Dublu dezastru pentru Rusia în războiul din Ucraina. Cât de mult l-a ajutat pe Putin lansarea unui număr record de rachete

Joi, 26 Mai 2022, ora 17:44
8593 citiri
Dublu dezastru pentru Rusia în războiul din Ucraina. Cât de mult l-a ajutat pe Putin lansarea unui număr record de rachete
Sistem de rachete Iskander captură YouTube

Campania de bombardamente a Rusiei în Ucraina nu l-a ajutat foarte mult pe preşedintele Vladimir Putin să câştige războiul, arată o analiză a revistei Newsweek.

Rusia a lansat în Ucraina mai multe rachete decât orice altă ţară în oricare alt conflict după al Doilea Război Mondial, record care, potrivit experţilor şi datelor obţinute de jurnaliști, sugerează că Moscova a eşuat în această ofensivă, potrivit EFE.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

În total, ”2.154 de rachete ruseşti au lovit oraşele şi comunităţile noastre în puţin peste două luni”, declarase săptămâna trecută preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. ”Bombardamentele ruseşti asupra Ucrainei nu încetează nici ziua, nici noaptea”, subliniase el.

Acest record mondial al Rusiei privind atacurile cu rachete a intervenit când Zelenski a declarat că ţara sa a doborât cel de-al 200-lea avion rusesc, un rezultat jenant pentru o forţă aeriană care este de 15 ori mai mare decât cea a Ucrainei, subliniază publicaţia, care a consultat experţi şi rapoarte ale serviciilor secrete pentru a pregăti acest articol.

Lipsa succesului în această campanie, potrivit surselor consultate, are la origine eşecul Rusiei de a-şi valorifica avantajul numeric covârşitor şi incapacitatea Moscovei de a-şi impune superioritatea aeriană pe cerul Ucrainei, precum şi diminuarea rezervelor de arme de precizie ghidate.

Forţele ruse au atacat aerodromuri şi poziţii de apărare antiaeriană în primele două zile ale invaziei, dar în majoritatea cazurilor nu au urmărit în continuare astfel de obiective.

Mica forţă aeriană a Ucrainei se afla în mare parte la sol, dar Kievul a avut oportunitatea de a se adapta, în special prin dispersarea rachetelor de apărare antiaeriană şi a celor lansate de soldaţi de la sol, ceea ce i-a asigurat aşa-numita ”superioritate aeriană a săracului”, aşa cum o calificase un expert pentru Newsweek.

Apoi, ameninţată de SAM (rachete sol-aer) ucrainene, Rusia a folosit din ce în ce mai puţine bombardiere dincolo de liniile frontului propriei armate, puţin peste 10% din numărul total de misiuni efectuate, potrivit cifrelor serviciilor de informaţii americane consultate de Newsweek.

Atacurile la distanţe mari împotriva aşa-numitelor ”ţinte strategice” au continuat, dar au fost efectuate printr-o combinaţie de rachete lansate de pe uscat, din aer şi de pe mare.

Avioanele de vânătoare şi bombardierele de atac, completate cu lansatoare terestre, nave şi submarine, care au lansat de asemenea rachete, au efectuat tirurile fără să intre vreodată în spaţiul aerian ucrainean.

Caracteristicile acestui conflict vor avea consecinţe în viitor, deoarece vor face posibilă evaluarea eficienţei utilizării diferitelor tipuri de rachete sau a controlului aerian de către aviaţie, printre altele, apreciază revista americană.

Pentru moment, o consecinţă involuntară a războiului aerian în Ucraina prefigurează un dublu dezastru pentru Moscova, insistă experţii: ”Nimeni care îşi poate permite altceva nu va dori să cumpere arme ruseşti în viitor. Rusia este al doilea cel mai mare exportator de arme din lume, după SUA, şi nimic în cursul războiului nu este de bun augur pentru viitorul său în acest domeniu”.

Liderul dintr-o țară NATO care l-a felicitat pe Putin, insistând să medieze negocierile cu Ucraina
Liderul dintr-o țară NATO care l-a felicitat pe Putin, insistând să medieze negocierile cu Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a "felicitat" luni pe omologul său rus, Vladimir Putin, pentru realegerea sa în fruntea ţării şi s-a oferit din nou să medieze în conflictul cu...
Noi dezvăluiri despre ajutorul militar masiv primit de Putin din Coreea de Nord: ”Numărul de containere a crescut de la 300 la circa 7.000”
Noi dezvăluiri despre ajutorul militar masiv primit de Putin din Coreea de Nord: ”Numărul de containere a crescut de la 300 la circa 7.000”
Coreea de Nord a expediat începând cu luna iulie circa 7.000 de containere cu arme în Rusia pentru războiul ei împotriva Ucrainei, a declarat luni, 18 martie, ministrul sud-coreean al...
#razboi ucraina rusia, #rachete Rusia, #Vladimir Putin presedinte Rusia , #Razboi Ucraina