Administrația Trump: „Crimeea e pierdută”. Semnal dur pentru Zelenski în conflictul din Ucraina

Sambata, 09 Noiembrie 2024, ora 18:25
11873 citiri
Administrația Trump: „Crimeea e pierdută”. Semnal dur pentru Zelenski în conflictul din Ucraina
Volodimir Zelenski și Donald Trump FOTO X/@media_laina

Un consilier al președintelui-ales al SUA, Donald Trump, a declarat că viitoarea administrație se va axa mai degrabă pe negocierea de pace în Ucraina decât pe sprijinirea Kievului pentru recâștigarea teritoriilor ocupate de Rusia, potrivit BBC.

Bryan Lanza, consultant politic apropiat de Trump, a afirmat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski va trebui să prezinte „o viziune mai realistă asupra unui plan de pace”. „Dacă Zelenski ne spune că pacea va fi posibilă doar dacă va obține Crimeea, ar arăta o lipsă de realism”, a subliniat Lanza.

Consilierul, care îl sfătuiește pe Trump încă din campania din 2016, a indicat că recucerirea Crimeei este „nerealistă” și nu reprezintă un obiectiv al Statelor Unite. „Dacă prioritatea ta este să recucerești Crimeea și ai nevoie de sprijinul militar al SUA, vei fi pe cont propriu”, a adăugat el, scrie Digi24.

Lanza nu a menționat nimic despre zonele din estul Ucrainei, precum Donețk și Luhansk, dar mesajul sugerează o schimbare semnificativă în abordarea americană față de conflictul din Ucraina, punând accentul pe soluții diplomatice în detrimentul sprijinului militar direct pentru recuperarea teritoriilor.

Viziunea lui Trump pentru pace

Lanza a mai declarat că are un respect enorm pentru poporul ucrainean, descriindu-l ca având o inimă de leu. Dar a spus că prioritatea SUA este „pacea și oprirea crimelor”.

„Ceea ce vom spune Ucrainei este: știți ce vedeți? Ce vedeți este o viziune realistă pentru pace. Nu este o viziune pentru victorie, ci este o viziune pentru pace. Și să începem să avem o conversație sinceră”, a spus el.

Este de așteptat ca Trump să se ocupe de discuțiile de pace cu un cerc restrâns de consilieri, odată ajuns în funcție.

Un consilier din Consiliul Național de Securitate, care a lucrat anterior sub conducerea lui Trump, a declarat miercuri, sub protecția anonimatului, pentru The Wall Street Journal: „Oricine - indiferent cât de senior este în cercul lui Trump - care pretinde că are o viziune diferită sau o fereastră mai detaliată în legătură cu planurile sale privind Ucraina pur și simplu nu știe despre ce vorbește”.

S-a spus că fostul președinte „își dă propriile telefoane în materie de problemele de securitate națională” și are de dat multe în acest moment. Trump a vorbit cu Zelenski după victoria sa în alegeri, miliardarul Elon Musk luând, de asemenea, parte la convorbire.

O sursă din cadrul biroului prezidențial al Ucrainei a declarat pentru BBC că „discuția lungă și bună” dintre Zelenski și Trump a durat „aproximativ o jumătate de oră”.

„Nu a fost chiar o discuție pentru a vorbi despre lucruri foarte substanțiale, dar în general a fost foarte o convorbire caldă și plăcută”, a declarat sursa ucraineană.

Opozanții democrați ai lui Trump l-au acuzat că este apropiat de președintele rus Vladimir Putin și spun că abordarea sa față de război echivalează cu o capitulare a Ucrainei care va pune în pericol întreaga Europă.

Luna trecută, Zelenski a prezentat parlamentului ucrainean un „plan de victorie” care includea refuzul de a ceda teritoriile și suveranitatea Ucrainei.

În timpul campaniei sale electorale, Trump a declarat în mod repetat că ar putea pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina „într-o zi”, dar nu a oferit niciodată detalii suplimentare.

Arme contra negocieri de pace

Un document scris de doi dintre foștii săi șefi ai securității naționale în luna mai recomanda ca SUA să continue furnizarea de arme, dar să condiționeze sprijinul de intrarea Kievului în discuții de pace cu Rusia. Ucraina nu ar trebui să renunțe la speranțele sale de a-și recupera întregul teritoriu de sub ocupația rusă, dar ar trebui să negocieze pe baza liniilor de front actuale, se arată în document.

La începutul acestei săptămâni, Putin l-a felicitat pe Trump pentru victoria sa în alegeri și a declarat că afirmația lui Trump că poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina „merită cel puțin atenție”.

Lanza a criticat, de asemenea, sprijinul pe care administrația Biden-Harris și țările europene l-au acordat Ucrainei de la invazia la scară largă a Rusiei în februarie 2022. „Realitatea de pe teren este că statele europene și președintele Biden nu au oferit Ucrainei capacitatea și armele necesare pentru a câștiga acest război chiar de la început și nu au reușit să ridice restricțiile pentru ca Ucraina să câștige”, a declarat el.

La începutul acestui an, Camera Reprezentanților din SUA a aprobat un pachet de ajutor militar în valoare de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, pentru a ajuta la combaterea invaziei Rusiei.

SUA au fost cel mai mare furnizor de arme către Ucraina - între februarie 2022 și sfârșitul lunii iunie 2024, a livrat sau a angajat arme și echipamente în valoare de 55,5 miliarde de dolari (41,5 miliarde de lire sterline), potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială, o organizație germană de cercetare.

Trump consideră prioritară rezolvarea conflictului din Ucraina. Ce spune despre războiul din Gaza
Trump consideră prioritară rezolvarea conflictului din Ucraina. Ce spune despre războiul din Gaza
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că, dintre multiplele crize aflate în desfăşurare în lume, prioritatea sa va fi rezolvarea problemei Ucrainei cu Rusia, într-un interviu...
Cum a păcălit Putin Statele Unite: Metodă simplă, "ajutor" american pentru armata Rusiei, fără știrea SUA
Cum a păcălit Putin Statele Unite: Metodă simplă, "ajutor" american pentru armata Rusiei, fără știrea SUA
De când SUA și aliații săi au impus sancțiuni Rusiei în urma invaziei Ucrainei, oficialii occidentali au fost frustrați de capacitatea continuă a Moscovei de a pune mâna pe tehnologiile...
#razboi Ucraina, #Trump , #Razboi Ucraina
  1. Studenții Politehnicii București suferă de frig în cămine: „Afectează grav sănătatea și procesul educațional”
  2. Calendar de Crăciun cu ciocolată, retras dintr-un mare lanț de magazine. Produsele pot fi returnate și fără bon fiscal
  3. Taxa aberantă care stârnește indignare. O primărie vrea să le ia câte 540 de lei pe an proprietarilor de mașini care nu au loc de parcare
  4. Justiţia din New York se opune anulării unor condamnări penale şi civile ale lui Trump
  5. Procurorii cer arest preventiv pentru primarul din Crevedia, acuzat de trafic de persoane, după ce a exploatat un bărbat cu handicap
  6. Bulgaria amenință Rusia cu interzicerea tranzitului de gaze către restul Europei. Care este problema plăților Gazprom
  7. Mașină lovită de tren la trecerea cu barieră. Cel puțin un rănit și două trenuri blocate VIDEO
  8. "Otrava" servită în restaurante. Preparatul care are până la 14 aditivi și 40 de grame de sare la o singură porție STUDIU
  9. Investigație DNA la primăria Iași. Ancheta vizează tone de cărbune cumpărate la suprapreț
  10. Vine iarna adevărată! Meteorologii anunță temperaturi foarte scăzute și ninsoare