Putin, așteptat să facă anunțul care va decide soarta războiului din Ucraina. Când este programat discursul către națiune

Joi, 30 Noiembrie 2023, ora 17:23
6223 citiri
Putin, așteptat să facă anunțul care va decide soarta războiului din Ucraina. Când este programat discursul către națiune
Vladimir Putin FOTO Twitter

Kremlinul a anunțat joi, 30 noiembrie, data la care președintele Vladimir Putin va ţine conferinţa sa de presă anuală şi va răspunde întrebărilor publicului.

Potrivit sursei citate, liderul de la Kremlin se va adresa națiunii pe 14 decembrie.

Anunțul de joi alimentează speculaţiile că liderul de la Kremlin se va folosi de ocazie pentru a confirma că vrea să obţină încă un mandat de şase ani, relatează Reuters.

Aflat la putere - fie ca preşedinte, fie ca prim-ministru - din 1999, Vladimir Putin nu a spus încă public dacă va mai candida la alegerile prezidenţiale din martie anul viitor, dar este de aşteptat să o facă. Şase surse au declarat pentru Reuters la începutul acestei luni că a decis să candideze, o mişcare care l-ar menţine la putere cel puţin până în 2030.

Liderul Kremlinului simte că trebuie să conducă Rusia în cea mai periculoasă perioadă din ultimele decenii, au spus aceste surse, o referire la războiul Rusiei din Ucraina şi la ceea ce Putin prezintă ca fiind lupta existenţială a Moscovei cu Occidentul pentru o nouă ordine mondială.

Liderul Partidului Comunist, Ghennadi Ziuganov, a declarat marţi că în camera superioară a parlamentului rus, Consiliul Federaţiei, se va anunţa oficial la 13 decembrie data alegerilor prezidenţiale ruse - un pas care marchează începutul campaniei.

”Pe 14 decembrie, Vladimir Putin va face un rezumat al rezultatelor anului”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ”Va fi un program, un proiect al canalelor de televiziune, ca şi până acum, şi va fi un format combinat al Liniei directe (sesiune de întrebări şi răspunsuri în direct cu publicul) şi al conferinţei de presă de sfârşit de an a preşedintelui”, a precizat Peskov.

Potrivit legislaţiei ruse, camera superioară a parlamentului trebuie să anunţe data exactă a scrutinului cu cel puţin 100 de zile înainte de vot. Se presupune în general că ziua alegerilor va fi 17 martie.

Putin, în vârstă de 71 de ani, a primit preşedinţia de la Boris Elţîn în ultima zi a anului 1999 şi se apropie de finalul celui de-al patrulea mandat prezidenţial. Doar Iosif Stalin, care a condus Uniunea Sovietică din 1924 până la moartea sa, în 1953, a fost în funcţie mai mult timp de la căderea, în 1917, a dinastiei ţariste Romanov, care se afla la putere.

Diplomaţii spun că nu există niciun rival serios care ar putea ameninţa şansele lui Putin la urne în cazul probabil în care acesta ar candida din nou. Sondajele de opinie oficiale indică un grad de aprobare de aproximativ 80%, iar fostul ofiţer KGB poate conta pe sprijinul statului şi al presei de stat. Anii de represiuni înseamnă că nu există o opoziţie organizată semnificativă împotriva menţinerii la putere a lui Putin, propagandiştii şi oficialii subliniind nevoia de unitate maximă şi de a nu se produce nicio schimbare la vârful puterii în timp de război.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ucraina afirmă că armata rusă a lansat aproximativ 100 de atacuri în ultima zi și că zona Mariinka devine un ”punct fierbinte” FOTO/VIDEO
Ucraina afirmă că armata rusă a lansat aproximativ 100 de atacuri în ultima zi și că zona Mariinka devine un ”punct fierbinte” FOTO/VIDEO
Armata ucraineană informează vineri, 23 februarie, că Rusia a efectuat aproximativ 100 de atacuri în ultima zi, pe frontul din estul Ucrainei, dintre care aproape jumătate în zona Mariinka,...
Șeful diplomaţiei europene le cere țărilor membre UE să facă mai mult pentru a livra muniții Ucrainei. „A nu face nimic nu este o opţiune"
Șeful diplomaţiei europene le cere țărilor membre UE să facă mai mult pentru a livra muniții Ucrainei. „A nu face nimic nu este o opţiune"
Josep Borrell, șeful diplomaţiei europene a cerut celor 27 de state membre ale Uniunii Europene să facă mai mult pentru a trimite muniţii în Ucraina, care suferă de o penurie de arme în...
#razboi ucraina rusia, #Vladimir Putin presedinte Rusia, #candidatura alegeri prezidentiale, #discurs natiune , #Razboi Ucraina