Este tot mai clar că războiul de peste 1.000 de zile al Rusiei din Ucraina nu poate fi oprit în doar 24 de ore, așa cum a promis președintele american ales. Dar un acord Trump-Putin are un pericol ascuns în spate: o înțelegere peste capul Ucrainei și Europei nu poate să însemne ceva solid. Riscul real este legat de concesiile făcute Rusiei de către SUA, lucruri care se pot întoarce împotriva Europei, în viitor. Fără garanții de securitate sigure din partea Occidentului, Ucraina și Europa pierd, iar Kremlinul se poate gândi la următorul atac asupra unei țări de pe continent.
Chiar dacă Trump reușește să ajungă la un acord cu președintele rus Vladimir Putin, ceea ce nu este deloc un lucru ușor, o pace fără Ucraina și Europa la bord nu rezolvă problema de bază a conflictului, potrivit Foreign Policy.
Putin va folosi dorința lui Trump de a ajunge la un acord pentru a extrage concesii din partea Statelor Unite, a diviza Occidentul și a submina sprijinul occidental pentru Ucraina. Acest lucru ar face mai ușor pentru Rusia să subjuge și să preia controlul politic asupra Ucrainei. Moscova s-ar reînarma, și-ar recupera puterea economică și ar pregăti viitorul atac asupra unei țări europene.
Adunarea NATO îi trimite o undă de șoc lui Putin: Rusia ar tremura la atacurile Ucrainei VIDEO
Miezul unui acord Trump-Putin ar putea include renunțarea sprijinului SUA pentru aderarea Ucrainei la NATO, angajamentul față de neutralitatea Ucrainei, recunoașterea anexărilor Rusiei în Ucraina, încetarea sancțiunilor și limitarea (sau încetarea) asistenței militare și de altă natură pentru Ucraina.
În schimb, Rusia s-ar putea angaja la o încetare a focului și la oprirea atacurilor cu rachete și drone asupra Ucrainei. O zonă demilitarizată de-a lungul liniei actuale ar separa forțele.
Nu este departe de a fi evident că Putin ar accepta un astfel de acord, având în vedere obiectivele sale de anvergură și declarate de a subjuga Ucraina. Dar Rusia ar putea accepta din motive tactice — să-și consolideze câștigurile teritoriale, precum și să-și rearmeze și să-și reconstituie forțele, astfel încât să poată ataca din nou Ucraina în câțiva ani.
Este absolut posibil ca Putin și Trump să nu ajungă la un acord. Putin are obiceiul de a-și forța mâna în negocieri făcând cereri ciudate, ajungând adesea să nu obțină niciun acord.
Chiar dacă lui Trump îi pasă puțin de substanța unui acord, acceptarea tuturor cererilor lui Putin l-ar face pe Trump să pară slab și ar pregăti Ucraina pentru un eșec jenant în timpul administrației sale.
Dacă Putin respinge un acord, Trump – mereu cu teama de a nu părea slab – ar putea încerca să pună presiuni suplimentare asupra lui Putin pentru a se răzgândi. Trump ar fi interesat să împiedice o victorie totală a Rusiei în Ucraina, care ar putea fi văzută drept Afganistanul lui Trump.
De asemenea, este posibil să ne imaginăm un scenariu în care Trump intensifică asistența militară pentru Ucraina și ridică în continuare restricțiile privind utilizarea armelor occidentale pentru a lovi Rusia. Alterând echilibrul de putere pe câmpul de luptă, Trump ar încerca să creeze condițiile pentru un acord.
Problema pentru Trump este că un acord cu Putin peste capetele Ucrainei și Europei nu este o înțelegere prea mare. Chiar dacă Washingtonul renunță la sprijinul pentru viitoarea aderare a Kievului la NATO și susține în schimb neutralitatea, Ucraina și Europa s-ar putea să nu o accepte neapărat.
Dacă Ucraina și Europa resping un acord Trump-Putin, luptele vor continua, anexările Rusiei vor rămâne nerecunoscute de Kiev și de majoritatea țărilor europene, iar apartenența la NATO nu va fi deocamdată pe masă.
asa ca iuropa se spala pe cap cu conflictul. Vezi tot
Chiar va imaginati ca Trump... Vezi tot