Zelenski anticipează o intensificare a acțiunilor ofensive ale Rusiei în următoarele săptămâni. ”Nebunia Kremlinului este în continuare nemăsurată” VIDEO

Marti, 16 Aprilie 2024, ora 11:47
1377 citiri
Zelenski anticipează o intensificare a acțiunilor ofensive ale Rusiei în următoarele săptămâni. ”Nebunia Kremlinului este în continuare nemăsurată” VIDEO
Volodimir Zelenski, preşedintele ucrainean Foto: Captură video/X/ Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський

Volodimir Zelenski, preşedintele ucrainean a declarat luni seara, 15 aprilie, în discursul său adresat naţiunii, că are informaţii de la serviciile sale de secrete potrivit cărora Rusia va încerca să-şi intensifice atacurile şi acţiunile ofensive pe front în următoarele săptămâni şi luni, relatează EFE.

În discursul său, preşedintele ucrainean a subliniat din nou necesitatea ca aliaţii occidentali ai Ucrainei să o ajute să-şi protejeze teritoriul de atacurile ruseşti.

„Este evident că nebunia Kremlinului este în continuare nemăsurată, iar ocupantul va încerca să-şi intensifice atacurile şi acţiunile ofensive”, a declarat şeful statului ucrainean, citând informaţiile primite de şefii serviciilor sale militare şi de informaţii externe despre planurile Moscovei pentru această primăvară şi vară.

Zelenski a indicat că în următoarele săptămâni va organiza reuniuni cu partenerii Kievului pe tema livrărilor suplimentare de sisteme de apărare antiaeriană şi alte tipuri de armament necesar armatei din partea ţărilor care ajută Ucraina.

Rusia profită de superioritatea sa numerică în ceea ce priveşte trupele, cantitatea de muniţie şi sistemele de artilerie pentru a avansa în continuare pe frontul de est. Atât Volodimir Zelenski, cât şi comandantul şef al armatei, Oleksandr Sîrski, au recunoscut că situaţia s-a înrăutăţit pentru Ucraina în aceste teatre de operaţiuni în ultimele zile.

Aceste avertismente din partea Kievului intervin în contextul în care şeful Camerei Reprezentanţilor din SUA, republicanul Mike Johnson, a acceptat în cele din urmă luni, după o perioadă lungă de blocaj, votarea separată a pachetelor de ajutor militar propuse de Casa Albă pentru Ucraina şi Israel.

Acest pas al republicanilor ar putea duce la aprobarea unui pachet de ajutor crucial care va permite Ucrainei să continue să facă faţă războiului declanşat de Rusia.

În discursul său de luni seara, preşedintele ucrainean a subliniat din nou necesitatea ca aliaţii occidentali ai Ucrainei să o ajute să-şi protejeze teritoriul de atacurile ruseşti, aşa cum au făcut duminică dimineaţa în cazul Israelului.

Statul israelian a fost atacat de Iran cu peste 300 de rachete şi drone, aproape toate fiind interceptate de apărarea antiaeriană israeliană cu ajutorul armatelor, printre altele, ale SUA, Franţei şi Marii Britanii, care au doborât o parte dintre rachete de la bazele lor din apropierea Israelului.

Între timp, Rusia a continuat bombardamentele asupra regiunii Harkov (nord-est), unde două persoane au fost ucise luni în localitatea Lukianţî, ridicând bilanţul victimelor la cel puţin şase morţi în ultimele 24 de ore în Ucraina, potrivit dpa. O bomba teleghidată lansată de Rusia a căzut peste o şcoală din această localitate, unde alte patru persoane au fost rănite, a indicat şeful administraţiei regionale militare Oleh Sinehubov.

Mai la sud, unităţi ruseşti au bombardat oraşul Sloviansk (regiunea Doneţk), potrivit presei ucrainene. Două clădiri rezidenţiale cu mai multe etaje au fost grav avariate de impactul unei rachete Grom cu rază scurtă de acţiune. Nu se ştie deocamdată câte victime a provocat această lovitură.

În aceeaşi regiune Doneţk (est), cel puţin patru oameni - bărbaţi cu vârste cuprinse între 36 şi 38 de ani - au fost ucişi în oraşul Siversk în urma bombardamentelor ruseşti, a anunţat guvernatorul regional Vadim Filaşkin pe Telegram.

El a făcut apel la locuitorii rămaşi în Siversk să părăsească oraşul situat la numai 10 km vest de linia frontului. Siversk avea o populaţie de peste 10.000 de locuitori înainte de război.

Preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să revendice regiunile Lugansk, Doneţk (est), Zaporojie şi Herson (sud) pe care le-a anexat pe hârtie, dar care nu sunt ocupate în totalitate de Rusia.

Moscova controlează şi peninsula ucraineană Crimeea pe care a anexat-o prin încălcarea dreptului internaţional în 2014, aminteşte dpa.

Quarterly Report - Editia 4

Zelenski denunță un atac rusesc „extrem de brutal” cu rachete: ”Această slăbiciune nu este a noastră, ci a lumii” FOTO/VIDEO
Zelenski denunță un atac rusesc „extrem de brutal” cu rachete: ”Această slăbiciune nu este a noastră, ci a lumii” FOTO/VIDEO
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a anunțat, joi, 23 mai, un dublu atac rusesc cu 15 rachete asupra localităţii Liubotin şi a oraşului Harkov, în urma căruia au murit cel puțin...
Premierul Marcel Ciolacu: „România va continua să sprijine Ucraina cu toate puterile. Vom dejuca acest plan cinic al Rusiei”
Premierul Marcel Ciolacu: „România va continua să sprijine Ucraina cu toate puterile. Vom dejuca acest plan cinic al Rusiei”
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, 23 mai, într-un mesaj video adresat participanţilor la Black Sea and Balkans Security Forum, că va continua să sprijine Ucraina „cu toate...
#razboi ucraina rusia, #atac Rusia, #Zelenski, #ajutor Ucraina, #bombardamente Rusia, #razboi Ucraina , #stiri Volodimir Zelenski