Kremlinul semnalează că este gata să discute cu viitoarea administrație americană. Dar Trump ar putea considera că termenii Rusiei îl fac să pară inacceptabil de slab. De aceea, președintele american ales trebuie să facă mutarea secolului și să-l învingă pe Putin la negocieri și să-și impună sloganul ”America First” (America prima), susține expertul britanic John Lough, care dă verdictul.
Trump trebuie să-și demonstreze capacitatea de a face un acord cu Putin privind Ucraina, în care să-i ofere acestuia un motiv serios de a da înapoi de la condițiile sale.
Asta ar însemna ca Putin să piardă neutralitatea Ucrainei (și eventual să se mulțumească cu teritoriile ocupate în prezent), din cauza faptului că el nu poate avea un drept de veto asupra acestei probleme, iar Trump ar putea prezenta garanții de securitate solide Kievului și chiar o aderare la NATO, într-un timp scurt, potrivit Chatham House.
Nervozitatea liderilor ucraineni este de înțeles. De la realegerea lui Donald Trump, președintele rus Vladimir Putin a pregătit fără întârziere terenul pentru o discuție directă între SUA și Rusia cu privire la condițiile păcii în Ucraina - deși Kremlinul a dezmințit rapid informațiile apărute la sfârșitul săptămânii, potrivit cărora Trump ar fi vorbit recent la telefon cu Putin.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a depus eforturi hotărâte în ultimele luni pentru a-l convinge pe Trump că merită să se lupte pentru viitorul Ucrainei. Dar nu există niciun semn că mesajele sale au determinat o schimbare de opinie. Trump pare să nu aibă nicio simpatie pentru Ucraina și niciun interes pentru această țară - dincolo de împiedicarea angajamentelor suplimentare ale SUA pentru apărarea sa.
Din februarie 2022, SUA au furnizat Kievului un ajutor economic și militar în valoare de 175 de miliarde de dolari, aproximativ 7% din totalul cheltuielilor alocate apărării în această perioadă. Zelenski are motive reale să se teamă că Trump ar putea accepta condiții ale căror consecințe nu le înțelege pe deplin.
Trump consideră în mod clar Ucraina drept o oportunitate de a-și demonstra puterea în fața alegătorilor americani. Dacă îl poate aduce pe Putin la masa tratativelor și poate pune capăt unui război care, în opinia sa, nu servește niciunui scop poporului american, acest lucru îi va consolida, de asemenea, afirmația că poate preveni cel de-Al Treilea Război Mondial. Iar asta ar fi chiar mutarea secolului pentru Trump.
Putin nu a deviat de la obiectivele sale declarate la începutul invaziei la scară largă. Acestea sunt demilitarizarea Ucrainei și înlocuirea lui Zelenski și a guvernului său cu o conducere care acceptă dictatul Moscovei („denazificare”). Cea mai mare prioritate a lui Putin pentru discuții va fi asigurarea neutralității Ucrainei. Acest lucru va necesita un angajament ferm că Ucraina nu va adera la NATO în viitorul apropiat.
Putin va spera, de asemenea, să consolideze controlul Rusiei asupra peninsulei Crimeea prin obținerea recunoașterii anexării teritoriului ucrainean. Probabil că va cere controlul asupra acelor părți din regiunile Donețk și Lugansk care nu sunt încă ocupate de forțele ruse, poate schimbând teritoriile ocupate din Herson și Zaporojie cu teritoriul deținut de ucraineni în regiunea Kursk din Rusia. În cele din urmă, Putin va dori reducerea sancțiunilor.
Trump ar putea accepta cu ușurință aceste condiții. Dar, dacă va face acest lucru fără dovezi de flexibilitate reciprocă din partea lui Putin, va fi expus acuzațiilor de naivitate și slăbiciune ca negociator.
Trump ar putea trece cu ușurință peste afirmațiile că a fost depășit de Putin. Însă o acuzație că a fost un negociator slab i-ar jigni vanitatea și i-ar afecta imaginea în ochii factorilor de decizie chinezi - care îl vor urmări îndeaproape. Este corect să presupunem că Trump va dori să evite această percepție, deoarece a lucrat din greu pentru a crea impresia că China, Iranul și alții ar trebui să continue să se teamă de el în al doilea mandat.
Trump trebuie să ofere ceva solid Ucrainei, fără un veto rusesc
Prin urmare, Putin ar putea avea nevoie să ofere SUA un stimulent suficient de mare - un rezultat care să permită atât Washingtonului, cât și Moscovei să revendice un acord avantajos. Nu este clar ce ar putea propune Putin care să fie accesibil pentru el și să satisfacă agenda ”America First” a lui Trump.
Cu puțin timp înainte de alegeri, Trump a vorbit despre necesitatea de a „dezlipi” Rusia și China. Ideea că Putin ar putea ajuta Washingtonul îndepărtându-se de China este fantastică. Speranța de la Kiev este că Trump va recunoaște rapid că înțelegerea pe care ar dori să o încheie nu se va materializa, deoarece problemele subiacente și conexe - cum ar fi relațiile dintre Rusia și China - sunt mai complexe decât își imaginează el.
Singura consolare pentru ucraineni este că Kremlinul a fost dezamăgit de Trump în timpul primului său mandat, deoarece, în ciuda semnalelor sale prietenoase, nu au fost obținute rezultate majore. Administrația Trump a furnizat arme antitanc Ucrainei și s-a opus cu înverșunare construirii gazoductului Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania.
Un expert militar avertizează 4 țări din Europa: Vor fi țintele următoare ale lui Putin
În timp ce abordarea lui Trump de a negocia cu Moscova va fi probabil foarte personală, pregătirea discuțiilor va depinde în mare măsură de cei pe care îi va numi în funcții-cheie. Dar, mai devreme sau mai târziu, sloganurile de campanie se vor ciocni de realitate. Este probabil ca Trump să constate că Putin crede că are acum un avantaj în relațiile cu SUA, din cauza sentimentului său că Occidentul și-a pierdut dominația în afacerile globale.
După cum a arătat discursul președintelui rus de săptămâna trecută, el crede că istoria este ferm de partea Rusiei. Chiar dacă Trump ar accepta condițiile Kremlinului și ar prezenta rezultatul ca pe o victorie personală, nu este deloc sigur că Ucraina și unii dintre aliații săi europeni ar accepta fără rezerve rezultatul.
Un acord dezavantajos impus Ucrainei ar putea duce la continuarea războiului, chiar dacă la niveluri de intensitate mult mai scăzute, în absența sprijinului militar american. Un acord acceptabil pentru ucraineni va necesita garanții de securitate occidentale care să nu facă obiectul unui veto rusesc.
deep state nov 13
The enemy occupied Illinka and advanced in Dalne, near... Vezi tot
ukraina nu are nici o importanta pentru... Vezi tot