Ucraina a provocat ”pierderi grele” Rusiei pe front în ultimele săptămâni. Anunțul șefului NATO

Luni, 27 Noiembrie 2023, ora 23:47
4719 citiri
Ucraina a provocat ”pierderi grele” Rusiei pe front în ultimele săptămâni. Anunțul șefului NATO
Soldați ucraineni FOTO Facebook/Volodimir Zelenski

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni, 27 noiembrie, că Ucraina continuă să provoace pierderi grele Rusiei după lupte printre cele mai intense de la începutul războiului, în februarie 2022, informează AFP.

”Ucrainenii au fost în măsură să provoace pierderi grele cotropitorilor ruşi, atât în termeni de soldaţi, cât şi în ceea ce priveşte capacităţile de luptă”, a declarat Stoltenberg în timpul unei conferinţe de presă, adăugând că aceste pierderi militare au avut loc în timpul ultimelor săptămâni.

De când Kievul şi-a lansat contraofensiva, în primăvară, nicio străpungere decisivă nu a fost realizată de forţele ucrainene, iar unele dintre statele aliate sunt îngrijorate.

Însă, pentru şeful NATO, ”chiar dacă linia frontului nu s-a mişcat”, forţele ucrainene au continuat să fie foarte eficace pe câmpul de luptă.

”Trebuie să facem diferenţa între faptul că linia frontului nu se mişcă în mod semnificativ şi faptul că au loc lupte foarte, foarte intense”, a explicat Stoltenberg.

Ucraina continuă să lupte ”curajos” şi ”noi continuăm să-i susţinem” (pe ucraineni), a subliniat el, adăugând că, în noiembrie, Germania şi Olanda au acordat de exemplu un ajutor în valoare de 10 miliarde de euro Kievului şi că aliaţii, printre care SUA, trimit mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a proteja civilii.

Kievul afirmă că a recucerit în urmă cu câteva săptămâni poziţii pe malul stâng al fluviului Nipru, în sudul Ucrainei. Ancorarea de poziţii ucrainene pe acest mal al Niprului, confirmată de bloggeri ruşi specializaţi, precum şi de experţi militari, ar putea constitui cea mai mare realizare a armatei ucrainene de luni de zile.

Întrebat cu privire la riscul ca Ucraina să fie constrânsă să negocieze cu Moscova în caz de reducere a sprijinului militar din partea Occidentului, Stoltenberg a reafirmat că revine Kievului ”să decidă ceea ce este acceptabil pentru a pune capăt războiului”.

”Responsabilitatea noastră este de a susţine Ucraina şi de a le permite (ucrainenilor) să elibereze atât teritoriu cât este posibil, şi de a-i pune în cea mai bună situaţie, atunci sau dacă negocierile vor începe”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Polonia va dezvolta un program de arme nucleare, dacă SUA refuză să ajute Ucraina. Avertismentul șefului diplomației de la Varșovia
Polonia va dezvolta un program de arme nucleare, dacă SUA refuză să ajute Ucraina. Avertismentul șefului diplomației de la Varșovia
Șeful diplomației poloneze, Radoslav Sikorsky, crede că Washingtonul își va dezamăgi aliații dacă nu continuă să ajute Ucraina. Însă membrii UE vor putea, cu siguranță, să predea...
NATO confirmă: Secretarul general Stoltenberg recunoaște dreptul Ucrainei de a lovi ținte în Rusia
NATO confirmă: Secretarul general Stoltenberg recunoaște dreptul Ucrainei de a lovi ținte în Rusia
Un oficial NATO a confirmat, pentru Financial Times, că Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susținut dreptul Kievului la autoapărare, inclusiv prin lovirea unor ținte militare...
#razboi ucraina rusia, #Jens Stoltenberg NATO, #pierderi Rusia, #ajutor militar Ucraina , #Razboi Ucraina