Actuala ordine mondială, nepregătită să prevină o agresiune armată, de tipul celei practicate de Rusia asupra Ucrainei

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Marti, 24 Mai 2022, ora 19:47
3560 citiri

Una dintre justificările/scuzele/explicațiile pentru care Putin al Rusiei a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022, ar fi fost, după propriile sale declarații, preluate cu emfază de avocații săi voluntari, din mass media internațională: faptul că Occidentul, în frunte cu Statele Unite, a refuzat constant să discute măcar propunerile rusești de schimbare a ordinii mondiale.

Acestea în esență vizau revenirea la ordinea mondială multipolară, cu sfere de influență în jurul fiecărui pol și cu state de mai multe ranguri, unde cele de rang mic fac doar ce le spun statele de rang înalt).

În decembrie trecut, noi am propus semnarea unui tratat cu garanții de securitate. Rusia a insistat ca Vestul să țină [cu noi] un dialog onest, în căutarea de soluții care să aibă sens și să permită compromisul, precum și să ia în seamă interesele fiecăruia. Totul în zadar”, spunea Putin, la 9 mai, de la tribuna defilării.

Într-un fel, Putin avea și are dreptate. Actuala ordine mondială (instituită la nivel global prin Organizația Națiunilor Unite, iar la nivel regional prin Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) nu este în măsură să prevină o agresiune armată, de tipul celei practicate de Rusia asupra Ucrainei.

Așa cum nu e capabilă să pună capăt vreunei agresiuni, ori vreunui conflict armat, în care unul dintre actorii implicați este o putere nucleară, ce amenință/șantajează cu apelul la arsenalul său, dacă nu e lăsată să agreseze și să agraveze conflictul, după propriul său chef. Așa cum dovedește concret și prezent Rusia.

Ceea ce face ca instituțiile prin care se edifică actuala ordine mondială să fie relevante doar pentru alte activități, cum sunt cele economice, culturale, climaterice, de sănătate, instituții care se exprimă prin recomandări și rezoluții, fără niciun instrument de ordine mondială efectivă. Și fără vreo consecință în domeniul securității internaționale.

De aceea este imperios necesar ca ideea unei ordini mondiale nu neapărat noi, dar cu siguranță revăzută și reparată în disfuncționalitățile sale actuale să fie de pe acum pe agenda de lucru a comunității internaționale, în contextul războiului Rusiei în Ucraina și al problemelor care rezultă și vor rezulta din acest război.

Adică, agenții și instituțiile specifice curentei ordini mondiale, atât la nivel mondial, cât mai ales în Europa, au o șansă punctuală în timpul istoric, să se autoevalueze și să se repare din interior, ori să se piardă în irelevanță.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Citeste si:
Putin va părăsi Rusia pentru prima oară de la invadarea Ucrainei. În ce țări va merge
Putin va părăsi Rusia pentru prima oară de la invadarea Ucrainei. În ce țări va merge
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, urmează să aibă prima de plasare în afara țării de când a început războiul din Ucraina. Putin se va deplasa în cursul săptămânii viitoare în...
De ce se grăbea Putin, cu toată coloana oficială, în toiul nopții să ajungă la Kremlin VIDEO
De ce se grăbea Putin, cu toată coloana oficială, în toiul nopții să ajungă la Kremlin VIDEO
Un clip video în care apare coloana prezidențială de mașini a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, a devenit viral pe Telegram. Mașinile au fost surprinse îndreptându-se spre Kremlin...