Rusia afirmă că noul ajutor american pentru Ucraina nu va schimba situația de pe front. „Va suferi pierderi mai mari”

Luni, 22 Aprilie 2024, ora 14:39
2003 citiri
Rusia afirmă că noul ajutor american pentru Ucraina nu va schimba situația de pe front. „Va suferi pierderi mai mari”
Frontul din Ucraina Foto: X/Volodymyr Zelenskyy

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat luni, 22 aprilie, că noul pachet de ajutor militar al SUA pentru Ucraina, în valoare de peste 60 de miliarde de dolari, nu va schimba situaţia de pe linia frontului, unde Rusia este în avantaj, relatează Reuters.

Camera Reprezentanţilor a SUA a aprobat sâmbătă un nou ajutor de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, care a fost blocat în Congres timp de luni de zile, ceea ce a făcut ca forţele Kievului să rămână fără muniţie.

„Forţele armate ruse îşi îmbunătăţesc poziţiile pe front. Banii alocaţi şi armele care vor fi furnizate nu vor schimba această dinamică”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Ele vor duce la noi victime de partea ucraineană. Vor muri mai mulţi ucraineni, Ucraina va suferi pierderi mai mari”, a mai spus Peskov, reluând declaraţii făcute sâmbătă, după ce a fost adoptat proiectul în Camera Reprezentanţilor.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a îndemnat duminică Washingtonul să transforme rapid proiectul de lege în lege şi să procedeze la transferul efectiv de arme, afirmând că armele cu rază lungă de acţiune şi sistemele de apărare aeriană sunt priorităţi absolute. „Cred că acest sprijin va întări cu adevărat forţele armate ale Ucrainei şi vom avea o şansă la victorie”, a declarat Zelenski.

Rusia spune însă că industria de apărare americană va fi adevăratul beneficiar al pachetului. „Recunoaştem, de asemenea, că majoritatea acestor bani vor rămâne în Statele Unite. Statele Unite vor deveni mai bogate şi vor primi dividende suplimentare prin acordarea de asistenţă Ucrainei. Pentru preşedintele Putin, acest lucru era de aşteptat”, a declarat Peskov.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, este probabil ca trupele ruseşti să îşi intensifice operaţiunile ofensive actuale şi atacurile cu rachete şi drone în următoarele săptămâni pentru a profita de fereastra până la sosirea ajutorului militar american, pentru a exploata criza de arme din Ucraina. În acelaşi timp, potrivit ISW, forţele de apărare vor putea opri ofensiva rusă dacă ajutorul american va sosi rapid.

La rândul său, şeful Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Kirilo Budanov, a declarat într-un interviu pentru BBC Ucraina că ţara sa se va confrunta cu o situaţie dificilă la mijlocul lunii mai şi începutul lunii iunie, dar fără consecinţe catastrofale totuşi, a relatat Ukrainskaia Pravda.

Duminică, Rusia a declarat că forţele sale au avansat spre oraşul Ceasiv Iar din estul Ucrainei şi au preluat controlul asupra aşezării Bohdanivka. „Unităţile grupării de forţe din Sud au eliberat complet aşezarea Bohdanivka şi au îmbunătăţit situaţia de-a lungul liniei frontului”, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Controlul asupra cătunului Bohdanivka, situat chiar la vest de oraşul Bahmut, controlat de ruşi, era sub semnul întrebării de ceva timp. Satul se află la aproximativ 5 kilometri est de Ceasiv Iar, un oraş puternic fortificat situat pe un deal, care este o bază de artilerie avansată pentru armata ucraineană şi asigură protecţia unora dintre cele mai mari oraşe din zonă, inclusiv Kramatorsk şi Slaviansk.

Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, în raportul său zilnic, a menţionat Bohdanivka ca fiind unul dintre o serie de sate în care, potrivit acestuia, forţele ucrainene au respins 13 atacuri inamice, dar nu a oferit detalii specifice.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat în discursul său video zilnic că a purtat discuţii, duminică, cu şeful armatei, Oleksandr Sîrski, şi cu ministrul apărării, Rustem Umerov, despre Ceasiv Iar şi alte puncte fierbinţi de pe linia frontului.

Quarterly Report - Editia 4

Atac ucrainean asupra unei baze rusești din Crimeea. Trei avioane de luptă au fost distruse și mai multe clădiri avariate FOTO/VIDEO
Atac ucrainean asupra unei baze rusești din Crimeea. Trei avioane de luptă au fost distruse și mai multe clădiri avariate FOTO/VIDEO
Atac ucrainean asupra bazei militare Belbek din peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014. Trei avione de luptă ruse au fost distruse și mai multe clădiri au fost...
„Militarii ruşi au început să răpească oameni şi să-i ducă în pivniţe”, acuză ministrul ucrainean de Interne FOTO/VIDEO
„Militarii ruşi au început să răpească oameni şi să-i ducă în pivniţe”, acuză ministrul ucrainean de Interne FOTO/VIDEO
Igor Klimenko, ministrul ucrainean de Interne, aduce acuzații grave armatei ruse și spune că mai mulți civili din oraşul Vovceansk, regiunea Harkov, sunt ținuți captivi sau sunt executați,...
#razboi ucraina rusia, #ajutor ucraina sua, #front ucraina, #Putin Ucraina, #razboi Ucraina , #Rusia-Ucraina