Ucraina solicită aderarea la UE într-un moment în care Rusia a atacat-o într-un război neprovocat. Comisia Europeană urmează să își prezinte avizul cu privire la cererea Ucrainei la mijlocul lunii iunie, urmat de o decizie a Consiliului European din 23-24 iunie.
În timp ce opinia publică din întreaga UE a susținut în mare măsură aderarea Ucrainei, pozițiile oficiale rămân împărțite între un sprijin puternic, în principal în statele membre estice, și o poziție mai rezervată în alte părți.
O analiză Centrului Internațional pentru Apărare și Securitate din Estonia, Steven Blockmans și Kristi Raik susțin că Consiliul European ar trebui să acorde Ucrainei un statut adecvat de „țară candidată” în iunie și discută modalități de a răspunde preocupărilor legate de pregătirea Ucrainei, capacitatea proprie de absorbție a UE și lecțiile învățate din Balcanii de Vest.
Analiza susține că o perspectivă clară a aderării pentru Ucraina a devenit o necesitate geopolitică. Aceasta poate pune capăt ambiguității strategice care a făcut Ucraina vulnerabilă în fața aspirațiilor Rusiei de a-și restabili sfera de influență. De asemenea, poate oferi un semnal puternic că agresiunea Rusiei nu a dat roade.
Ucraina este calificată în mod obiectiv pentru statutul de țară candidată, având în vedere anii săi de implementare progresivă a Acordului de Asociere din 2014, ale cărui capitole sunt practic aceleași cu procedurile de aderare, notează autorii analizei.
UE trebuie să dezvolte un proces de aderare în etape pentru a permite integrarea politică, financiară și instituțională progresivă a țărilor candidate la UE. Noua abordare poate lega mai ferm țările candidate în procesele de reformă interne autentice.
Procedurile de extindere revizuite oferă o modalitate de a îmbrățișa atât Balcanii de Vest, cât și solicitanții est-europeni, unind astfel aceste două regiuni în scopul politicilor UE. Aceasta ar fi o schimbare majoră de doctrină.
O nouă Comunitate Geopolitică Europeană, propusă de președintele Consiliului European, Charles Michel, ar trebui să fie complementară procesului care duce la aderarea deplină la UE, nu o alternativă la acesta. Noul organism ar putea cuprinde întreaga Europă, excluzând dictaturile Rusiei și Belarusului, mai explică autorii.
si motivul izbucnirii acestui razboi a fost chiar aderarea Ukrainei la NATO... Vezi tot