După ce a criticat ”isteria militară” din România, ambasadorul Rusiei la București taxează și Chișinăul: ”Un delir febril”

Miercuri, 07 Februarie 2024, ora 18:48
3497 citiri
După ce a criticat ”isteria militară” din România, ambasadorul Rusiei la București taxează și Chișinăul: ”Un delir febril”
Valeri Kuzmin FOTO Ambasada Rusiei la București

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a criticat miercuri, 7 februarie, declaraţiile făcute de noul ministru de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popşoi, care a vorbit într-un interviu acordat presei din România despre războiul hibrid pe care Moscova îl duce în ţara sa.

Mihai Popşoi este pus pe lista persoanelor care au interdicţie de a intra pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Întrebat cum vede această situaţie şi ce urmări ar putea avea asupra relaţiilor diplomatice bilaterale, Valeri Kuzmin a spus că „această întrebare trebuie adresată înaltelor autorităţi de la Chişinău: Din ce motiv l-au ridicat la rang de ministru de Externe pe acest politician? Caută mai multe probleme şi complicaţii sau doresc să restabilească tradiţionale relaţii economice pragmatice ce ar putea să reîncălzească atmosfera relaţiilor bilaterale?”, a comentat ambasadorul, într-un briefing de presă.

După ce a fost numit în funcţia de ministru de Externe, la sfârşitul lunii trecute, Mihai Popşoi a declarat că este interesat să vadă cum va reacţiona Moscova la numirea sa. Federaţia Rusă l-a pus pe lista persoanelor indezirabile, în august 2023, când era vicepreşedinte al Parlamentului şi vicepreşedinte al partidului de guvernământ, Acţiune şi Solidaritate (PAS).

„Sunt curios şi eu să văd cum va reacţiona Kremlinul, Ministerul de Externe rus. Este decizia lor, îi priveşte. (…) În calitate de ministru de Externe este o cutumă internaţională de-a lungul istoriei că diplomaţii, în pofida tuturor divergenţelor, mereu trebuie să găsească modalitatea să dialogheze şi trebuie să aibă acest drept, inclusiv din punct de vedere legal. Care va fi decizia autorităţilor de la Moscova nu am cum să ştiu. Cert este că Republica Moldova va sta ferm în continuare pe aceeaşi poziţie - vom sprijini prietenii şi vecinii noştri ucraineni împotriva acestei agresiuni barbare, aşa cum nu s-a mai văzut în Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial”, a declarat Mihai Popşoi, citat de NewsMaker.

Întrebat dacă ştie cine întocmeşte listele cu persoanele sancţionate de Rusia şi după ce principii, ministrul moldovean de Externe a spus că „nu are de unde să ştie”, dar a menţionat că „probabil” un „rol” l-ar putea avea Ministerul de Externe rus sau Serviciile de Securitate ruse.

Declaraţiile lui Mihai Popşoi au fost redate inclusiv de presa pro-Kremlin de la Moscova. Agenţia de stat rusă RIA a scris, cu referire la „o sursă de la Moscova”, că „interesul noului ministru de Externe al Moldovei, Mihai Popşoi, de a ridica interdicţia de intrare în Federaţia Rusă poate însemna pregătirea unei vizite la Moscova, pentru îmbunătăţirea relaţiilor”.

Noul şef al diplomaţiei de la Chişinău a ales însă Bucureştiul ca destinaţie a primei sale deplasări externe. Cu această ocazie, el a vorbit, marţi, într-un interviu pentru Digi24, despre ameninţarea războiului hibrid pe care Moscova îl poartă în Republica Moldova. În mare parte, dezinformarea şi temerile din societatea moldoveană sunt „rezultatul unui război hibrid, al unor tactici informaţionale, care dinamitează dezbaterea publică şi încearcă să inducă narative care sunt pe contrasens cu interesul naţional şi interesul public al cetăţenilor Republicii Moldova”, a spus Mihai Popşoi.

Comentând afirmaţiile noului şef al diplomaţiei de la Chişinău despre războiul hibrid cu care Moscova ar viza Moldova, ambasadorul Valeri Kuzmin a spus, miercuri, că „singurul răspuns rezonabil şi acceptabil” pentru el ar fi că „nu este nimic altceva decât un delir febril al acelora obsedaţi de ideea de a slăbi şi a diviza Rusia şi o încercare loialistă de a-i face pe plac hegemonului” (referire la Occident, în special la SUA - n.r.). „Vom trăi şi vom vedea”, a mai spus diplomatul rus.

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a vorbit și despre interviul acordat de şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, în care avertiza că populaţia României trebuie să fie pregătită pentru eventualitatea unui război. Declarațiile se înscriu în seria celor pe care le fac diverşi omologi de-ai săi la presiunea liderilor politici, care caută să promoveze o „isterie militară”, a spus ambasadorul rus. El a susținut că Rusia nu este o ameninţare la adresa României, dar pe de altă parte, a amintit că a atras atenţia Bucureştiului în privinţa ajutorului militar pentru Ucraina, iar „nişte consecinţe trebuie prevăzute”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Influența pe care regimul Putin o cumpără în țările vecine, după model sovietic. Exemplul Găgăuziei
Influența pe care regimul Putin o cumpără în țările vecine, după model sovietic. Exemplul Găgăuziei
Regimul lui Putin cumpără acum în mod deschis influență în țările vecine, scriu într-o analiză CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile...
Cum vrea Putin să atace SUA: Planul conceput împreună cu alte 4 țări puternice
Cum vrea Putin să atace SUA: Planul conceput împreună cu alte 4 țări puternice
După invazia Rusiei din Ucraina începută în urmă cu peste 780 de zile, statele occidentale au impus sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i micșora capacitatea de război. Putin și-a pus...
#razboi Ucraina, #Valeri Kuzmin ambasador Romania, #Republica Moldova, #razboi hibrid, #ministrul Externe Republica Moldova , #ambasador