Cât mai trebuie să reziste Ucraina în fața rușilor: ”Au nevoie măcar de o victorie înainte de a fi forţaţi să intre în negocierile finale”

Miercuri, 09 Martie 2022, ora 09:43
10160 citiri
Cât mai trebuie să reziste Ucraina în fața rușilor: ”Au nevoie măcar de o victorie înainte de a fi forţaţi să intre în negocierile finale”
Rusia, disperată să obțină măcar o victorie FOTO iNexta

Ucraina trebuie să reziste în faţa atacului Rusiei pentru următoarele 7-10 zile pentru ca Moscova să nu poată revendica vreo victorie, a spus un înalt oficial guvernamental, în contextul în care peste două milioane de refugiaţi au fugit din calea celui mai mare asalt asupra unei ţări europene de după Al Doilea Război Mondial, relatează Reuters.

Potrivit lui Vadim Denisenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, Rusia este disperată să obţină măcar o victorie, de orice fel, şi că cele mai probabile ţinte sunt oraşul Mariupol şi capitala Kiev.

"Au nevoie măcar de o victorie înainte de a fi forţaţi să intre în negocierile finale", a scris Denisenko pe Facebook.

"Prin urmare, sarcina noastră este să rezistăm în următoarele 7-10 zile", a adăugat el.

Rusia a spus că va oferi coridoare umanitare miercuri pentru persoanele care fug din Kiev şi din alte patru oraşe ucrainene. Singurul coridor funcţional momentan este cel din oraşul Sumî, care s-a deschis marţi.

Aproximativ 5.000 de persoane au plecat cu autocarele marţi din acest oraş din nord-estul ţării după ce Moscova şi Kievul au convenit asupra coridorului, a spus guvernatorul general din Sumî, Dmitro Jiviţki.

Aproximativ 1.000 de maşini au putut de asemenea pleca, îndreptându-se spre oraşul Poltava, a precizat el, adăugând că acest coridor va continua să funcţioneze şi miercuri.

În acelaşi timp, Jiviţki a spus că zona rezidenţială din Sumî a fost bombardată în cursul nopţii şi că 22 de civili au murit într-un bombardament. El a declarat că este vorba de o "crimă în masă".

Moscova neagă că ar lua ca ţintă civili. Reuters precizează că nu a putut verifica incidentul din Sumî.

Ucraina a acuzat forţele ruse că au bombardat un alt coridor de evacuare, din Mariupol, în sudul ţării.

Mihail Mizinţev, şeful Centrului Naţional pentru Controlul Apărării din Rusia, a declarat, citat de agenţia de presă TASS, că forţele ruse "vor respecta un regim al tăcerii" începând cu ora 07.00 GMT pentru a permite trecerea în siguranţă a civililor care vor să plece din Kiev, Cernihiv, Sumî, Harkov şi Mariupol.

Reuters scrie că nu este clar dacă rutele propuse vor trece prin Rusia sau Belarus, condiţii respinse anterior de guvernul ucrainean.

Kremlinul susţine că acţiunile sale sunt o "operaţiune specială" pentru dezarmarea Ucrainei şi pentru înlăturarea liderilor acesteia, pe care îi numeşte "neonazişti". Ucraina şi aliaţii săi occidentali spun că acesta este un pretext lipsit de fundament şi că este vorba de un război care ridică îngrijorări în legătură cu un conflict mai mare în Europa.

Eveniment Quarterly Report

O rusoaică de 16 ani a dat de pâmânt cu o câștigătoare de Grand Slam la turneul de la Beijing
O rusoaică de 16 ani a dat de pâmânt cu o câștigătoare de Grand Slam la turneul de la Beijing
Rusoaica Mirra Andreeva, jucătoare venită din calificări la turneul WTA 1000 de la Beijing, a trecut la pas de Barbora Krejcikova, campioană în 2021 la Roland Garros. În fața tinerei de...
Universitatea Craiova s-a descătușat cu ultima clasată. Cine a fost omul meciului
Universitatea Craiova s-a descătușat cu ultima clasată. Cine a fost omul meciului
Echipa Universitatea Craiova a învins duminică, pe teren propriu, scor 5-1, formaţia FC Botoşani, într-un meci contând pentru etapa a 11-a din Superligă. Oltenii au deschis scorul prin...
#razboi ucraina rusia, #negocieri, #victorie , #Razboi Ucraina