Războiul se va prelungi și în 2024. Estimarea sumbră a unor lideri NATO și UE: ”Ruşii pot rezista mult mai mult decât Ucraina şi decât noi”

Joi, 22 Iunie 2023, ora 19:27
4093 citiri
Războiul se va prelungi și în 2024. Estimarea sumbră a unor lideri NATO și UE: ”Ruşii pot rezista mult mai mult decât Ucraina şi decât noi”
Soldați ruși în Ucraina FOTO Twitter/Nexta

Reprezentanţi de rang înalt ai Alianţei Nord-Atlantice şi ai Uniunii Europene în materie de afaceri externe şi securitate au declarat joi, 22 iunie, că războiul din Ucraina s-ar putea prelungi şi ar putea dura până în anul 2024, relatează EFE.

La un seminar internaţional în domeniul apărării în oraşul spaniol Toledo (centru), adjunctul secretarului general al NATO pentru afaceri politice şi politica de securitate, Javier Colomina, a estimat că următoarele şase luni vor fi decisive şi se aşteaptă să fie înregistrate progrese pe frontul din Ucraina.

În opinia sa, încheierea conflictului este dificilă însă pentru că Rusia are o mare capacitate de rezistenţă şi poate pierde ”sute de mii de soldaţi fără să clipească”.

Rusia pierde 1,7 soldaţi la un soldat ucrainean şi nu are ”nicio problemă” cu 2.000 de pierderi de militari pe zi, pentru că aşa a tratat conflictele de-a lungul istoriei, aşa cum a făcut-o în cel de-Al Doilea Război Mondial şi înainte.

Potrivit lui Colomina, s-a crezut că societatea rusă, la un moment dat, se va simţi inconfortabil în legătură cu mobilizarea trupelor, dar preşedintele Vladimir Putin a procedat inteligent şi nu s-a atins de unele pături sociale precum studenţii sau clasele de mijloc şi bogate.

În consecinţă, a subliniat oficialul NATO, 70% din societatea rusă susţine invazia Kremlinului în Ucraina, declanşată la sfârşitul lunii februarie 2022.

El a remarcat că, deşi unele dintre noile arme anunţate de Putin s-au dovedit nereuşite, Rusia dispune de un arsenal nuclear ”brutal”.

Sprijinul pentru Ucraina va continua, a spus Colomina, dar, la un moment dat, comunitatea internaţională se va vedea în situaţia să-i sugereze că asistenţa financiară şi militară ar putea lua sfârşit dacă nu se înregistrează progrese substanţiale, notează EFE.

Acum, potrivit oficialului NATO, Ucraina se află într-o fază în care îşi poate îmbunătăţi şansele în vederea negocierilor, dar această fereastră de oportunitate nu este de durată, a avertizat el.

Referitor la contraofensiva ucraineană, reprezentantul Alianţei Nord-Atlantice a remarcat că există ”unele progrese”, dar ele sunt totuşi "minore şi nu sunt decisive pentru soarta războiului".

La rândul său, şeful de cabinet al Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Camilo Villarino, a explicat că Rusia va încerca să-şi consolideze controlul asupra zonei Donbas (în estul Ucrainei) şi să păstreze Crimeea (peninsula ucraineană anexată în 2014) cu orice preţ, deoarece Putin nu-şi poate permite să piardă.

În plus, Moscova dispune de resursele necesare pentru a-şi reorienta economia spre necesităţile războiului. Ruşii ”pot rezista mult mai mult decât Ucraina şi decât noi”, a spus Villarino.

El a adăugat că ruşii aşteaptă următoarele alegeri prezidenţiale din SUA, din 2024, ”sperând că republicanii vor câştiga” şi că aceasta va avea un impact asupra angajamentelor de ajutorare a Ucrainei şi va slăbi rezistenţa UE.

Probleme cu armamentul trimis Ucrainei

Pentru începerea contraofensivei, Kievul a insistat că are nevoie de suficient armament, inclusiv de avioane occidentale. Occidentul, la diferite niveluri, a afirmat că Ucrainei i s-a livrat ceea ce a cerut.

La începutul acestei săptămâni, publicaţia independentă rusă Meduza.io, citând The New York Times, relata că autorităţile ucrainene au plătit în 2022 furnizorilor occidentali peste 800 milioane de dolari, conform contractelor, care au fost total sau parţial îndeplinite.

Citând surse ale guvernului ucrainean, The New York Times scria că o parte din tehnica occidentală nu a fost furnizată încă Kievului, iar o parte dintre echipamentele livrate erau într-o stare într-atât de proastă, încât au putut fi folosite doar pentru piese de schimb.

Interlocutori ucraineni ai publicaţiei americane, implicaţi în achiziţionarea de arme, au spus că armele lipsă au fost în cele din urmă livrate parţial, în alte cazuri intermediarii restituind banii.

Dar, conform situaţiei de la începutul primăverii, o serie de astfel de contracte nu au fost onorate.

Ca exemplu, NYT citează livrarea a 33 de obuziere autopropulsate donate Ucrainei de guvernul italian. Obuzierele fuseseră demult casate, dar Ucraina le-a cerut chiar şi în aceste condiţii pentru reparare şi utilizare. Astfel, 13 obuziere au fost trimise în SUA pentru reparaţii, dar când au fost returnate, s-a dovedit că nu puteau fi folosite în operaţiuni de luptă. Iar acesta este doar un exemplu dintre multe altele, potrivit Meduza.io, cu sediul în Letonia.

Dincolo de aspectul militar, observatorii declară că Occidentul este interesat într-o victorie a Ucrainei, întrucât un eşec ar însemna punerea sub semnul întrebării a întregii ordini internaţionale actuale.

Eveniment Quarterly Report

Putin l-a chemat la Kremlin pe liderul țării care îi furnizează drone în războiul din Ucraina și îi susține pe teroriștii Hamas. Anunțul sfidător al Rusiei
Putin l-a chemat la Kremlin pe liderul țării care îi furnizează drone în războiul din Ucraina și îi susține pe teroriștii Hamas. Anunțul sfidător al Rusiei
Kremlinul a confirmat marţi, 5 decembrie, că preşedintele Vladimir Putin va vizita miercuri Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită, iar în ziua următoare îl va primi pe preşedintele...
Putin a refuzat să apese pe ”butonul nuclear”. Moment pus în scenă de propaganda rusă la o expoziție VIDEO
Putin a refuzat să apese pe ”butonul nuclear”. Moment pus în scenă de propaganda rusă la o expoziție VIDEO
În timp ce vizita ampla Expoziţie a realizărilor economiei naţionale ruse (VDNH, acronimul în limba rusă), preşedintelui rus Vladimir Putin i-a fost arătată o imitaţie de ”buton...
#razboi ucraina rusia, #prelungire razboi, #NATO, #Uniunea Europeana, #ajutor militar Ucraina, #Vladimir Putin presedinte Rusia, #contraofensiva ucraineana , #Razboi Ucraina