Zeci de țări scot pe piață petrol suplimentar din rezervele de urgență pentru combaterea crizei energiei. Anunțul AIE

Vineri, 01 Aprilie 2022, ora 20:59
2958 citiri
Zeci de țări scot pe piață petrol suplimentar din rezervele de urgență pentru combaterea crizei energiei. Anunțul AIE
Rusia este al treilea mare producător de petrol din lume și cel mai mare exportator FOTO Pixabay

Tările membre ale Agenției Internațională pentru Energie (AIE) au decis vineri, 1 aprilie, să scoată pe piață petrol suplimentar din rezervele de urgență pentru atenuarea efectelor crizei energiei provocate de războiul din Ucraina, potrivit CNN.

Detalii despre cantitățile și calendarul acestei acțiuni de urgență vor fi făcute publice săptămâna viitoare.

Într-un comunicat, AIE a transmis că miniștrii energiei din cele 31 de țări membre ”își reiterează îngrijorarea cu privire la impactul asupra securității energetice al acțiunilor flagrante ale Rusiei și și-au exprimat sprijinul pentru sancțiunile impuse de comunitatea internațională drept răspuns”.

Rusia exportă aproximativ 5 milioane de barili pe zi de țiței, reprezentând aproximativ 12% din comerțul mondial, potrivit AIE.

”Perspectiva unor întreruperi pe scară largă a producției de petrol din Rusia amenință să creeze un șoc global în ceea ce privește aprovizionarea cu petrol”, se mai arată în comunicat.

În plus față de eliberarea de țiței din rezervele strategice, consiliul de conducere al AIE recomandă guvernelor și consumatorilor ”să mențină și să intensifice eforturile de conservare și economisire a energiei”.

În prezent, Rusia este al treilea mare producător de petrol din lume și cel mai mare exportator.

Aceasta este a cincea oară în istoria AIE când agenția ia o decizie coordonată de a recurge la stocurile de urgență, potrivit Digi24.

Anunțul AIE a venit la o zi după decizia istorică a SUA privind retragerea unei cantități record de petrol din rezerva strategică a țării.

Anunțul făcut vineri de președintele american

Vineri, preşedintele american a promis vineri că ”peste 30 de ţări” vor urma exemplul SUA şi vor elibera petrol din rezervele lor strategice pentru a diminua preţul petrolului şi al produselor derivate.

”În această dimineaţă, peste 30 de ţări s-au regăsit la o reuniune internaţională şi au decis să pună pe piaţă zeci de milioane de barili de petrol suplimentari”, a spus Biden, făcând referire la iniţiativa AIE.

Biden a pus creșterea preţurilor pe seama preşedintelui rus, Vladimir Putin, pentru invazia Rusiei în Ucraina, dar, pe de altă parte, a criticat şi industria petrolieră americană pentru acumularea unor profituri imense fără a investi în producţie.

Grupul OPEC+, ce reuneşte ţările Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi zece producători, inclusiv Rusia, a convenit joi doar asupra unei creşteri modeste a producţiei, respingând din nou apelurile pentru o sporire mai substanţială a extracţiei pentru a diminua cotaţiile petrolului.

Preţul barilului de petrol Brent a atins 139 de dolari pe 7 martie, un record după criza financiară din 2008. După anunţul lui Biden despre eliberarea unei cantităţi masive de petrol din rezervele strategice, această cotaţie a ajuns vineri în jurul a 100 de dolari.

Momentul când un avion militar rusesc în flăcări se prăbuşeşte în mare, în largul Crimeei. Ar fi fost doborât din greșeală VIDEO
Momentul când un avion militar rusesc în flăcări se prăbuşeşte în mare, în largul Crimeei. Ar fi fost doborât din greșeală VIDEO
Un avion militar rusesc s-a prăbuşit joi, 28 martie, în largul peninsulei ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în 2014, a anunțat guvernatorul instalat de către Moscova, relatează AFP....
Noua armă cu sistem de ghidare pe care ar fi folosit-o rușii la ultimele atacuri din Harkov. „Ceva între o bombă aeriană şi o rachetă”
Noua armă cu sistem de ghidare pe care ar fi folosit-o rușii la ultimele atacuri din Harkov. „Ceva între o bombă aeriană şi o rachetă”
Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul Ucrainei, în care a murit cel puţin o persoană, au...
#razboi Ucraina, #Agentia Internationala pentru Energie, #AIE, #rezerve petrol, #Joe Biden , #stiri internationale