Ambasadorul rus la Londra dă asigurări că Rusia are „resurse enorme” și că Ucraina nu va învinge. „Nici măcar nu am început să luptăm serios”

Duminica, 28 Mai 2023, ora 19:31
4482 citiri
Ambasadorul rus la Londra dă asigurări că Rusia are „resurse enorme” și că Ucraina nu va învinge. „Nici măcar nu am început să luptăm serios”
Ambasadorul rus în Regatul Unit, Andrei Kelin FOTO interfax.com

Ambasadorul rus în Regatul Unit, Andrei Kelin, dă asigurări, într-un interviu acordat BBC, că Moscova dispune de ”resurse enorme” şi că Rusia ”încă nu a început să ia în serios” conflictul cu Ucraina, un mod de a-şi reafirma forţa şi capacitatea de a învinge, în timp ce Kievul anunţă că pregăteşte o contraofensivă.

”Este o greşeală uriaşă, plină de idealism, să se creadă că Ucraina va învinge”, atacă el în acest interviu, acordat sâmbătă, în contextul în care Kievul anunţă de mai multe luni că pregăteşte o contraofensivă.

”Rusia este de 16 ori mai mare ca Ucraina. Dispunem de resurse enorme şi nici măcar nu am început să luptăm serios”, dă el asigurări.

Declaraţiile sale ridică semne de întrebare, în contextul în care ruşii înregistrează pierderi grele, iar şeful grupării paramilitare wagenr Evgheni Prigojin nu a ezitat să deplângă în mod public o lipsă de muniţie în ultimele luni.

Ambasadorul rus ameninţă, în contextul în care nu se vede un sfârşit al confrunătrilor armate, că acest conflict poate intra într-o ”nouă dimensiune”.

Durata confruntărilor armate aflate în curs va depinde, estimează Andrei Kelin, de ”eforturile întreprinse de către statele membre NATO, şi anume de Regatul Unit, de a contribui la o escaladare a războiului”.

”Mai devreme sau mai târziu, această escaladare ar putea să ia o nouă dimensiune, de care noi nu avem nevoie şi pe care nu o vrem. Noi putem face mâine”, a subliniat el, în pofida faptului că, în prezent, nu sunt avute în vedere negocieri de pace.

El acuză Ucraina de faptul că a lansat acest conflict, pe care-l cataloghează drept o simplă ”operaţiune militară specială”, şi dă asigurări că ”nu vom dace decât să apărăm pământurile care se află sub controlul nostru şi să-i ajutăm pe ruşii care trăiesc acolo. Suntem pe cale să reconstruim Donbasul”.

Andrei Kelin face aceste declaraţii după ce oficali de la Kiev au sugerat că o contraofensivă ucarineană este iminentă.

”A venit timpul să luăm ceea ce ne apaţine”, a declarat enigmatic sâmbătă, pe Telegram, comandantul-şef al Forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi.

Un consilier prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak, a declarat sâmbătă cotidianului britanic The Guardian că primele operaţiuni preliminare ale contraofensivei ucrainene au început.

Secretarul Consiliului Securităţii Naţionale ucrainene, Oleksii Danilov, a declarat BBC că Ucraina este pregătită să-şi lanseze contraofensiva, însă fără să anunţe o dată în acest sens.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat duminică Occidentul că ”se joacă cu focul”, după ce Statele unite au dat undă verde unor viitoare livrări Kievului a unor avioane americane de vânătoare de tip F-16

Eveniment Quarterly Report

Discursul rudimentar al ministrului rus de Externe, după ce a evitat să-l asculte pe Zelenski la ONU. Occidentul, "un imperiu al minciunii"
Discursul rudimentar al ministrului rus de Externe, după ce a evitat să-l asculte pe Zelenski la ONU. Occidentul, "un imperiu al minciunii"
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a acuzat occidentul că "luptă direct" împotriva Rusiei în Ucraina. "Puteţi să-i spuneţi cum vreţi, dar ei se luptă cu noi, se luptă direct cu...
Imagini inedite cu Vladimir Putin când făcea primii pași în politică. Vacanța în Finlanda petrecută cu șeful său VIDEO
Imagini inedite cu Vladimir Putin când făcea primii pași în politică. Vacanța în Finlanda petrecută cu șeful său VIDEO
Imagini video inedite cu Vladimir Putin pe când era doar un umil funcționar public la Sankt Petersburg, purtând o tunsoare mai lungă și jucând tenis de masă, într-o vizită în Finlanda la...
#razboi Ucraina, #Rusia, #operatiune militara speciala, #ambasador Rusia , #Razboi Ucraina