urările sale cu ocazia Zilei ”Apărătorilor Patriei”, un...
Putin a zburat la bordul unui bombardier nuclear modernizat. „A durat aproximativ 30 de minute” VIDEO
Putin a zburat la bordul unui bombardier nuclear modernizat. „A durat aproximativ 30 de minute” VIDEO
Vladimir Putin, președintele Rusiei a zburat joi, 22 februarie, la bordul unui bombardier strategic modernizat Tu-160M cu capacitate nucleară, într-o acţiune care probabil va fi interpretată...
#razboi ucraina rusia, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina