Majoritatea ucrainenilor vor ca Zelenski să rămână președinte până la finalul războiului

Marti, 18 Iunie 2024, ora 13:19
1817 citiri
Majoritatea ucrainenilor vor ca Zelenski să rămână președinte până la finalul războiului
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei Foto: CNN

Peste 70% dintre ucraineni sunt de părere că Volodimir Zelenski ar trebui să rămână președintele Ucrainei atâta timp cât legea marțială impusă de război rămâne în vigoare, reiese dintr-un sondaj făcut de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS).

În eventualitatea în care nu ar fi fost activată legea marțială, pe 31 martie ar fi trebuit să fie oragnizate alegeri prezidențiale în Ucraina, iar mandatul lui Zelenski s-ar fi terminat pe 20 mai, conform Interfax Ucraina.

Anumiți opozanți ai lui Zelenski îi contestă legitimitatea fiind de părere că actuala Constituție a Ucrainei nu prevede extinderea mandatului prezidențial sub legea marțială.

Astfel, Institutului de Sociologie a publicat un sondaj luni, 17 iunie, care scoate în evidență că între 65% și 74% dintre cetățenii ucraineni sunt de acord cu prelungirea mandatului lui Zelenski. Iar 22% dintre respondenți sunt de părere că el nu ar trebui să mai fie președinte.

De asemenea, 56% dintre ucraineni sunt aproape mulțumiți de activitățile lui Zelenski în poziția de președinte, și 37% sunt puțin mulțumiți sau deloc.

„Într-un sondaj anterior, realizat în septembrie 2023, 77% erau mulțumiți de președinte. Nivelul de aprobare a scăzut notabil, însă rămâne la un nivel ridicat”, susțin sociologii KIIS.

Tot din sondaj mai reiese că a scăzut foarte mult și procentul respondenților care-l admiră pe Zelenski, de la 33% în iulie 2022, la 8% în prezent. Chiar și așa, un procent de 69% dintre ucraineni au o poziție neutră sau pozitivă față de el.

Sondajul a fost făcut în perioada 26 mai-1 iulie, pe un eșantion de 2.011 de respondenți din mai multe zone controlate de Ucraina, cu o marjă de eroare de 2,4%.

Legea marțială a fost introdusă în Ucraina imediat după invazia Rusiei de pe data de 24 februarie 2022 și interzice explicit organizarea alegerilor prezidențiale, parlamentare sau locale.

Incendiu la o fabrică din Rusia după un atac cu dronă ucraineană FOTO/VIDEO
Incendiu la o fabrică din Rusia după un atac cu dronă ucraineană FOTO/VIDEO
Un atac cu dronă al Ucrainei a declanşat un incendiu la o fabrică care produce dispozitive şi componente electrice în oraşul Korenevo din regiunea rusă Kursk, a declarat marţi, 16 iulie,...
Locuințele bărbaților ucraineni care fug de război pot fi confiscate. Noile decizii luate la Kiev
Locuințele bărbaților ucraineni care fug de război pot fi confiscate. Noile decizii luate la Kiev
Dacă un bărbat ucrainean, care se sustrage serviciului militar, acumulează amenzi în valoare de peste 160 de mii de grivne (3.500 de euro) și nu le plătește, executorul poate începe să...
#razboi ucraina rusia, #sondaj, #popularitate, #Volodimir Zelenski presedinte Ucraina, #ucraineni, #legea martiala, #razboi , #Razboi Ucraina
  1. Furtuna de "urgență gravă" a făcut ravagii în București. Vijelia a lăsat în urmă zeci de copaci și stâlpi de iluminat doborâți FOTO
  2. Carambol violent în Ialomița. Cinci persoane, printre care și un minor, au fost rănite în urma impactului
  3. Avioane ținute în aer la Otopeni de o furtună violentă. De unde veneau aeronavele
  4. "Imperialul" Ferdinand a ajuns la închisoare pentru niște ceapă. Cum a încercat bulibașa să înșele un comerciant
  5. Cele mai multe cereri de despăgubire pentru zborurile anulate de Tarom nu sunt complete. Banii nu se pot transfera
  6. Consilierul lui Rareș Petru Achiriloaie (ANPDCA) a demisionat
  7. Adrian Cioroianu a devenit oficial suspect în dosarul dezvăluirii că Emilia Șercan analizează teza de doctorat a lui Mircea Geoană
  8. Mesaj Ro-Alert de urgență GRAVĂ pentru București. Ce recomandă autoritățile FOTO
  9. Elevi pedepsiți în genunchi pe asfaltul fierbinte: "Dacă se mai întâmplă vreodată, vă țin ore în șir! Stați acolo!" VIDEO
  10. Surpriză în dosarul Roșia Montană. Canadienii de la Gabriel Resources au obținut o decizie în defavoarea României