Adunarea Parlamentară a NATO, care s-a desfășurat la Montreal în Canada, a trimis o undă de șoc lui Vladimir Putin, prin adoptarea rezoluției numărul 494 din 25 noiembrie 2024. Aceasta conține câteva puncte foarte importante pentru a ”contracara acțiunile ostile ale Rusiei”, printre care și apelul către conducerea alianței de a oferi Ucrainei și rachete Tomahawk cu rază intermediară de acțiune. Armele dacă ar fi trimise Kievului, atunci Rusia ar tremura la atacurile venite din țara vecină.
Rachetele americane tip Tomahawk pot lovi ținte până la distanțe de 2.500 de kilometri, iar Moscova ar fi atunci în raza de acțiune a Ucrainei. Potrivit deputatului ucrainean și șef al delegației ucrainene la Adunarea Parlamentară a NATO, Yehor Cherniev, rezoluția adoptată cere rachete balistice cu rază de acțiune de 1.000 până la 5.500 de kilometri, inclusiv sisteme precum Tomahawk, capabile să lovească în profunzime Rusia, potrivit Defense.
Rezoluția 494 a Adunării Parlamentare a NATO se concentrează pe măsurile pe care Alianța trebuie să le ia pentru a „contracara acțiunile ostile ale Rusiei”, îndeamnă să se asigure că Ucraina devine cel de-al 33-lea membru al Alianței cât mai curând posibil, iar printre alte rânduri:
„Oferiți Ucrainei toate mijloacele, inclusiv rachete cu rază medie de acțiune, pentru a se apăra și a descuraja alte agresiuni”. Apelul pentru furnizarea noii capacități de rachete de precizie de rază mai lungă este privit ca o modalitate de a „crește prețul” cooperării dintre Rusia și Coreea de Nord în agresiunea lor împotriva Ucrainei și un mijloc pentru forțele ucrainene de a apăra țara de amenințarea emergentă.
O țară din Europa îl izbește în plin pe Putin: După 50 de ani de afaceri, închide ușa Rusiei
Rezoluția recunoaște, de asemenea, dreptul Ucrainei de a lovi obiecte militare legitime pe teritoriul agresorului, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU. Ar putea părea un pas puternic în retorica NATO cu privire la mijloacele necesare pentru a ajuta Ucraina, dar aspectul practic al furnizării efective de rachete din această clasă atenuează optimismul cu privire la această perspectivă.
În primul rând, Adunarea Parlamentară a NATO nu este tocmai NATO, nu este organismul său de conducere sau de decizie, ci o organizație independentă separată care oferă o platformă pentru membrii parlamentului din întreaga Alianță pentru a discuta politicile și a cere statelor NATO să ia decizii specifice.
Cu toate acestea, un astfel de îndemn public și direct la acțiune anunță schimbări în politici. În noiembrie 2022, chiar această adunare a declarat Federația rusă țară teroristă, iar în mai 2024 a îndemnat să ridice restricțiile asupra atacurilor Ucrainei în interiorul teritoriului rus.
O altă problemă este că nu există rachete cu rază medie de acțiune pe care NATO le poate oferi, cu excepția Tomahawk, care sunt operate doar de SUA și Regatul Unit. Forțele armate britanice au comandat un total de 214 rachete pentru navele și submarinele lor din 1995, o parte fiind folosită în diferite operațiuni. Restul arsenalului Tomahawk se află în Statele Unite, iar chiar viitorii operatori ai rachetelor - Australia și Japonia - nu fac parte din NATO.
Cherniev speră, de asemenea, că rezoluția va oferi o bază legală pentru decizii ulterioare privind furnizarea de astfel de arme. Cherniev a reamintit că, în sesiunea precedentă, delegația ucraineană a ridicat problema folosirii armelor occidentale pentru lovituri pe teritoriul Rusiei. Recent, SUA, Marea Britanie și Franța au dat undă verde unor astfel de acțiuni. „Sperăm într-o decizie pozitivă și de această dată”, a adăugat el.
La sfârșitul lunii octombrie, președintele Volodimir Zelenski a confirmat că cererea pentru rachete Tomahawk este inclusă în anexele clasificate ale planului de victorie. Acestea sunt rachete de croazieră multifuncționale concepute atât pentru misiuni strategice, cât și tactice.
Ele sunt lansate în principal de pe platforme submarine și de suprafață, deși familia Tomahawk include și rachete care pot fi lansate de pe platforme terestre și aeriene. Rachetele zboară la altitudini extrem de scăzute și au fost folosite în toate operațiunile militare majore care au implicat SUA de la introducerea lor în 1983.
dep state nov 27
The enemy captured Daryino and advanced near Toretsk, Petrivka,... Vezi tot